Защо има разлика в синтаксиса на различните формули?

Microsoft Excel Excel формули и функции

Здравейте, В този урок във функцията sumif при критерий използваме формат (">"&50), а в курса тайните на ексел, за функцията if в логическия тест използвахме (B2>3000) и за countif в критерий използвахме (">0"). Защо тези формати са различни и как да познаваме кога кой трябва да се използва. Благодаря.

Защо са различни - нямам обяснение. Така са направени от Микрософт. Как да познаете кога да използвате кавички - ами просто COUNTIF, SUMIF, COUNTIFS, AVERAGEIFS и т.н. ги искат.

Не съм се замислял за критерий, научил съм го и го прилагам.

В случая записването ">"&50 и ">50" е равностойно, а вероятно и по принцип е така. Друго, което забелязах е че не е необходимо да се фиксират редовете при третия аргумент на функцията.

Здравейте, При IF обикновено условието се задава като А1>X, където X може да е твърдо зададено число или дата или пък да е референция към адрес на клетка, където има число или дата. Тук не са нужни кавички. При функциите от типа SUMIF, SUMIFS, COUNTIF и пр. може също в критерия да се реферира към адрес на клетка без да са нужни кавички. Кавички не са нужни и когато цитираме конкретно число (спазен формат на число). Когато обаче търсим не точно съответствие с критерия, а стойностти по-големи, по-малки и пр. (<,>,<=,>=) тогава задължително използваме кавички. Кавички ползваме и когато вместо число цитираме точна дата в критерия ("21.07.2021") или текст. Вариантите са общо взето два: 1) ">"&А1 - динамично задаване с референция към клетка с числов или датен формат 2) ">50" - задаване с фиксирана стойност. Тук трябва да се внимава, защото ако например зададем така: ">100 000", ще е грешно. 100 000 не се възприема като числото сто хиляди, а като текст. Просто трябва да изтрием интервала. Задаване на критерии по дата по този начин ">21.07.2021", също работи. Интересното е, че ексел възприема най-различни датни формати, като например ">21 юли 2021" или ">21-07-2021".

Може ли да проверете теста на урок М04_v03, мисля че правилният отговор е друг и това се обяснява в целият този урок?


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация