Заключване на една определена клетка в Excel

автор
инж. · Краси Кръстев ·
 
1

Цел

В следващите няколко стъпки ще покажа как да заключим точно определена клетка в Excel с цел тя да не може изтрива, както и да се редактира по какъвто и да е начин нейното съдържание.
2

Пример

Имаме един документ направен на Excel, в който в първия лист има кратки данни за направата на лабораторни опити, които данни участват в следващите листове ( Rezultat_1,Rezeltat_2 и т.н. ).Една от клетките F1 ( Дневен ID КОД Лаборатория ) носи строго определена информация, която не бива да бъде изтривана и редактирана освен от Лаборанта провел опитите.


3

Проблем !!!

В повечето случаи дори и изрично да е написано отстрани с червено ( или просто е добавен коментар ) ДА НЕ СЕ РЕДАКТИРА ИЛИ ИЗТРИВА ТЕКСТ в клетката ..... опасността колега да отвори и да направи корекция е голяма.

4

Решение на подобен проблем

Решението на подобен проблем е заключване на клетката с парола и така право на промени в точно тази клетка ще има само и единствено човека знаещ паролата.
5

Стъпка 1

 

Маркирате цялата страница като сте в произволна клетка и с ctrl +A се селектират всички клетки.След това отиде на раздела HOME ( позиция 1 ), след което натиснете Стрелкичката на подраздела Font ( позиция 2 ) след което ще ви се отвори прозорец Format Cells ( позиция 3 ), след което отиде на Protection ( позиция 4 ).Уверете се че всички клетки са със статут на незаключени ( позиция 5 ) т.е. няма отметка на Lock, ако има такава я махнете.След което натиснете ОК ( позиция 6 ).  

6

Стъпка 2

Изберете клетката която искате да бъде зключена ( позиция 1 ) след което отидете пак в Format Cells ( позиция 2 ) по показания в стъпка 1 начин, като този път задайте ( отметнете ) статут на клетката ( Позиция 3 ) - Заключена
( Lock ).Клетка е със статут на заключена, но все още мгоа да я редактирам и изтрия.

7

Стъпка 3

Отивам на Раздела REVIEW ( позиция 1 )  след което отивам на Protect Sheet ( позиция 2 ) след което цъкайки на него се отваря прозорец Protect Sheet ( позиция 3 ).Давам отметка на защита на Съдържанието в закючените клетки след което задавам парола ( позиция 4 ) след което задавам какво да бъде позволено като операции - давам отметка на всички с изключение възможноста да се селектират заключените клетки ( Select Locked cells ) след което давам ОК Еxcel ме пита за потвърждаване на паролата -> потвърждавам -> ОК, така мога да си извършвам стандартните операции с клетките със статут на НЕзаключени, а с заключената от мен клетка немога да правя нищо, защото няма да имам възможността да я избера. 

8

Стъпка 4

Хубаво е все пак да спомена да след това как може да отключим за редакция клетката.Пак в раздела Review след което виждаме че иконката Protect Sheet вече е Unprotect Sheet натискаме на нея ( позиция 1 ) след което ( позиция 2 ) Excel ни пита за паролата ( лошо е ако сме я забравили ) вкарваме паролата -> ОК и вече може да редактираме всички клетки независимо от техния статут ( lock / unlock ).

9

Заключение

Това е един начин да се справим с проблема по опазването на определена информация в дадена клетка в Excel.Надявам се трика, който показах да е полезен и практичен във вашта сфера на работа.

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Име
    Имейл


    © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
    Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.