Каква формула за сумиране на редовете да използвам?

Тайните на Excel

Имам таблица с много редове, в които колони са: код и име клиент, код и име стока, продадени бройки стара година, продажби стойност стара година, брой продажби нова година, стойност продажби нова година. Тъй като редовете са много и се повтаря информацията по код на клиента и код на стоката искам да обобщя таблицата като на един ред се сметнат продадените бройки и стойност старата година, продадени бройки нова година по код клиент и по код на стоката. Използвах формула sumif, но с нея мога да сумирам само по един критерий - или клиент, или наименование на стока. Има ли формула, с която да се сумират редовете едновременно по клиент и по определена стока

Функция SUMIFS сумира с повече от един критерий (условие).

Димитринка, благодаря! Спасявате ми живота! Може ли линк как се задава тази формула или повече информация. Не съм я ползвала до сега.

Прочетох за формулата SUMIFS, но не разбрах как да я приложа при положение, че критерий 1 е 4000реда, а критерий 2 е 2500реда и трябва да се сметне всеки критерий 1, заедно с всеки критерий 2. Има ли формула, която да нареди всеки критерий 1 заедно с всеки критерий 2 и така по ред всички?

Направете една примерна таблица с измислени данни, с по няколко реда от всеки критерий - също измислени и какво искате да се получи като краен резултат! Така ще може да се разбере за какво става въпрос и да се търси решение, защото сега това"критерий от 4000 или от 2500 реда "звучи смущаващо! Лек ден и успехи!


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация