Навиците на Ивайло Кунев [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с хора, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие. Надяваме се, че те ще ви мотивират да развиете успешни навици тази година, а и ще ви дадат някои лични съвети как да направите това.

Днес ви срещаме с Ивайло Кунев, който споделя, че ако не са навиците, навярно ще се проваля във всичко. Той е автор на четири книги, които бързо се превръщат в бестселъри. Собственик е на няколко компании, консултира други бизнеси и им помага в постигането на успех и удовлетворение във всяка сфера на живота.

Освен това той е вдъхновяващ разказвач и мотивиращ обучител. Може да срещнете Ивайло на конференции, годишни срещи и специални събития на големи компании, на които е поканен да произнесе мотивираща реч.

Повече за Ивайло Кунев може да прочетете на неговия сайт тук: https://ivaylokunev.bg/

Ето какво ни споделя той за своите навици:

Какво са навиците за теб?

Навиците са най-лесният начин да не разчиташ на волята.

Волята е изключително надценено човешко качество. Но тя е много лесно уморяем „мускул“ и колкото по-често през деня използвате воля, толкова е по-малко вероятно е точно, когато се нуждаете от нея, да имате силата да я използвате.

Представете си, че през деня няколко пъти сте използвали волята си, например да не се ядосате на колегата, който ви губи времето или да не реагирате по определен начин. И когато се приберете вкъщи и имате нужда от воля, за да отидете да тренирате, тя не е вече на ваше разположение.

И това не значи, че не сте волеви човек. Просто сте я използвали толкова често през деня, че вече я няма.

Така, че за мен навиците са инструмент, който ми дава възможност да не ми се налага да използвам воля.

Когато създадем поредица от качествени навици, вече нямаме нужда от воля. Например нямам нужда от воля, за да изляза да бягам, когато навън е тъмно и вали. Нямам нужда от воля, за да се огранича да не хапвам сладки неща или да седна да напиша следващата глава от книгата си. Защото това са навици!

Кой е най-важният ти навик?

Не мога да сложа графа „най-важен навик“, но ако трябва да приоритизирам тези навици, които имат най-голямо отражение върху качеството ми на живот, то това са 2 навика – спорта и ранното ставане.

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик?

Аз съм класик. Науката за навиците при мен дойде от великата книга на Чарлс Дюиг – „Силата на навиците“. В нея е описан един много конкретен модел:

  • активатор на навика -> рутина -> прилагане на навика -> награда
"Силата на навиците" - книга на Чарлс Дюиг

Първият трик е да си създадете поредица от активатори/спусъци, които да предизвикат навика.

Вторият трик е наградата. Добрите навици имат нужда от страхотни награди.

Кой е най-верният ти съюзник в изграждането и поддържането на навици?

Най-добрият ми трик са наградите. Малко ще ви учудя, но понякога чаша качествено кафе или бонбонче могат да бъдат най-добрият ви съюзник в създаването на навик за тренировка. Тоест мозъкът няма да получи награда, ако не е направил действието – навика.

Награждавайте се 🙂

Без какво не може да се градят устойчиви навици?

Без рутина!

Моето пътешествие в областта на навиците откри нещо много интересно – най-лесният начин да си създадете навици е да мислите и да действате като бебе.

Бебетата обожават рутината – обичат да имат повтаряемост в начина на хранене и времето, в което си лягат. Тази последователност и рутина ги успокоява и ги превръща в по-спокойни бебета.

Много е ключово, когато сте в началото на създаването на един навик, е да създадете еднаквост на неговото прилагане. Например, ако желаете да изградите навик за ходене на фитнес, то планирайте го да е в един и същи ден и час, създайте рутина в начина, по който си подготвяте багажа, започнете тренировката си с конкретен тип упражнения, пуснете си дори определен тип музика и не забравяйте наградата накрая! 🙂

Навикът ще ви превърне в по-добра версия на себе си! Навиците ще ви превърнат в изключителен човек! Затова дерзайте … 🙂

Ако съветите на Ивайло са ви били полезни и искате да научите още за създаването на устойчиви навици, които ще ви помогнат по пътя към успеха, включете се в нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” тук.

2 thoughts to “Навиците на Ивайло Кунев [споделяне]”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *