Запазване и затваряне на документи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи клавишната комбинация Ctrl+Alt+W?
Да затворим всички отворени документи последователно един след друг, като преди това имаме възможност да изберем дали да ги запазим или не.
За показване на всички работни листи на цял екран
За затваряне само на отворения документ

Въпроси и отговори

 • Как да изпращаме файл за печатане - препоръка

  Антон Иванов:

  Това не е точно въпрос, а препоръка - ако възнамерявате да изпращате файл на печатница, задължително първо се поинтересувайте от изискванията й - цветова гама (най-вероятно CMYK), раздуването (Bleed), версия на AI (обикновено не е най-високата - там ползват легален софтуер), шрифтовете да са криви, а не шрифтове и други, разбира се. Това спестява много време и нерви, като в същото време ще спечелите добро отношение от страна на специалистите там.

  Краси Кръстев:

  Благодаря за споделения опит :).

  Svetlana Ivanova:

  Всякакви препоръки относно изискванията и предпочитанията на печатниците, споделени от хора с опит  са много полезни.

  Aram:

  Като човек работещ точно в тази сфера, ще кажа няколко неща. Първо и основно правило е (за жалост по малко хора го правят): Да се пита за изискванията, защото колкото печатници, толкова изисквания! Да се отдели време и да се отиде на място (спестява недоразумения)! По възможност по-малко работни файлове да се изпращат. Един оптимизиран PDF с нужните изисквания би спестил много и то ценно време по веригата! Има и още, ако някой се интересува да пита! 

  ПЕТЯ Георгиева                             :

  Напълно съм сагласна с Aram. Има общи неща валидни, но някой път различните печатници си имат различни изисквания, например за bleed едните искат 2 мм другите 5 мм. За векторни изображения често ми искат в EPS .  А най-добре е когато имаш възможност да си работиш с една и съща печатница :)

  Десислава :

  Като човек с 13 годишен опит в предпечата и аз искам да ви посъветвам нещо. Много важен е също въпроса с цветовите профили при офсетов печат. Те контролират наситеноста на цветовете (мастилата) за всеки вид хартия . От тях зависи дали цветовете ще излязат такива каквито ги виждаме на монитора (дори и монитора да е калибриран за предпечат) или ще получим неочаквани от нас цветови резултати. Чуждестранните печатници ми подават готови цветови профили специално направени за вида хартия, които задавам в pdf експорта но българските печатници  за съжаление нямат този навик. При тях най-често използвам Euroscale Coated. Не че има универсален цветови профил за всички видове хартии но от както го правя нямам особени драми с цветовите разлики монитор - хартия. И също така красивите ви градиентни фонове в Illustrator много лесно могат да бъдат насечени с бели линии от печатащите машини защото те засичат векторното им скалиране важно е да ги растеризирате и дори да ги блърнете малко във Photoshop за по-сигурно. Аз лично правя градиентнитe фонове директно във Photoshop и после ги пренасям в която програма поискам ;-)

  Александрина Ангелова-Димитрова:

  Благодаря за полезната информация и препоръки;)

  Petko:

  Десислава Малджанова  ми дойде много добре.Точно такива проблеми имаме.

  Георги :

  Понеже тука има много хора които се занимават професионално с печат и предпечат, много ще ми е интересно да споделят как трябва да се подготвят файловете за да могат да ми нарежат неправилни етикети в копи център. И въобще на какво се изрязват тези етикети така, че изглеждат сякаш изсечени? Ако си поръчам да ми принтират няколко страници, после почна да ги изрязвам с ножичка, това си е жива мъка. Благодаря

  Aram:

  За няколко страници си намираш печатница която предлага дигитален печат и има плотер за рязане. Задължително е във файла да има векторен контур за изрязване, но най добре преди да се пратят файловете да се пита за изискванията! Ако тиража е голям се намира качествена печатница, която ще ги отпечата и ще направи щанца за всички етикети!

  Георги :

  Благодаря за разяснението.

 • Как да изключим черният цвят от документа за печат?

  Daniela:

  Здравейте! Изпращам документ за печат в печатница, която ми казват, че тяхната машина не печата черно и иска да изключа черния цвят от документа. 1. Как се изключва черния цвят при подготвяне на документа за печат? В самия документ няма използван черен цвят, а тъмнокафяв по Пантон, в сенките на обектите (конкретно оранжевите цветенца), но тяхната машина и самия Илюстратор разпознава, че има черен цвят (което се вижда на втората картинка в сиви нюанси), а реално няма такъв.... 2. Въпросът е как да се премахне този черен цвят, за да е готов файлът за печат при машина, която не печата черно? 3.При самото запаметяване на файла, нещо от профилите ли?

  Daniela:

  Здравейте! Някой от лекторите би ли отговорил на въпроса ми?

  Краси Кръстев:

  Здравей, не знам долколко това би ти свършило работа, но пробвай така както е описано тук:

  Recolor_without_black

  От печатницата не споделиха нещо по отношение на този проблем? Освен че има проблем.....

  Daniela:

  Да, казаха, че тяхната машина не печата черно, а разпознава файла, че съдържа черно (който няма черно, а тъмнокафяво) но така или иначе дава,че има черно и до там...

  Краси Кръстев:

  Пробвахте ли по описания в темата, към която ви препратих, начин за решаване на проблема. И аз не съм срещал този проблем, с оглед на това че не работя толкова чесно с Illustrator, но ми е интересно неговото решение.

  Daniela:

  За Фотошопски файл стой същия проблем, имате ли представа как става това?

 • Как се прави Пдф файл, който да може да се редактира без Illustrator?

  Slr:

  Не знам как го правят някой, но наскоро видях, че се продават Пдф фалове, които са направени в llustrator и могат да бъдат редактирани от клиентите им. Главно вървят в сферата на сватбен покани и подобни файлове, където всичко трябва да е персонализирано. Дизайнерите не се занимават с това, а само правят темплейта и след това клиента им може да го редактира в Адоби Рийдър (не е задължително да има Illustrator).

  Мария Балева:

  Здравей, погледни тези два линка - линк-1 и линк-2 има полезна информация по този въпрос. Важно е да се знае, че тези методи работят, само ако имаш правилната версия на Acrobat Reader. Ако имаш стандратната версия (безплатната) няма да можеш да използваш опцията за форми и редактиране на темплейти. Може да има и други програми за редактиране на pdf, но не съм ползвала и не знам как ще стане:) Дано съм била полезна.

  Slr:

  Благодаря за отговора, Мария! Ще ги разгледам.

  Христо Спасов:

  Програми за редактиране на пдф има доста, но най-добрата си остава Акробат про. При това е добре да се използва версията DC, с нея можете да направите почти всичко по обработката на пдф файл. Що се отнася до безплатното приложение Reader на Adobe, то е само четец и редакторските му функции са почти символични.