Какво е биткоин? Какво седи зад него? Как и кога да си купя?

Може да сте чули някой да казва – „вкарах хиляда лева и вече имам 11 хиляди“ или „купих си коини за 2000$ преди година и вече имам 70 хиляди долара“.

Поради покачването в стойността на биткоин и други подобни валути, в последно време стана популярно да се говори за тях. Даже стана някаква биткоин мания.

Преди ги гледахме само някакви компютърни гийкове. Сега изглежда, че почти всеки говори за тях. Преди ме гледаха странно, ако примерно кажа „блокчейн“, сега масово приятели във Фейсбук споделят статии за биткоин.

Наскоро един от тях гордо качи снимка за събитие по начин, който изглеждаше по-важен и от рожден ден със статус „Моментът, в който даваш на сина си първия биткоин“. И това не е някакъв лаик, а човек, който има опит във финансите.

И съответно почти всеки пита – Kакво е биткоин? Кога да си купя? Как мога да си купя?

По-полека малко 🙂

Купуването на биткоин не означава автоматична печалба. Започва да става много масово и може би е време да вкараме малко яснота.

Нека първо разберем малко повече за биткоин, преди да се хвърляме.

Даже честно казано аз лично леко се дразня на шума, който се вдига в последно време, защото се навъдиха веднага разни „хиени“, които не само не им пука за биткоин, но и не гледат на биткоин като революционна технология, а като на някакви „акции“, които могат да купят евтино и да продадат скъпо. А след тях и потоп да е.. няма значение.

От друга страна… това може да е фаза, през която трябва да се мине и да е за добро.

Какво все пак е биткоин?

Някои хора казват, че биткоин са дигитални пари, но той е много повече от това. Биткоин е технология, чието първо и най-естествено приложение е пари. Но за опростяване ще наричам биткоин криптовалута.

Тази валута е дигитална и модерна, не се разпечатва на хартия от централната банка, но принципно има начини да се пренася или съхранява на хартия, предпочитате да работите така.

Биткоин е децентрализирана мрежа, базирана на блокчейн технологията, която всъщност е самата революция. И биткоин не е единствената криптовалута. Има множество криптовалути като Ethereum, Ripple, LiteCoin и т.н.

Почти всички принципи, които ще споделя се отнасят за всички криптовалути, но ще реферирам към биткоин, защото тя е най-популярната и най-стара криптовалута. И може би първата валута, с която човек, който навлиза в сферата би трябвало да се запознае.

С биткоин се създаде най-впечатляващата валута, валутата на бъдещето, но все още е в много ранна фаза на възприемане от масовият потребител и тепърва се нуждае от разработване на удобни помощни инструменти, за да навлезе в ежедневието на масовия потребител.

Така че като чуете биткоин, не очаквайте да си купите утре сирене от кака Надка с биткоини, въпреки че все пак миналата седмица получихме запитаме … „може ли да си платя с биткоин?“. Разплащанията за масови услуги все още са по-скоро рядкост.

Ето няколко характеристики на биткоин

Едва ли мога да съм изчерпателен, но ето няколко особености, които на мен ми правят впечатление:

1. Не е лимитиран от граници

Повечето валути се характеризират като валута на някоя нация или общност. Биткоин е валута на всеки човек по света.

Всеки, който има Интернет достъп може да ползва тази валута и да прави операции независимо къде се намира и на каква възраст е. Човек от Кения може да получи пари от някой от България без посредници като банки.

В България имаме сравнително добре развита банкова система и услуги, но това не е така в най-слабо развитите държави, където 2 милиарда човека нямат никакъв достъп до банкови услуги, а за други 4 милиарда тези услуги са силно ограничени. Дори ООН започна да използва криптовалута, за да доставя хуманитарни помощи в Йордания.

2. Биткоин е алгоритъм

Това значи, че е предсказуем. Ако харесваш алгорътъма, си купуваш. Ако не, не си купуваш.

Но алгоритъмът ще работи така, както е направен. Проектиран е на практика да няма човешка намеса, която да го промени, освен ако 50%+ от мрежата не гласува за промяна.

3. Няма централизиран орган, който да издава биткоин

Биткоин е напълно децентрализирана мрежа и не се издава от банка или от държава или от някакъв подобрен орган. Милионите потребители по света имат парчета от списъка с транзакции (т.нар. леджър), който умен алгоритъм сглобява и не може да се манипулира. Представете си нещо като филм през торент – сваляте си филм на 200 различни парчета от 200 различни компютъра, но филмът винаги се сглабя по един и същи начин.

