Блокчейн в Excel, 3ds Max и Photoshop. Ето как биха изглеждали тези софтуери, когато внедрят технологията стояща зад Биткойн. [софтуер 2.0]

Все повече и повече хора разбират за блокчейн технологиите и първата им реакция е да си купят крипто валута или да я закляймят като измамна схема с „въображаеми валути“. Силните инвестиционни и спекулативни свойства обаче са страничен ефект. Когато нещо иновативно е в зародиш и никой не знае точно какво е, всеки мислено проектира страховете или желанията си върху него.

В тази статия ще визуализираме и проектираме едно възможно бъдеще, но в наш стил ще е на тема софтуер.

Какво е блокчейн?

В същността си блокчейн е просто технология, която дава на софтуерите допълнителни възможности. Още през 2017 година публикувахме статия „какво е биткойн„, която е още по-актуална и днес, без да променяме ред в нея, защото говорим за фундаменталната технология зад тази иновация, а не коя валута е на мода днес.

Може да сте чували за харддиск RAID технологията. Ако имате един харддиск, е вероятно той в даден момент да се развали и да загубите всичката си информация. RAID технологията обаче направи възможно да имате два или повече харддиска, които съхраняват едни и същи данни и понеже вероятността да се развалят например два диска в един и същи момент е много малка, имате по-голяма сигурност срещу загуба на данни.

Аналогично, ако имате два компютъра, които съхраняват едни и същи данни и процесорите им изпълняват едни и същи операции, ще сте много по-сигурни в изчисленията и в данните.

Ако имате много компютри, които правят гореспоменатите неща и в допълнение биват притежавани от много различни хора, които не се познават и са пръснати по цялата планета, то изчисленията и данните стават още по-сигурни, понеже нямат един собственик, който да може да направи нещо, с което да повлияе на данните и изчисленията.

Най-опростено казано, блокчейн технологията позволява точно това – да се изградят компютрите на бъдещето, на които се качва софтуерът на бъдещето.

Останалите детайли, обясняващи как точно се случва този процес, ги оставяме настрана за момента. За целите на статията е достатъчно да знаем, че първата блокчейн мрежа – Биткойн е на повече от 11 години, не е спирала и за момента никой не е успял да я хакне и да развали нещо.

Нека сега да разгледаме по едно примерно приложение на тази технология от безброй възможностите, които ни дава, за три популярни софтуера – Excel, 3ds Max и Photoshop.

1. Как би изглеждал Excel на бъдещето?

Нека да си представим, че имаме екип и регламентирана бонусна схема, а в Excel въвеждаме кой какво е свършил свършил и програмата изчислява колко бонуси трябва да получи на края на месеца. Бихме искали изчисленията да са верни, както и данните да не са грешни. Бихме искали всеки участник да вижда всичките сметки и данни, за да сме сигурни, че всичко се случва според регламента.

Това значи, че блокчейн технологията би била чудесна за този тип софтуер, но как би работила тя?

  1. Създаваме таблица с формули и определени правила. Натискаме един бутон и я качваме я в блокчейн мрежата, където правилата вече не могат да се променят.
  2. Измислили сме процес, в който да гарантираме до известна степен коректност при вкарване на данните. Примерно – веднъж месечно всички се събират и дигитално се подписват, че са съгласни с месечните входни данни и те се качват в таблицата.
  3. Блокчейн подсигурява, че таблицата работи спрямо регламента и всеки член може да я види и да проследи цялата история много години назад и да е сигурен, че всичко е правилно.
  4. За поддържането на нашата таблица години наред плащаме на някой блокчейн, подобно на плащане за Интернет хостинг.
  5. Така всички са щастливи, защото им е ясно как работят бонусите. Харесва им, че всичко е прозрачно и всички са равнопоставени.

А може ли да решим проблема с бумащината?

В днешно време данните ни в Ексел са числа, които репрезентират реална стойност. Примерно – число, което представлява колко пари има в някоя банкова сметка. Ако искаме да извадим 100 лв. от сметката и да купим нещо с тях, правим банкова транзакция. От банката преглеждат и изпълняват транзакцията, като в определени случаи печатат разни хартиени документи. След което ние изваждаме числото 100 от клетката в Ексел. Вероятно и ние изпечатваме всички хартиени документи и ги държим в папка заедно с други документи свързани с поръчката, за да имаме следа. От фирмата, която получават 100 лв, печатат още неща и променят техните данни и таблици, като добавят +100 на разни места.

Примерно, в България ведомости на заплати се съхраняват 50 години, а повечето счетоводни документи 5 до 10 години. Представете си броя документи х 50 години х 350,000 активни предприятия.

Дори в горния опростен пример със 100лв., това са доста хартия и доста действия. Не може ли просто да хванем 100 от една клетката в таблицата и да прехвърлим на друга клетка в таблицата? Може, ако клетките не са пълни с числа, репрезентиращи стойността, а съхраняват самата стойност. Това е една от супер способностите на крипто валутите – да стои в клетка. Нито вируси, нито хакери, нито разработчикът на софтуера, нито операторът на таблицата, нито собствениците на блокчейна могат да помръднат нещата в клетката. Никой, освен собственикът на ключа на клетката, не може да премести стойностите в нея, като това може да го прави по два начина – единият е ръчно да се подписва на транзакциите, а другият е да се подпише веднъж на цялостен регламент (умен договор), който има дадена логика и премества от една клетка в друга автоматично.

Една таблица може да има много различни собственици на клетки, които държат много различни ключове.

В допълнение, понеже всичко е публично и неподправяемо и с ясна история, няма нужда да се печата нещо на хартия за архив, а може да бъде изпечатано, само когато потрябва.

Кой блокчейн ще използвам?

Зависи от това колко сигурност искаме. Ако ще държим милярди в клетките, то ще трябва да използваме Биткойн. Ако ще държим милиони, то Етериум ще свърши работа. Ако ще държим стотици хиляди, то ще използваме някоя от другите по-малко сигурни мрежи.

Ако ще държим точки за лоялност на локалната супермаркет верига в клетките, то не ни трябва сигурността на въображена армия с танкове. По същата логика, няма да ни трябва Биткойн и няма да ни трябва Етериум. Може да е напълно достатъчно блокчейнът да е мрежа, вървяща на телефоните на кварталните клиенти.

Въпреки това, много хора са решили, че всичко трябва да се случва в една мрежа. В крипто обществото ги наричат максималисти.

Други пък са по-отворени и вярват в много блокчейни с различни нива на сигурност, които да са навсякъде и да са свързани. Проекти като Cosmos и Polygon се стремят да навържат блокчейните, за да може стойността да преминава от една мрежа в друга.

За тези, които не обичат парите им да променят стойността си с + или -10% в час, има и крипто долари, чиято стойност е свързана с реалния долар и не се мени.

Да се запасявам ли с крипто валута за в бъдеще?

За блокчейн мрежата хората най-вероятно ще плащат подобно на плащането за хостинг или Интернет доставчик. Няма да ви трябват милиони в крипто валута, а по-скоро няколко лева на месец. Ако искате да инвестирате в крипто валути, то най-добре се посъветвайте с професионалист и имайте предвид, че цената е най-ниска, когато никой не се интересува от крипто валути.

2. Как би изглеждал 3ds MAX в бъдещето?

3D софтуерите рендерират бавно и струва скъпо. Има блокчейн проекти, с които всеки може да сподели компютърните си ресурси, когато не ги изпозлва. Така някой, който иска да рендерира сцена, с един клик ще плаща с крипто валута, като задачата му отива на стотици компютри. Всеки компютър свършва работа и получава заплащане. По този начин, дори когато компютърът ви не се използва, бивате наградени с дадена крипто валута, а когато решите да рендерирате нещо, използвате натрупаното и получавате резултати на момента.

В допълнение – най-вероятно ще може да се купуват и продават модели и текстури, директно в програмите.

И всичко това може да се случи децентрализирано, без фирмата производител на софтуера да ви диктува като монополист цената на рендериране в облака.

И отново… това е само един малък пример за приложение при което няма монополист и всичко е прозрачно и проследимо.

3. Как биха изглеждали Photoshop или Illustrator в блокчейна?

В момента имаме възможност за мини услуги, например Fiverr. Може да дадете 5$ и някой да ви изреже фона от снимката. Но трябва да качите задачата в сайта, заедно с файловете, да направите плащанията. Това ще става още по-лесно, ако натискате бутон директно в софтуер като Photoshop и получавате резултата в собствения си файл. Така някой ще може да специализира в определена дейност и да си подготви макроси, шаблони и процеси или да напише софтуер, който да изпълнява услугата.

Ако се питате как да се защитите от хора, вършещи некачествени микро услуги, има няколко проекта за репутация под формата на крипто валута. Ако някой не върши добра работа, няма много крипто репутация. Например, ако имате крипто репутация в един сайт/софтуер и ви потрябва в друг, за да докажете, че ще вършите добра работа, то може да ги обмените една за друга, дори да са в различни блокчейни.

Съществуващите пазари за графики, сток фотография, шаблони, иконки и др. също е вероятно да се преместят и влязат в софтуерите, а разплащанията да стават с крипто валути.

Тепърва започна изцяло нов пазар за NFT изкуство. Това представлява дигитално изкуство, което има отпечатък, който някой в блокчейна притежава.

Така примерно някоя знаменитост може да продаде своя снимка, приходите от която да дари за конкретна кауза. Реално всеки може да види или чуе изкуството, но само един може да докаже, че е негов притежател. NFT също може да бъде препродаван.

Това бяха три примера как новите технологии биха могли да навлязат в ежедневната ни работа. Все още е рано, но технологията е тук и тепърва ще виждаме практическите и приложения.

А ако искате да се запознаете с тази технология, очаквайте скоро новият курс в Аула „Биткойн и крипто технологии“. Това ще бъде курс, който ще ви помогне да разберете по-добре света на критповалутите и технологията, която седи зад тях.

2 thoughts to “Блокчейн в Excel, 3ds Max и Photoshop. Ето как биха изглеждали тези софтуери, когато внедрят технологията стояща зад Биткойн. [софтуер 2.0]”

  1. Това с бумащината за банкови документи и ведомости за заплати не е актуално от поне 10 години.
    Има си измислени софтуери за тази работа. В тази връзка не разбирам принципната полза от блокчейн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.