Навиците на Силвина Фурнаджиева [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с хора, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие. Надяваме се, че те ще ви мотивират да развиете успешни навици, които да ви помогнат да постигнете целите си.

Срещаме ви със Силвина Фурнаджиева – основател и консултант по продуктивност в Супер продуктивност. Работи в сферата на продуктивността, управлението на времето, оптимизацията на проекти, процеси и човешки ресурси, на базата на своя богат практически опит. Силвина помага на работещи хора и техните екипи да създадат най-добрата работна среда чрез собствена методология.

Освен това Силвина е лектор на обучението Google Workspace в Аула, както и на курс „Ефективна онлайн комуникация“, който може да очаквате съвсем скоро!

Силвина Фурнаджиева е специалист в сферата на ефективността и продуктивността. Затова вярваме, че това, което ще ни сподели за навиците ще ви бъде наистина ценно 🙂

Какво са навиците за теб?

Навиците са необходимост и улеснение. Нужни са ни, за да вършим онова, което ни е необходимо за постигане на целите ни, достатъчно дълго и неизменно.

Кой е най-важният ти навик?

Имам изградена система от навици, с които по-лесно вземам решения и подбирам кое кога да свърша, така че да постигам успех с набелязаните цели. Ако трябва да избера само един от навиците в тази система, това е навикът да чета поне по една нова книга на месец.

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик?

Когато искаш да изградиш траен навик, определи коя е най-малката и лесна за изпълнение негова версия, започни с нея и постепенно я надграждай, докато желаният навик се затвърди.

Например, ако искаш да създадеш навик за ходене пеша, може би ще целиш да изминаваш препоръчителните 10 хиляди крачки всеки ден. Ако обаче не ходиш пеш редовно, ще ти бъде много, много трудно. За да се улесниш, първо си създай навик да минаваш по 10 или 20 крачки дневно – толкова малко, че да няма причина да не ги правиш. Когато усетиш, че навикът е изграден и вече не се замисляш за него, увеличи ги още малко… и така, докато създадеш навик за 10 хиляди на ден.

Научих този метод от Джеймс Клиър. Това е само една от техниките в книгата му “Атомни навици”, която препоръчвам на всеки, желаещ да изгради трайни полезни навици и да се отърве от тези, които му пречат.

Книга "Атомни навици" на Джеймс Клиър

Кой е най-верният ти съюзник за изграждането и поддържането на навици?

Моята система, която следвам всеки ден. В нея имам отделено време за всичко, което е важно за мен и следвайки я, работя и живея без напрежение, а всичко важно е свършено навреме. Когато искам да изградя и поддържам навик, просто го включвам на подходящо място в системата.

Без какво не може да се градят устойчиви навици?

Без постоянство. Дори и да приложиш трика на Джеймс Клиър, който споделих по-
рано, ако изобщо нямаш постоянство, ще ти бъде много трудно, може би дор
невъзможно, да изградиш дори и най-малкия и лесен навик.

Ако съветите на Силвина са ти били полезни и искаш да научиш още за създаването на устойчиви навици, които ще ти помогнат да вървиш по пътя към успеха, включи се в нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” тук.

21-дневно предизвикателство за изграждане на навик "Успех по навик" в Aula.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *