Adobe Illustrator. За какво се използва и как да го научим?

С помощта на Adobe Illustrator можете да разберете как чрез едно изображение могат да се предадат хиляди емоции.

Този софтуер ни помага в създаването на изключителни изображения, което е ключово умение днес.

Визуалната комуникация винаги е била много важна в общуването ни.

Още от древни времена, когато хората са си общували предимно чрез рисунки и знаци, но и до ден днешен, картината винаги е носила изключително силно послание.

Това послание ще достигне до по-голяма аудитория, отколкото ако бъде прочетено.

Винаги търсим начин да се изразяваме чрез изображения и винаги това ще бъде най-добрият начин за предаване на информация и за въздействие. Хората, занимаващи се с реклама, много добре знаят това и неслучайно се инвестират милиони в създаване на брандове и налагането на тези марки чрез визуалното изкуство. А без софтуер като Adobe Illustrator, визуалното изкуство не би могло да достигне до нас.

В тази статия ще се опитаме да Ви представим един от най-добрите софтуери за векторна графика, като ще разкажем за какво се използва най-често и какви са неговите преимущества.

Какво представлява Adobe Illustrator?

Какво представлява Adobe Illustrator

Adobe Illustrator е векторна програма, благодарение, на която може да създавате лога, икони, шрифтове, типография, илюстрации, рекламни материали или уеб съдържание.

Основното предимство на Adobe Illustrator е това, че софтуерът е векторно базиран. Програмата работи с вектори, за разлика от растерно базираната програма Photoshop, което позволява много по-голямо качество на изображенията при печат и съответно много голяма свобода в трансформирането им.

Какво е векторът? Той представлява математически уравнения, базирани на точки и прави. Това означава, че едно изображение в Illustrator може да бъде многократно увеличено или намалено без да губи своето качество.

История

История на Illustrator

Adobe Illustrator е разработен за първи път през 1986 година за Apple.

Първоначално програмата е била представена, като софтуер, който благодарение на математически уравнения позволява да се създават и модифицират линии и криви (кривите са известни още като криви на Безие).

В първата версия на програмата, а и в доста от следващите версии на софтуера от Adobe избират да поставят, като стартираща икона, Венера на Ботичели от произведението „Раждането на Венера“.

С тази икона от Adobe се опитват да подчертаят възможностите на Illustrator да създава линии и криви и правят асоциация между софтуера и изобразителното изкуство.

По този начин избягват скучното представяне на „просто още един софтуер“.

От Adobe искат да покажат: „Този софтуер не е обикновен инструмент, той е за хора на изкуството, с него създавате истински произведения на изкуството.“

Това е първото представяне на програмата… през далечната 1987 година от самия директор на компанията Adobe:

Версията за Windows е създадена година по-късно. Ето още едно видео представяне от 1988 година на Illustrator 88:

С течение на времето от Adobe правят непрекъснати промени и добавят нови функции, докато не стигнем до съвременния вариант на програмата, която предлага почти неограничени възможности.

Кой използва Adobe Illustrator?

Кой използва Adobe Illustrator

Adobe Illustrator се използва предимно от графични дизайнери или хора, работещи в рекламна агенция или медия.

Възможностите на програмата са неограничени и намират приложение в много сфери, но най-често програмата се използва от хора, които имат задачата чрез уменията си, креативността си и естетическото си виждане да използват софтуера по най-добрия начин, за да създават визуалното пространство около нас. като: фирмени лога, фирмена идентичност, рекламни материали, опаковки, карти, корици на книги, билбордове, илюстрации….

Ето някои от по-интересните възможности на Adobe Illustrator:

Работата с вектори

Работата с вектори

Може би това е най-голямото предимство на Adobe Illustrator – софтуерът е векторно базиран.

Работата с вектори дава огромна свобода при деформирането на обекти, независимо дали ги уголемявате многократно или ги намалявате – те не губят качеството си.

Това Ви позволява да създавате професионални лога, които могат да бъдат поставени върху огромен билборд или пък върху копче, като няма да повлияете върху качеството на изображението.

И това е само една малка част от преимуществата на работата с вектори… С тях може да създадете всичко, във всички размери и приложения почти върху всякакъв материал.

