Майсторство на управлението на проекти с Jira: Интервю с Ивайло Димитров

В света на управлението на проекти, гъвкавостта и ефективността са от съществено значение. Jira Software се утвърди като един от най-предпочитаните инструменти за тази цел, предлагайки решения, които могат да бъдат адаптирани към нуждите на всяка компания, голяма или малка.

Научете повече за Jira в нашия блог: Jira Software. Какво е и за какво се използва?

В новия курс на Aula.bg, „Управление на проекти с Jira Software“, Ивайло Димитров разкрива тайните на Jira и споделя своя уникален подход за оптимизиране и автоматизиране на работните процеси.

Запознайте се с Ивайло Димитров и научете повече за възможностите на Jira 🙂

Здравей, Ивайло! Разкажи ни накратко за себе си?

Казвам се Ивайло Димитров и в момента работя като продуктов мениджър в сферата на дигиталните активи. Завършил съм бакалавър „Международни икономически отношения“ в УНСС, но влечението ми към технологиите направи така, че от почти 10 години се занимавам с управление на софтуерни проекти и продукти, както и с дигитални трансформации.

Откога работиш с Jira и кое прави този софтуер специален?

Работя активно с Jira от 2019г. По това време бях част от консултантска компания и в продължение на няколко години ролята ми като такъв беше да помагам на голям клиент да премине към Jira, както и да интегрира всичките си процеси в този софтуер. Може да си представите, че това беше страхотна възможност да навляза в дълбините на Jira.

Със сигурност това, което прави Jira специален софтуер, е гъвкавостта му и възможностите за конфигурация.

Jira може да бъде еднакво полезна както на един човек, който иска да следи собствените си задачи, така и на компании-гиганти с хиляди служители и бизнес инициативи. В това отношение вярвам, че Jira все още няма сериозна конкуренция, която да успява да покрива такъв спектър от нужди.

Кое те мотивира да споделиш своите знания и умения за работа с Jira?

В днешно време в интернет е пълно с курсове и ресурси за Jira. Самите Atlassian имат собствен университет със страхотна база с учебни видеа и материали. За човек, който няма опит с Jira, oбаче, тази база трудно би била полезна. Също така, материалите винаги са на английски.

Желанието ми беше да имаме един полезен курс, на български език, през който хората могат да преминават със собствено темпо, който започва от 0 и води курсистите до ниво, на което могат да използват уверено пълния набор функционалности на Jira за своите цели.

Вярвам, че това би било в помощ на много български бизнеси, които искат да подобрят и автоматизират своите процеси.

Кои са най-важните неща, които курсистите ще научат по време на курса „Управление на проекти с Jira софтуер“?

Курсът покрива целият спектър от функционалности на Jira Software.

Курсистите ще научат как ефективно да създават и управляват Jira проекти, да настройват и използват дъски (Boards) за следене на прогреса по задачите, както и да оптимизират своите работни процеси с помощта на автоматизации.

Jira Kanban board screenshot

Освен това, ще разберат как да анализират данни и да създават доклади, които да подпомагат вземането на решения в екипа.

Кое е нещото, което ти се искаше да знаеш, преди да започнеш да работиш с Jira?

Че не е нужно да спазваме правила.

Както ще видят курсистите, Jira има много функционалности и шаблони, но реално представлява празно платно, на което човек може да бъде безкрайно креативен и гъвкав в решенията, които взима за организацията на бизнес процесите си.

Ще добавя и второ – Atlassian Marketplace. Там, обикновено, някой вече е намерил решение на проблема ви и често би било по-евтино и бързо да интегрирате готов plugin вместо да вкарате десетки или стотици часове в разработване и тестване на конфигурации.

Сподели ни поне 1 трик, който ще помогне на курсистите да работят по-уверено и професионално със софтуера?

Едно от най-полезните познания в Jira е използването на Jira Query Language (JQL) за създаване на по-сложни заявки.

Научите ли как да пишете JQL, ще подобрите детайла при филтрирането на задачи значително, което пък ще ви позволи бързо да намирате, организирате и следите всичко необходимо за вашите проекти.


Безплатни уроци за курса „Управление на проекти с Jira“

За повечето обучения в Аула даваме възможността да стартирате с безплатни уроци, за да се убедите сами в стойността, която ще извлечете от курса.

Курсът „Управление на проекти с Jira“ не е изключение.

Ако имате регистрация в Aula.bg, то влезте в профила си и намерете обучението (или просто кликнете върху линка тук.)

След което кликнете върху зеления бутон „Безплатни уроци“ 👇

Кура в aula.bg "Управление на проекти с Jira" - безплатни уроци

Така ще отключите първите 21 урока от курса (първите 2 модула).

Надяваме се обучението да ви е полезно и да помогне на теб и твоя екип да работите по-ефективно и да постигате по-добри резултати!🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *