SketchUp. Какво е и за какво се използва?

Няма архитекти, интериорни дизайнери и 3D художници, които да не са чували за SketchUp, защото това е един от най-популярните 3D инструменти за 3D моделиране и дизайн в света!

Но навярно за широката аудитория този софтуер е напълно непознат и повечето от вас се питат какво е SketchUp, за какво се използва и как може да ми е полезен?

С настоящата статия ще отговорим точно на тези въпроси!

Както вече споменахме, SketchUp е инструмент за създаване на 2D и 3D модели, като с него може да моделирате почти всичко – от къщичка на дърво до сложни енергийно-ефективни сгради. Предимството на софтуера е наличието на голяма база данни от готови модели и обекти, които са налични за сваляне и значително улесняват процеса на работа.

SketchUp намира приложения в архитектурата, интериорният дизайн, дизайнът на мебели, в създаването на видео игри, 3D печата и др.

История. Google ли разработва SketchUp?

SketchUp е създаден през далечната 2000г. Любопитен факт е, че през 2006г. Google купува фирмата, създала SketchUp основно заради възможността да надгради Google Earth като експортира 3D обекти от SketchUp. Гигант като Google успява да популяризира още повече SketchUp като пуска и безплатна версия на програмата. И до ден днешен, ако искате да вмъкнете 3D сграда в Google Earth това става най-често чрез SketchUp и техния KMZ файл, който съдържа и информация за геолокацията на обекта. Може би поради това, все още много хора си мислят, че това е софтуер на Google, въпреки че те го продават още през 2013г.

За какво се използва SketchUp?

Моделиране

SketchUp е изключително гъвкав що се отнася до моделиране. Софтуерът разполага с богат набор от интуитивни инструменти, които позволяват на дизайнера да създаде всяка форма, която пожелае. SketchUp предлага голямо разнообразие от форми, които могат да послужат за отправна точка на вашия проект, след което може да ги комбинирате с по-сложни обекти.

Големият набор от инструменти ви позволява да променяте формата/обекта, който сте избрали, по всевъзможни начини.

Рендиране и анимация

Благодарение на развитието на технологиите, днес можем да планираме обзавеждането на нашия дом и да създадем няколко различни концепции, които да видим, преди да сме предприели действия, които често са необратими. Тази възможност ни помага да правим по-добри избори.

Това е възможно благодарение на т.нар. софтуери за рендиране или още познати като софтуери за визуализация. Те използват създадените от потребителите 3D модели и ги поставят в напълно реалистична 3D среда или изображения.

SketchUp използва външни плъгини, за да постигне визуализация в реална среда (рендиране) и за анимация. Такива интегрални решения за рендиране за SketchUp, които позволяват „пренасянето“ на 3D моделите в една по-реалистична обстановка са: Vray, Maxwell, SU Podium, LumenRT.

Други функционалности на SketchUp

Интуитивен софтуер и учещи се линии

SketchUp е добре познат като един от най-добрите и лесни софтуери за 3D моделиране. Научаването на основите на програмата би отнело няколко дни. Интерфейсът е изключително интуитивен и ефективен, за което спомага организирането на инструментите в секции, като всяка секция комбинира множество свързани инструменти (за чертане, рисуване на различни форми, за триене, трансформиране на обекти и др.)

SketchUp е съвместим с много 3D софтуери и могат да се импортират различни файлови формати като 3Ds MAX, DEM, DAE for Google Earth и Collada. Могат да се импортират и различни формати за снимки като PNG, JPG, както и файлове от Photoshop (PSD). Това спомага за по-ефективната работа със софтуера и предоставя множество възможности за този, който работи с него.

3D Warehouse

3D Warehouse е база данни на създадени от потребителите на софтуера модели, достъпна за всеки. Могат да бъдат намерени почти всякакви модели като отидете на уебсайта им и започнете да търсите в привидно безкрайния склад. Ще намерите всичко от цели градове, сгради, мебели и всякакви други обекти.

Плъгини (plugins)

Предимството на SketchUp е, че визуализира резултатите изключително бързо и работният процес е изключилно плавен. Възможността да бъдат използвани куп различни плъгини също прави работата с програмата много по-ефективна, защото редуцира времето и усилията, необходими за проектиране.

Плъгините трябва да бъдат избирани в зависимост от полето на работа. Например плъгините, използвани в архитектурата, ще се различават от тези, използвани за създаването на видео игри.

  • Един от най-често използваните плъгини в моделирането, който ще ускори процеса на вашата работа е Profile Builder 3. Той е полезен при създаването на повтарящи се обекти.
  • Плъгинът Clean-Up се използва за оптимизация на моделите. Той ви помага да изчистите обектите, които не неизползвате, да изтриете скритата геометрия, да създадете гладки и меки ръбове, да обедините еднакви материали и др.
  • Curviloft е инструмент, който помага да създадете повърхност от контур. Използва се често при дизайнът на мебели.
  •  S4U Make Face е също много полезен плъгин, който помага при трансформирането на линиите.
  • Camera Tool е приставка, която се използва в анимацията и позволява визуализирането на реални снимки от камера в SketchUp.
  • Налични са още множество плъгини за рендиране, които ще ви помогнат да създадете реалистични визуализации на вашите проекти за кратко време (виж „Рендиране и анимация“).

Предимства на SketchUp

  • Лесен за използване софтуер – изключително интуитивен, което го прави подходящ както за начинаещи, така и за напреднали.
  • Работният процес с програмата е бърз и лесен – добрата организация на инструментите, множеството функционалности и възможността за използване на готови елементи, допринасят за ефективната работа със софтуера.
  • Универсален инструмент, който се използва в архитектурата, интериорния дизайн, създаването на мебели, видео игри и др.
  • Голяма база данни с готови модели от всякакъв вид.
  • Колаборацията на SketchUp с Google Earth позволява да поставите вашия проект (сграда) на мястото, на което искате да бъде.
  • Съвместимост с множество тристранни плъгини, които предоставят голям избор що се отнася до рендиране.
  • Съвместимост с множество файлови формати.
  • Възможност за експортиране и импортиране на голям обхват от файлови формати.

Сподели ни своя опит със SketchUp 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *