Сваляне на файлове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се свалят файлове?
С линк с адрес пътя до файла и атрибут target="_blank"
С линк с адрес пътя до файла и атрибут download
С линк с адрес пътя до файла и съответните хедъри от сървъра
Всичко изброено

Въпроси и отговори

 • Как можем да укажем на браузъра си с кой продукт да отваря даден вид ресурси?

  Jullian Angelov:

  можем да укажем на браузъра си с кой продукт да отваря даден вид ресурси? Редовно се налага прикачените файлове на съобщения в mail.bg (MP4, JPG, DOC) и на още много места да ги сваляме, за да ги отворим, при положение че Windows разпознава типът им и ги отваря автоматично с продукта, с който му е указано след като ги сваля. Понякога все пак се отварят (явно може) и не мога да разбера как да конфигурирам браузъра за това. Предполагам, че там може да е намесен протоколът. Знам това не е във връзка точно с урока (понеже тук разглеждаме HTML, а при посетителят на сайта ни няма как да променяме настройките на браузъра), Порових се, но download е на HTML5 (който е от скоро), а това за което пиша е така от много отдавна и надали е от HTML-a (поне от 2009г имам наблюдения и с Mozila и с IE, за другите браузъри не се сещам)

  Георги Димитров:

  Не трябва да го указваме в браузера, защото с коя програма да отворим файл с определено разширение е елемент от операционната система. Може с десен клик върху файла и "Open with" от менюто, като се потвърди да се отваря само с избраната от нас програма.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Говорим за две различни неща: Ако с Windows Explorer-a посочим файл и му дадем „Отвори със”/ Open With – там можем да назначим кое приложение да отваря файла с този вид разширение, но не е това въпроса. Проблемът е все пак в браузъра. Когато се инсталира той приема по подраазбиране някакви параметри и с тях разпознава типа на файловете и с какво приложение да бъдат отворени примерно ако са прикачени файлове в пощенската ни кутия. Да кажем в mail.bg. И като кликнем прикаченият файл, излиза едно малко меню, което ни пита да свалим ли файла или да го отворим на екран. И го отваря ако посочим това. Минава обаче някой умник, бърника по някакъв начин в браузъра ( лошото е, че не знам какво е правил – на ръка или с някакво приложение) и браузъра повече не разпознава типовете файлове за отваряне а само позволява да се свалят. Понякога така е препипан само единият браузър от инсталираните, но потребителят си е свикнал с него и не иска да ползва другите, за да му е всичко еднакво. А същата пощенска кутия си работи нормално с другите браузъри – значи кутията си е ОК и е логично, защото няма как да се променят от потребителя настройките на базата данни, която я управлява. Лошото е, че променените настройки остават някъде във Windows Registry Files и дори да деинсталираме браузърът и да го инсталираме наново (примерно с по- нова версия) – проблемът си остава. (всъщност другите браузъри – да, но Internet Explorer не може да се деинсталира) Не знам и какъв параметър да търся в регистрите на WIN – някой параметри на браузърите се пазяр там - да го пипна на ръка, а може и да е нещо простичко.

  Rumen Gotsev:

  Използвате ли Linux Ubuntu/Fedora за уеб разработка? Имам едно предложение: Да направите курс един курс: Linux Ubuntu за начинаещи и после още един: Тайните на Linux.