Microsoft Access. Предимства и приложение

Ако сте потребител на Excel, но работите с голямо количество данни и искате да повишите ефективността си, Mircosoft Access може да е вашето решение. Това не означава,че трябва да изоставите Excel. Напротив, като софтуери на един и същ производител Access и Excel работят в синергия за постигане на по-висока ефективност.

Access представлява Desktop приложение за обработка на бази данни. Съществуват множество инструменти за обработка на база данни. Ключовият момент е да изберем най-подходящия за конкретния случай.

Разбира се, не е нужно да хвърляме значителен ресурс за покриване на обикновени нужди. С други думи, когато правим кола за картинг, не е логично да купим за нея двигател на „Ролс Ройс“.

Microsoft Access може и да не е царя на базите данни, но той в определени ситуации има предимства пред други инструменти с аналогични функции като Oracle и SQL Server. Нека да разгледаме по-подробно този интересен софтуер.

Няколко предимства на Accessmicrosoft access

1. Access е достъпен и евтин

 Много от потребителите имат инсталиран Access на компютрите си, като някои дори не знаят това.

В йерархията той е разположен между Excel и SQL Server и това определя неговата цена. Всъщност Access струва колкото и останалите Desktop приложения. Големите системи за обработка на бази данни като SQL Server и Oracle изискват по-специфичен хардуер и скъпи лицензи.

Често се случва ако имаме приложение, разработено върху тези платформи, да се налага да привлечем и специално обучен администратор, който да го поддържа. Access няма нужда от всичко това.

2. Access е лесен за усвояване

Всеки, който разполага с малко време и е достатъчно упорит, може да се научи да ползва Access.

Не са необходими седмици, прекарани в класните стаи за теорeтична подготовка и след това месеци стажуване за придобиване на умения за създаване и администриране на бази данни.

Ако вече ползвате други продукти от Office пакета като Word, Excel или Powerpoint, много инструменти и начина на работа ще са ви познати.

Обикновен редови потребител, без професионални умения по програмиране, може да захрани с данни Access и след това с лекота да ги обработва.

3. Access си общува с MS Office

Access е част от семейството на MS Office – той се чувства прекрасно в компанията на останалите приложения.

Потребителят на Access може бързо и лесно да обменя данни с Excel или да публикува отчети в Word.

Не е за пренебрегване и факта, че Access притежава подобен интерфейс като на другите MS Office приложения.

Това помага на потребителите на Access да се чувстват като у дома си.

4. В Access почти няма програмен код

В Access можем да си свършим работа с много по-малко писане на програмен код в сравнение с SQL Server или други подобни системи за обработка на бази данни.

С времето ще се убедим, че дори и VBA не е толкова страшен. Това е един от лесните за усвояване програмни езици.

5. За Access има множество книги, ръководства и помощни материали

Особено добре е развито споделеното пространство в Интернет с изобилие от форуми, групи, курсове и т.н.

Винаги можеш да получиш необходимата помощ. Стига да знаеш какво точно искаш. Решението на вашия проблем е на едно търсене в google или питане във форума на Аула.

6. Access е подходящ за решаване на единични казуси

Далеч не всяка база данни има дълъг живот. Това не е, защото базата е лошо конструирана, просто понякога целите ни са краткосрочни. Ако искаме да ползваме база данни еднократно или за кратък период от време – Access е перфектно решение.

Access позволява бързи постижения на старта

Access е идеален за показване на бързи резултати пред нетърпеливия ни шеф. Можем да съберем необходимите данни и само за няколко часа да ги представим в добре оформени отчети и форми. Това винаги е много впечатляващо и доказва, че си разбираме от работата. Ползването на Access ни позволява постигане на бързи резултати при това без много писане на програмен код.

7. Access позволява лесни промени в базата данни

Колкото и странно да звучи, Access е гъвкав и това е едно от най-добрите му качества. В процеса на работа неизбежно ще ни се наложи да добавяме нещо или да правим промени в базата данни. Ако правилно сме конструирали в началото нашата база данни, Access ще се справи без проблеми с всякакви доработки.

8. Access може да се интегрира с други бази данни

Access предлага опцията ODBC (Other Data Base Connection) за директна връзка с таблици от бази данни, разработени върху други платформи. С други думи, в Access можем да ползваме и да обработваме по наш вкус данните от корпоративния софтуер на фирмата – складови, счетоводни и прочие програми.

9. Access е нишов продукт

За добро или лошо, Access е изключително непопулярен в България, но широко използван по цял свят. Може да използвате тази „малка тайна“ като ваше предимство.

Тази незаслужена репутация обаче може да се използва. Овладяването на Access ще ви даде много голямо предимство при обработката на големи масиви от данни дори пред изявени експерти по Excel. За чуждестранните фирми Access е нормално Office приложение и владеенето му се подразбира.

Очаквайте скоро онлайн курса по Access в Аула. Ето кратко представяне:

Ако тази статия Ви е била полезна и интересна, можете да я споделите с приятелите си във Facebook. 🙂

2 thoughts to “Microsoft Access. Предимства и приложение”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *