“Merge” инструмент. Смесване на различни материали.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С кой инструмент могат да се смесват различни материали и елементи в Fusion?
Loader
Merge
Background

Въпроси и отговори

 • Има ли shortcut за Merge, Loader tool-овете и ако няма, има ли как да си настроя? В Nuke например за merge мисля че беше M, но тук не става.

  Николай Кирков:

  Има ли shortcut за Merge, Loader tool-овете и ако няма, има ли как да си настроя? В Nuke например за merge мисля че беше M, но тук не става. Fusion 7

  Blagoy:

  Готови шорткъти няма, но могат да се добавят.
  Това се прави в HotKey Manager script-a
  - File>Script>Hotkey Manager.
  - Селектира се "Flow" папката. Десен бутон на нея и се избира  "Add new hotkey"
  - Избира се буквата, на която искате да сложите шорткът. Да кажем "М"
  - Избира се "ОК"
  - Появява се "М" в папката "Flow". Трябва да е избрано.
  - След това, в долния десен прозорец трябва да се напише следното: Merge()
  - Натиска се "Set action" и след това "ОК"

  Така бутона "М" става шорткът на Merge инструмента. За другите инструменти е подобно, просто трябва да се добави "()" след името.

  Проблемът e, че при този вариант "Merge"-а няма да се създаде на мястото на курсура.

  За да се оправи този проблем трябват още няколко стъпки.
  - Създава се txt файл, в който се пише :
  comp:AddTool("Merge", true, -32768, -32768)
  - Записваме файла под името "merge.eyeonscript" в папката "C:\Program Files\Blackmagic Design\Fusion\Scripts\HotkeyScripts" (разширението на файла трябва да е eyeonscript, а не txt! ).
  - След това повтаряме цялата процедура горе, но вместо да пишем "Merge()", изписваме следното: @Scripts:/HotkeyScripts/merge.eyeonscript
  Така Hotkey manager-а ще извиква скрипта, който направихме.
  Инструмента ще се създава на мястото на курсора. (За да е сигурно е хубаво да се кликне веднъж, преди използването на шорткъта :) )

  Поздрави

  Николай Кирков:

  Малко сложно, но си страшен! Направо не знам как си го открил, аз се рових сума време в manual-a и не можах да намеря нищо по темата... по форумите същата работа. Остава само да има начин и да оправя Linear workflow-a от другия въпрос -  (Няма ли по семпъл метод? В After effects има един checkbox - Linear workflow, слагаш гамата която ти трябва и от там, всичко което влиза излиза и прочее се знае че е в линейна гама. Освен това автоматично си разчита кой footage в коя гама трябва да е. Евентуално ако някъде нещо не е разчетено правилно, тогава променяш гаматана конкретния footage, която честно казано много рядко се случва. В Nuke мисля, че е по същия начин.)


  Blagoy:

  Здрасти,
  Преди имаше един много удобен сайт за Fusion, където имаше много добри ресурси, за съжаление вече не го намирам, а преди време препращаше на сайта на Blackmagic. Предполагам, че след време ще го качат отново под бранд-а на Blackmagic или поне се надявам.

  Това за linear workflow-a, може да се постигне отново със скриптиране, но трябва да седна и да разуча (да намеря командите,), понеже по-рядко ползвам скриптирането в Fusion. Иначе вариантите са два. Единият е на шорткът да се направи Loader, който да чете разширението и съответно да настройва Loader-a. Другия вариант е след като са заредени всички Loader-и, да се пусне скрипт, който да ги настрои пак на базата на разширението.

  По принцип си спестявам някои настройки като просто рендвам директно в линейна гама, ако знам, че ще влизат във Fusion после.
  В Нюк нещата са решени елементарно и доста удобно, но и там целия flow е замислен да е линеен, самите слайдери за логаритмични и т.н. Иначе че ако вкараш да речем EXR с 2.2 гама, пак ще трябва да го смениш (или да си настроиш опциите, които са по подразбиране)

  Николай Кирков:

  Ок мерси, недей да си губиш времето със скриптовете, идеята да си бачкам в линейна гама е ок.

 • Защо се появява още един Merge?

  Георги :

  Здравейте, Когато има избран инструмент Merge, и натисна на Loader за да се зареди другата картинка (Кубчето) се появява още един Merge. Стават два общо. На урока не е така. Не знам, може би греша нещо. Също така всички инструменти се свързват сами.

  Blagoy:

  Здравейте,
  още един Merge се появява, защото имате селектиран инструмент и по подразбиране Fusion свързва селектирания инструмент с новосъздадения. Един вариант да деселектирате инструмент-а или да изключите тази опция от тук. Просто трябва да се смени опцията "Merge" в "auto tools" на "None"

  Поздрави