Това елиминира спекулацията дали има корупция и дали някой не взима дебели комисионни. Алгоритъмът е видим за всеки в Интернет.

4. Издаването е ограничено

Ще има само 21 милиона биткоина и това е всичко.

Един от проблемите на националните пари е, че държавата в някакъв момент се изкушава и започва да печата повече пари и това рано или късно води до … мазало. Спомняте ли си 97ма година?

5. Парите не минават през посредник

Парите минават през блокчейн мрежата, която е публична и напълно прозрачна. Не минават през банки, които да добавят комисионни или да имат тежки структури и лъскави офиси, за които да плащат клиентите.

6. Всички транзакции се записват в публичния регистър

Няма я схемата с куфарчетата, при която едни пари отишли от едни хора в други хора и никой не е разбрал, че парите са прехвърлени. Тук всеки вижда всички транзакции, които се осъществяват. Само че зад тези транзакции не седят имена, а нещо като „банкови сметки“. Аз като обикновен потребител може и да не знам коя „банкова сметка“ на кой е, но ако има съмнение за престъпление, винаги може да се измисли начин да се провери кой седи зад транзакция. Тук може да се дискутира кое е анонимно и кое не, както и различните валути предлагат различно ниво на анонимност.

Ако политиците наистина са прозрачни, както твърдят – вече имат технология, с която дори цялото управление на една държава може да стане 100% прозрачно. Ха да ви видим сега, когато нямате извинения 🙂

7. Биткоин се доказа във времето

Биткоин е създадена 2009г. От тогава е имало много катаклизми и проблеми, но въпреки това биткоин отстоя теста на времето. Някои казват, че въпреки всичко „биткоин просто работи“.

Капитализацията на биткоин към момента, в който пиша това е над 40 милиарда долара, което е колкото брутния вътрешен продукт на една държава като България.

8. Масови приложения за биткоин тепърва ще се създават

Технологията е все още много нова. Непрекъснато излизат нови реализации, за които може да отнеме години, но потенциалът е наистина неизмерим.

Биткоин е направен за Интернет епохата

Ако разберете, че биткоин е технология, която е много повече от валута, то тогава ще осъзнаете истинската важност, която има.

Не само технология, това е революционна технология, която ще промени света за винаги. И тук няма значение дали харесвате или не харесвате биткоин. Дали подкрепяте или не подкрепяте биткоин.

Това е технология, която вече е въздадена и разпространена. Не може никой да я върне обратно и да я скрие, точно както никой не може да премахне Интернет.

Биткоин може да се възприема и като „програмируеми пари“. Тогава възможностите са неограничени, а валута е просто първото приложение на биткоин.

Какво седи зад биткоин? Защо има стойност?

Ако взема, че изпусна ключова дума като „биткоин“, „Етериум“ или криптовалута някъде, това е веднага въпроса, който ми връщат – „Какво седи зад биткоин? Защо има стойност?“

Обикновено веднага връщам въпрос: „А какво седи за долара?“

„Ами златно покритие“, обикновено ми отговарят.

„Ами…. не. Доларът от много, много, ама мноооого години няма покритие“.

Може да прочетете, че доларът спира да е покрит със злато 1971г. по времето на Никсън, но някои считат, че това се е случило още през 1933г., когато гражданите на САЩ им е отнета възможността да обменят своите долари за злато.

Всъщност по-интересното е, че хората имат доверие заради това, което „НЕ стои зад биткоин“

Зад биткоин:

  • Не стои правителство или политик, което може да е корумпирано;
  • Няма централна банка или друга централна институция, която да контролира парите;
  • Не стои възможността да се печатат безброй пари;
  • Не стоят ограничения като международни граници.

Това, което обаче седи зад биткоин е доверието, точно както при всички други валути, които нямат покритие.

Тоест, пазара определя стойността на биткоин. Когато хората имат доверие в биткоин си купуват, защото вярват, че има стойност за тях. Ако си променят мнението и започват да продават биткоин, цената пада.

В биткоин нямаш нужда от лична карта да си отвориш „банкова сметка“ и да започнеш да използваш финансови услуги или … дори да създадеш финансови услуги.

Което разбира се вкарва в шок и ужас повечето банкери и политици, които се опитват да разберат една нова технология от гледната точка на съществуващи закони и норми, които са мислени за съвсем друга ситуация. Което разбира се … няма как да стане и никога не е ставало.

Балон ли е биткоин?

Нещата много ми приличат на 99та година, когато правех първите си уеб проекти. Всеки знаеше, че Интернет е следващото голямо нещо и това ги заслепи.

Започнаха да инвестират милиони в който и да е проект, само защото беше „Интернет проект“.

Но дойде моментът … в който тези проекти трябваше да покажат, че имат бизнес модел, че наистина има пазар за техните продукти и услуги и те могат да бъдат печеливши бизнеси. И тогава нещата станаха грозни.

Това се спука т.нар. „Дот Ком балон“ и маса проекти фалираха, много хора загубиха парите си.

Проектите фалираха, но… Интернет остана.  И следващите проекти станаха по-добри и по-печеливши от наученото. Питайте Фейсбук или Гугъл дали съжаляват, че са „Интернет проекти“.

Тук може се случи същото.

В момента се правят много „блокчейн-базирани“ проекти. Създават се много нови валути, коя от коя с по-добри възможности.

Дали етериум ще измести биткоин? Дали няма да се появи друга валута, която да е по-ценна? Това никой не може да каже.

Това, което обаче аз лично вярвам е, че блокчейн технологията ще бъде бъдещето и това няма да изчезне, както не изчезна и Интернет,  независимо какви балони се надуват или пукат.

 

Какво е миниране? Как така може да си „минираш“ пари?

Това е друг въпрос, който често с появява: „Чух, че един познат на познат си минирам пари? Как така?“

Минирането е част от технологията. Няма да навлизаме в технически детайли тук, но най-просто казано, всяка една транзакция трябва да се валидира.

Тоест, за да мога аз да прехвърля 1 биткоин примерно на брат ми, в публичната мрежа се записва, че от моята сметка излиза 1 биткоин, а в неговата влиза.

Всъщност моят биткоин не седи при мен, а седи в мрежата, аз просто имам „ключа“, който да го „освободи“.

И за да не може да се манипулира тази мрежа и някой да се опитва да изхарчи повече пари от колкото има, в мрежата има „миньори“, които доброволно са си оставили компютъра да валидират транзакциите. Те най-грубо каза и поддържат сигурността на мрежата и за награда, те получават биткоини.

Колкото повече миньори влизат уж за „безплатни“ пари, толкова повече умният алгоритъм вдига трудността.

Ако решите, че ще изкарате някой лев като си оставите личния компютър през нощта да „минира“, леко сте позакъснели, защото вече за това се правят цели „майнинг“ ферми, които изглеждат така:

И eдин биткоин е колко хиляди долара? Абе вие луди ли стe?

Един познат ми каза „Аз като разбрах за биткоин, той вече беше 400$ и беше късно да си взема. Как ще дам цели 400$ за едно виртуално нещо…“

Сега вероятно леко съжалява, ако направи справка колко пъти се е качил биткойн.

Трябва да си призная, че моята първа реакция беше подобна.

Тя е такава, защото ние сме свикнали да си взимаме по „едно цяло“ нещо – един долар, един лев и някакси по-трудно хващаме, че ако нещо е 400$, ти можеш да си купиш само част от него. Ако искаш можеш да си купиш биткоин и за 1$ или за 10$, не е задъулжбително да си купиш един цял биткоин.

В света на биткоин е съвсем нормално да имаш част от биткоин.

И дори повечето транзакции са примерно 0.0012 BTC (BTC е съкращение като USD, EUR).

Биткоин не е ли за престъпници?

Всъщност имаше разни проучвания, че предпочитаната валута на „терористите“ са си долари в кеш.

И това, че някой може някога да е платил нещо нелегално с биткоин, не означава че трябва да го спрем за милиардите хора по планетата, които могат да го използват за съвсем легални приложения.

Процентът на нелегални транзакции всъщност е минимален и го има при всяка една валута и не зависи от валутата. Никой не казва – дайте да „спрем“ долара, защото е любимата валута на терористите. Няма логика и да се спре биткоин, защото можело някой да плати престъпление с него.

Един приятел ми каза:

„Прекалено добре звучи, за да не го спрат. Кой ще позволи на това да се развие?“

Създадена е технология, която „прескача“ може би най-голямата индустрия в света – финансовата.

„Банките са застрашени. Как така няма да го спрат?“

Ха-ха-ха 🙂

Нека опитат… или по-скоро продължават да опитват.

  • Няма фирма, която да могат да затворят.
  • Няма човек, който да заключат.
  • Няма сървър, който могат да спрат.

Ще ми е много интересно да разбера как точно някой ще спре технология, която е проектирана в ядрото си да не може да бъде спряна.

Дистрибутирани мрежа означава … дистрибутирана. Няма едно място, една глава, която да може да се отреже и да спре.

Може и да може, но от 2009 г. до сега никой не е успял.

Имаше един цитат:

„Първо те игнорират, после ти се смеят, после се борят с теб… и накрая побеждаваш.“

Блокчейн е технология, която вече е изобретена. Не можеш да я изобретиш на обратно и да я покриеш.

Не знам дали е за добре. Може и да последват катаклизми. Но технологията вече съществува и не можем да я игнорираме.

Банкирането все пак едва ли ще умре.

Напротив, умните банки ще забележат, че сме във фаза, в която липсват много удобства.

Сега по-интересните работи може да се правят едва ли не само от техничари и програмисти. Все още липсват удобните интерфейси, възможностите да разплащаш по магазините с биткоин, което е важна стъпка за да може масовия потребител да използва.

И това е страхотна възможност за банките да предоставят продукти и услуги, от които общността се нуждае.

Кажи ми кога да си купя биткоини?

Всъщност никой не може да ти каже. Би било тотално неразумно да дам такъв съвет. Защото все още криптовалутите са много волатилни.

Ако днес си купиш биткоин, утре може да се е удвоил и да скачаш от радост. Но може и да е станал срив и парите ти да са станали на половина. Това е екстремен пример и едва ли ще се случи точно днес, но И двата сценария са се случвали и най-вероятно ще продължават да се случват.

Мога да дам обаче друг съвет. Ако толкова искаш, вземи си биткоин за 20лв примерно. Сума от която не може да те заболи или нямаш проблем да загубиш. Просто, за да разбереш как работи биткоин. Как се купува, как се използва. Милионер няма да станеш с инвестиция от 20лв, но поне ще разбереш как работят парите на бъдещето.

Местата от които може да се вземат биткоини са примерно банкомата в Интерпред или директно в Интернет от борси като CoinBase, Kraken, Poloniex.

Всъщност аз дори не съм чак толкова голям фен на биткоин както съм на други криптовалути като Етериум, която е друга валута, която въведе „умни договори“ или smart contracts, които още повече разширяват приложенията на криптовалутите. Така че бих задал един въпрос:

Интересна ли ви беше статията?

Ако отговорът е „да“ споделете я във Фейсбук и по този начин ще ни дадете обратна връзка, че искате да споделяме още такава информация.

Ако вече наистина сте фенове, създадохме Фейсбук групата „Blockchain Bulgaria“. Идеята ни е да съберем хората в България, които се интересуват и вълнуват от блокчейн технологията и споделят знания и информация за събития за блокчейн.

3 thoughts to “Какво е биткоин? Какво седи зад него? Как и кога да си купя?”

  1. Напоследък ми е много интересна темата и как могат да се заработват онлайн bitcoins

    1. Могат да се заработват биткоини и други криптовалути чрез миниране.
      Но за домашни условия вече е отминало времето тъй като блокчейна е твърде голям и изчисленията з к опаене са много по големи от преди за които са нужни цели ферми, които минират криптовалути използващи мощни машини.
      Разбира се от любопитство може да се пробвате да минирате (копаете) криптовалути в къщи на компютъра 🙂 Но това, което евентуално ще изкопаете като цифра няма да Ви стигне да си купите и един хляб. А да не говорим за тока, които ще изхарчите за копаенето :)))) Е има и други начини (сайтове) които предлагат да правите определени неща за да ви плащат в криптовалута (биткоин) Но се пазете от милионите измами свързани с този бизнес :)))
      Пожелавам Ви успех.

      1. +1 за отговора на GALINORE. Прекалено много измамници има. Не вярвайте на печеленето на лесни пари, без риск или без инвестиция. Има няколко български дилъри, през които може да си купите Биткойн, както и други криптовалути като Етериум, Лайткойн и Рипъл. xChange.bg например имат много добри курсове и са коректни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.