Работа с листи (Artboard) - Част 2

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как най-бързо оразмеряваме лист спрямо неговото съдържание?
Кликваме с ляв бутон на мишката два пъти върху съдържанието на листа
Преминаваме в режим за работа с листи и използваме контролните точки
Като предварително зададем размери на листа

Въпроси и отговори

 • Защо...?

  Daniela:

  Защо независимо дали са вкл. или изкл. Rulers, Global Rulers така или иначе са ми изкл. и са неактивни? Не се активират и с клавишната комбинация. Маркирам различни листи и рулерите не се променят спрямо дадения лист.

  Daniela:

  Аз разбрах какво съм направила и си отговорих :) Не видях опция да си изтрия въпроса.

  Toni:

  Здравей :) Неволята е най-добрият учител и помощник. радвам се, че си се справила сама. Успех със следващите уроци :)

  Антон Иванов:

  Даниела, а какво всъщност беше направила? На мен са ми активни, но да знам, ако някой път ми "посивеят"... ;-)

  Svetlana Ivanova:

  И моите не бяха активни. За да станат активни трябваше да изляза от режим Artboard. Тогава промяната е без проблем.

 • Може ли да се "кропва" по рамката на работния лист?

  Антон Иванов:

  Има ли възможност в AI, когато съдържанието на някакво изображение излиза извън работния лист, и тази излизаща навън част не ни е необходима, изображението да се изреже по рамките (или раздуванията) на работния лист? Нещо като "crop". 


  Ако е някакво просто изображение с един контур, не е проблем да му редактираме възлите/контура и да си "влезе" в работния лист. Ако е растерно изображение, ще го кропнем във фотошоп и ще го върнем. Но ако е сложно векторно или смесено изображение с много подобектни, редактирането на възлите няма да е ефективно. 

  Въпросът може да се разшири (но излиза извън уроците за работните листи) - възможно ли е "кропване" на векторно/смесено изображение по принцип, дори е да е в рамките на работния лист?
  Антон Иванов:

  И пак в същия дух - нещо подобно очевидно може да се направи с гумичката. Само че не се сещам как може да стане точно по рамката на работния лист, тъй като няма как да маркираме само съдържанието в нея - за да изрежем сложен векторен обект, той трябва да е маркиран целия и трепването на ръката, колкото и да се изглади после, няма да отговаря 1/1 на рамката на работното поле.

  Лъчезар Николов:

  Антон, вече писах по тази тема във форума, но ще го цитирам и тук. За "кропване" в илюстратор се използва опцията clipping mask - очертаваш правоъгълник с цвят  запълване /fill/ няма значение какъв по контура на артборда, маркираш всичко, което се съдържа в работното поле и правоъгълника като изтеглиш маркер. От object>clipping mask>make се изрязва всичко, което е извън очертаният клипиращ правоъгълник. II-ри начин - модифициран от мен, но който за разлика от clipping mask позволява лесно да се коригира размера на кропнатия обект след кропването - отваряш артборд панела, маркираш артборда, който искаш да изрежеш, кликваш върху иконата - create new artboard - създава се копие на този артборд. Очертаваш по контурите, на това работно поле един правоъгълник, за предпочитане без запълване, но всъщност това няма значение, избираш опцията draw inside, селектираш всичко в артборда, който искаш да изрежеш - после, copy>paste и съдържанието на артборда се копира в новия артборд, но вече изрязано. И последно, можеш просто да го оставиш неизрязан, но когато сейфваш, експортираш или, принтваш избираш опцията "use artboards" , маркираш "range" и избираш или изписваш номера на артборда. Тогава след експортирането, сейфването или принтирането всичко извън артборда ще бъде изрязано!  

  Лъчезар Николов:

  Можеш също променяйки размера на артбоарда с artboard tool така, както искаш да изрежеш проекта и после с експорт или save as >use artboards" > range - номера на арборда и в експортираният обект всичко извън рамките на работното поле ще бъде изрязано! :)

  Лъчезар Николов:

  А ето кропване и вътре в работното поле!

  Антон Иванов:

  Благодаря, Лъчо!

  Лъчезар Николов:

  За нищо Антон - тук сме да се учим заедно и да си помагаме! И на мен в началото ми липсваще функцията "crop" от Photoshop. Но тук clipping mask върши същата работа и то чудесно!!!:)

 • Как може!!!

  Йордан:

  Как може да правите урок за начинаещи и да няма файлове за сваляне за да се копира и учи това което показвате??? Начинаещ като мен в момен, не може да прави този урок защото не знае как да направи подобни файлове и да повтаря вашите стъпки където показвате......!

  Мария Балева:

  Файловете, които се виждат във видеото са примерни и те съдържат логото на сайта и за това не са добавени, като допълнения към урока. В урока се показва как може да направите собствена работна среда, за да упражните показаното не ви е необходим работен файл, а просто трябва да стартирате програмата и да следвате стъпките от видеото. Ако все пак искате да имате отворен файл, може да използвате всеки един работен файл от предните уроци или да си създадете сами.

 • Как да скалирам на артборда и съдържанието му едновременно, а не последователно?

  Мария Цакова:

  Здравейте, много ми трябва да знам как да "рисайзна" артборда със все съдържанието му едновременно. (Например привлачвайки ъглите на артборда докато го увеличавам, едновременно да нараства и съдържанието му) Доста е неудобно да се правят като последователни действия, а не може да няма начин за това.

  Александър:

  Натискам инструмента лупа и кликван на артборда

  Александър:

  Заедно с клавиша Alt и издърпваме арт борда.