V-ray. За какво се използва и как да го научим?

Създаването на фотореалистична визуализация с помощта на V-Ray за някои хора може да звучи, като нещо лесно и не толкова важно и значимо, особено ако не се занимавате с 3Д. Но хората, които работят в сферата на 3д-то много добре знаят колко много значи думата визуализация.

За постигането на професионална визуализация са нужни много неща, като се започне чисто от самият компютър, които ще използваме, преминем към знанията и уменията на дизайнера, който трябва да избере и подходящ софтуер и да премине през всичките стъпки, инструменти и процеси на работа и чак тогава стигнем до финалният рендер.

Освен от настройките, които са направени преди достигането на самото рендериране е изключително важен и софтуерът, благодарение на който ще се рендерира нашият краен продукт.

Много от софтуерите поддържат вгардени рендери, но в тази статия ще се спрем на допълнителното разширение към 3д софтуерите – V-ray. Това е един от най-популярните и използван в световен мащаб ренедер. За това, сега ще се опитаме да ви представим на кратко неговите възможности.

Какво представлява

V-ray е допълнителен плъгин, който е разработен от българската компания Хаос Груп, който позволява на потребители бързо и лесно  да създават фотореалистични изображения, като също така дава пълен контрол върху целия технологичен 3Д процес. V-ray е един от най-пълните пакети на пазара, който предлага едновременно решение за осветление, материали и рендриране.

V-ray използва една от най-добрите технологии за рендериране, като създава изключително професионален рендър за кратко време. Най-общо казано този рендер работи на принципа на оптимизиран алгоритъм, който създава визуализации най-близки до реалността.

История

V-ray история

През 1997г. в София е основана фирмата Хаос Груп от двама българи – Петър Митев и Владимир Колайзов,  по това време студенти във Факултета по математика и информатика (Софийски университет). Водейки се от желанието да намерят решение на проблемите и ограниченията съществуващи по това време във визуализацията те започват работа по софтуер, чрез който ще превъзмогнат ограниченията и ще създават качествени и професионални визуализации. Така се създава революционния софтуер за рендеринг – V-ray. Години по-късно и усъвършенстване на  софтуера, компанията отваря офиси в САЩ, Япония и Корея. Списъкът от разработените продукти от Хаос Груп включва имена, като V-Ray за Autodesk® 3ds Max® и Autodesk® Maya®, SimCloth, Phoenix за 3ds Max®, chaosAura.

В днешно време, вече фирмата се е превърнала в лидер в рендеринг приложенията, но не спира до тук, а непрекъснато усъвършенства продуктите си.

Кой използва V-ray

кой използва v-ray

V-ray  се ползва най-вече от 3Д дизайнери, архитекти, инженери и графични дизайнери. V-ray се е наложил като еталон и почти всеки професионален 3Д дизайнер използва V-ray.

V-ray е допълнителен софтуер, който се инсталира към 3д софтуера и създава посредством сложен алгоритъм фотореалистични рендери. За постигането на качествен рендер е нужно да сме работили последователно още от самия старт на проекта. Всяка една настройка, която сме направили още при самото създаване на обектите  и последващите настройки на самият рендер оказват огромно влияние на крайния резултат.

За какво се използва V-ray

V-ray отдавна е еталон в света на 3Д-то. Сферите, в които се използва рендерирането с v-ray са изключително много и не е тайна, че V-ray се използва от най-големите компании в света за следните индустрии:

  • Филмова индустрия;
  • Автомобилна индустрия;
  • Рекламна индустрия;
  • Гейминг индустрията;
  • Архитектурни визуализации;
  • Продуктов дизайн.

Не е тайна и, че повечето апартаменти, къщи и автомобили, които дори не са построени и създадени са вече продадени благодарение на създадените визуализации чрез V-ray. Безброй са продуктите, които са направени посредством V-ray – слушалките Beats by Dr. Dre, каталога на ИКЕА, или каталозите на спортните автомобили.

Филмова индустрия

Може и да не ви се вярва, но повечето филмови продукции, които виждаме са създадени в по-голямата си част благодарение на 3D софтуерите. V-ray дава възможност за артистична изява на много високо ниво и позволява свободна изява, без ограничения.

Автомобилна индустрия

Повечето автомобилните компании разчитат на страхотните визуализации с V-ray за представянето на техните продукти. Ако ви е харесала някоя реклама на любимия ви автомобил – вероятно е правена с V-ray.

V-ray

V-ray

V-ray автомобилни визуализации

Рекламна индустрия и продуктов дизайн

Много от рекламите, които виждаме ежедневно всъщност са 3D визуализации  и анимации постигнати чрез V-ray.

Гейминг индустрията

Най-големите производители на игри използват V-ray представянето на героите си и сюжетите в завладяващите си игри.

V-ray реклама

Ето едно видео, което представя на кратко игрите, в които е използван Vray.

Архитектурни и екстериорна визуализация

Изискванията и очакванията на клиентите за фотореализъм в професионалното архитектурно визуализиране стават все по-високи. Все по-осъзнат става и фактът, че визуализациите са основен  маркетингов инструмент в проектирането и архитектурата. С помощта на V-ray постигането на тези цели е възможно и този софтуер е все по-предпочитан пред другите рендер-енджини.

V-ray Архитектурни визуализации

V-ray - V-ray Архитектурни визуализации

v-ray Екстериорна визуализация

Интериорна визуализация

Както споменахме вече интериорните визуализации постигнати с V-ray са толкова реални, че вече във всяка агенгия за недвижими имоти разчита на красивите визуализации, за да сключат сделка с потенциален клиент.

V-ray-интериорна визуализация

V-ray- интериорна визуализация

Ето как да научим V-ray

V-ray курсВ „Аула“ предлагаме подробен двумесечен курс от 8 модула.

Сега може да вземете първите 20 урока от курса безплатно и да научите тънкости и трикове при работа със 3DS MAX.

Ако решите, че пълното обучение ще ви е полезно, след изглеждане на безплатните уроци може да продължите обучението и да си изкарате удостоверение.

Ако нямате регистрация в „Аула“, регистрирайте се безплатно на Aula.bg и след това изберете курса по „V-Ray рендери с 3DS MAX“, за да изгледате видео уроците.

buton_20_bezplatni_uroka

One thought to “V-ray. За какво се използва и как да го научим?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *