Навиците на Стойне Василев [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с професионалисти, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие. Личният пример е най-добрата мотивация да развиете успешни навици тази година, а и ще ви дадат някои практични съвети как да направите това.

Днес на гости ни е Стойне Василев, независим личен финансов консултант, собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“. В ежедневието си, той всеки ден вдъхновява много хора около себе си да развиват по-добри финансови навици и именно затова го поканихме тук.

Вижте какво ни сподели Стойне за изграждането на устойчиви навици:

Какво са навиците за теб? 

За мен навиците са пътят към успеха. Аз съм привърженик не на бързите и лесни резултати, а на систематичния и последователен подход към важните области в нашия живот. Навиците са малките градивни блокчета на този процес, който ни помагат всеки ден да се приближаваме към целите ни. 

Кой е най-важният ти навик? 

Много са, но един от най-важните е да си пиша в края на всеки ден 3 неща, които съм направил добре и 3, които е можело да станат по-добре, както и какви са научените уроци от деня. Това ми помага да се подобрявам непрекъснато. 

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик? 

Много трудно се изгражда нов навик, защото мозъкът ни е настроен на вълна да не хаби много енергия и иска да върши нещата по стария и комфортен начин. Когато искам да започна някаква нова дейност, отделям специално време за нея и си я записвам в графика. Аз съм отговорен човек и искам да си изпълнявам задачите.

Кой е най-верният ти съюзник в изграждането и поддържането на навици? 

Резултатите и постигането на целите ме мотивират най-много. След семинара на Goal Buddy и книгата „4-те ключа за постигане на цели“ си промених малко отношението към целите и вече не съм толкова фокусиран към крайните резултати, а по-скоро към изграждане на система от навици, които работят за мен всеки ден. Това увеличи драстично моя „коефициент на щастие“, защото се наслаждавам на пътя, а не само на крайните резултати, които често са просто един миг.

Без какво не може да се градят устойчиви навици? 

Колкото и клиширано да звучи, без желание няма да изградим устойчив навик. Правя много неща, които са ми полезни в бизнеса, но за някои от тях нямам особено желание и ги приемам като задължение. В тези случаи, или ги спирам, или ги делегирам, ако мога. Аз вярвам, че човек трябва да прави само онова, което му носи удовлетворение (без да прекалява, ако е вредно, разбира се).

Ако искате да се запознаете повече с работата на Стойне в посока навици и лични финанси, прочетете статията му: 7 навика на богатите, които няма да ви струват нищо.

Сигурни сме, че съветите на Стойне ще ви бъдат полезни за изграждането на нови навици. Ако искате да изградите нови навици, включете се в нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” тук!

2 thoughts to “Навиците на Стойне Василев [споделяне]”

  1. Навиците са хубаво нещо, когато са насочени правилно.
    Много трудно се изгражда нов навик. Включването 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” определено е правилна и много полезна стъпка в тази посока! На мен ми подейства много мотивиращо.
    Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.