Работата с текст

Работата с текст

Ако трябва да сме честни, Adobe Illustrator не е най-подходящата програма за работа с текст (подходяща програма за работа с много текст е Adobe InDesign), но тук акцентът не пада върху работата с текста, като за книга или списание, а говорим за текст, който е само дума, изречение или фраза.

Illustrator е много силен в това да създавате дизайн на шрифтовете или дори собствен шрифт.

Шрифтовете, които създавате в Illustrator, най-често се използват за лога или в типографията, но силата на програмата е в това, че позволява да премествате, мащабирате и въобще да редактирате текста във всеки един момент.

Може да превърнете шрифта в криви и върху тях да приложите всички налични ефекти и инструменти за деформация, като превърнете думата в красиво лого.

 Увеличение с мащабиране

Увеличение с мащабиране

Последните години от Adobe наистина се постараха и добавиха възможност за мащабиране в програмата до 64 000% (от 6400%). Това позволява да се работи по творбата с много голяма прецизност и точност.

Векторизиране

Векторизиране

Много силна страна на програмата е възможността да „вкарате“ растерно изображение в Adobe Illustrator и да го превърнете във векторно. Като не е нужно да го правите ръчно с инструмента Pen toll, като поставяте точки и криви, които да обхождат изображението. От Adobe са автоматизирали този процес – просто пускате командата Image Trace и имате трансформиране от растер към вектор. В самата опция има вградени много възможности за по-прецизен резултат. Имате възможност да запазите цветовете на изображението, да го направите като скица, рисунка, да бъде черно-бяло или само контур и всяка една от тези опции може да се настрои допълнително, като сложите собствени настройки спрямо Вашите идеи и спецификата на желания краен резултат.

Създаване на 3D

3D в Illustrator

В Adobe Illustrator има отделен раздел, който предлага много разширени настройки, с които може да създадете 3D форми. Може да вмъкнете в тях растерни изображения или да прехвърлите създадения обект във Photoshop за довършителни настройки.

Работата с четки и шарки

Работата с четки и шарки

Adobe Illustrator дава възможност да рисувате с голямо разнообразие от четки в програмата.

Разбира се, може да създадете Ваши собствени четки, като щрихите могат да бъдат променяни по всевъзможен начин.

Също така, интересна опция е възможността да направите четка от изображение, което сте създали в програмата или сте импортирали в Illustrator. Често използвана е и опцията за създаване на шарки (Patterns).

Свободното трансформиране на обектите

Свободното трансформиране на обектите

В Adobe Illustrator могат да се създадат всякакви фигури и изображения, но най-удобното е, че всяка фигура може да се редактира, промени, завърти и премащабира спрямо нашите желания.

Програмата работи посредством слоеве, които дават удобство да разбиете един обект на множество от подобекти и да ги трансформирате, както намерите за добре, а в последствие да прецените кой слой ще остане видим и кой не, към кой слой ще сложите ефект и така работите много по-бързо и прецизно.

Връзка с останалите продукти от семейството на Adobe

Връзка с останалите продукти от семейството на Adobe

Както споменахме, Adobe Illustrator е част от голямото семейство на Adobe, което дава големи преимущества.

Връзката към други програми, като Photoshop и InDesign, e направена много интуитивно и с лекота. Може да прехвърляте обекти или изображения от едната в другата програма. Има възможност и за директен експорт на създадените слоеве в Illustrator към Adobe Photoshop.

За какво се използва Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator  има изключително широко приложение в най-различни сфери, но сега ще се опитаме да изброим една част от тези с най-често приложение:

Лога

Лога

Логото в днешно време притежава изключителна сила, това е може би най-важната част от една фирмена идентичност. Посредством този запазен знак Вие се представяте пред света и хората Ви разпознават.

Точно поради тази причина е много важно да се избере подходящ софтуер, с който да създадете едно лого. От Adobe знаят това и неслучайно са направили Illustrator толкова удобен и пълен с възможности за създаване на професионални лога. Всеки професионалист ще Ви каже, че за да създадете фирмено лого Ви трябва векторна програма.

Затова Adobe Illustrator е най-често използваният софтуер за създаване на лога. Много голяма част от логата на големите брандове са създадени с помощта на Illustrator.

Създаване на принт материали

Създаване на принт материали

Повечето брошури, визитни картички, пликове, тефтери, календари и плакати са направени на Adobe Illustrator.

Понятието „принт материали“ е много обширно и точно затова го избрахме – защото няма как да изброим всички рекламни материали, които са направени на Illustrator. Те са прекалено много, за да успеем да ги съберем в една статия.

Дизайн на фирмена идентичност и необходими материали за една компания

Фирмена идентичност

Всяка една сериозна фирма знае колко е важна нейната визия и точно затова се отделят много време и ресурси да се постигне професионалната визия. Точно тук на помощ идва софтуерът, с който се създава една фирмена идентичност.

Най-общо, една фирмена идентичност включва: лого, бланки, пликове, папки, календари, химикалки, моливи, запалки, куфарчета, униформи, баджове, значки, раници…..всички онези неща, които Ви представят като фирма, са направени на Illustrator.

Създаване на шрифтове

Типография

 

Типографията е онази част от графичния дизайн, която отговаря за естетически издържания шрифт и комбинирането му с други шрифтове. Голяма част от типографиите са направени на Adobe Illustrator.

Дизайн на икони за уеб и принт материали

Икони

Освен за лога, Adobe Illustrator се използва много често за създаване на икони.

За уеб

За уеб

Повечето хора смятат, че за уеб е по-силен Adobe Photoshop, но в интерес на истината Illustrator не му отстъпва почти по нищо. И тук има възможност за експорт на HTML и CSS, както и за запазване в .svg формат, който е често използван за уеб.

Илюстрации

Илюстрации

Тази сфера на приложение е една от най-креативните и позволяваща на всеки артист да разгърне потенциала си с помощта на инструментите на Adobe Illustrator.

Много илюстрации за книги, списания, дори за филми се създават в илюстратор и след това се използват с рекламна цел или се анимират.

Има ли еквивалент на Adobe Illustrator?

Има ли еквивалент на Adobe Illustrator

Разбира се, Adobe Illustrator не е единственият софтуер за създаване на векторна графика. Другият също толкова популярен софтуер е CorelDRAW от фирмата-разработчик Corel Corporation. CorelDRAW предлага сходни инструменти и възможности за работа, както и Illustrator. Прочетете повече за CorelDRAW тук.

Ето един списък и от други програми, с които може да обработвате векторна графика:

 • Inkscape – притежава почти същите възможности за работа, както CorelDRAW и Adobe Illustrator. Поддържа .svg формат.
 • DrawIt – програмата е разработена само за MAC. Лесно се работи с нея и има голяма библиотека от готови форми за използване.
 • Scribus – програмата работи на MAC, Windows и Linux. Предлага широк обем от настройки за предпечат, подобно на Adobe PageMaker, QuarkXPress и Adobe InDesign.
 • Affinity Designer – програмата работи на MAC. Основните възможности са създаването на красиви илюстрации, тъй като разполага с голяма библиотека от четки форми.

Ето как да научим Adobe Illustrator:

Ето как да научим програмата

В „Аула“ предлагаме подробен курс по Illustrator от 8 модула, разделени по теми.

Може да вземете първите 20 урока от курса безплатно и да научите тънкости и трикове при работа с Adobe Illustrator.

Ако нямате регистрация в „Аула“, регистрирайте се на Aula.bg и след това изберете курса по „Тайните на Illustrator“, за да изгледате първите 20 видео урока напълно безплатно за 30 дни.

Ако тази статия Ви е била интересна и полезна, можете да я споделите с Вашите приятели във Facebook. 🙂

buton_20_bezplatni_uroka

2 thoughts to “Adobe Illustrator. За какво се използва и как да го научим?”

 1. Здравейте, бихте ли могли да ми помогнете с един шрифт, който е на български и не мога да го открия в Illustrator. Опитах с помощта на Гугъл, намерих два сайта и app за хром, но ми дава грешка, защото е на български език.

  поздрави
  Рая Пешева

  1. Здравейте, може да изпратите снимка на шрифта в този сайт : https://www.myfonts.com/WhatTheFont/ и би трябвало да ви върнат отговор какъв е.
   Мога да Ви посъветвам да изпратите въпроса си и във форума на aula.bg, ако прикачите изображение на шрифта, някои може да ви каже какъв е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *