Къде бъркам?

Microsoft Excel Тайните на Excel

Здравейте, опитвам се да намеря дублиращи се стойности в две колони с помощта на if . При развлачване обаче не ми се получава. Намира дубъла само на първата клетка. Къде бъркам?

Формулата, с която решавам проблема е : N1=IF(COUNTIF(F:F;M1);"yes";"no"), като допълнително правя "Conditional Formatting" оцветяване на "No" с червено и "Yes" със зелено.

Много интересна формула, но се налагат няколко уточнения към нея: Първо критерият на COUNTIF не трябва да е М1, а N1 Второ, формулата е IF(COUNTIF(F:F;N1);"yes";"no"). Това трябва да се напише, защото N1=IF(COUNTIF(F:F;M1);"yes";"no") също е валидна формула, но няма да върне коректен резултат. Трето, тази формула проверява дали дадена стойност от колона F се среща в колона N. Само толкова. не казва колко пъти се среща, нито на кой ред. Ако е необходима такава информация, моля кажете, за да мислим други варианти Четвърто, алтернативен вариант е просто да се използва VLOOKUP

Първо и второ от коментара ви се дублира - M1 e правописна грешка. Прав сте, че трябва да е N1(правих го с мой пример и различни колони и го записвах на ръка). Относно преброяването и показването на точният ред го нямаше в първоначалното условие. Там се изисква единствено да се изобрази с "yes" or "no", дали има дублиращи стойности. С нетърпение ще следя за отговора на вашият въпрос. Аз също ще се опитам да намеря решение, макар и на прима виста не мога да се сетя за такова. В допълнителна колона - например "О", може да запишем формулата O1=COUNTIF($N:$N;N1), така ще Ви покаже колко пъти се повтаря стойността от клетка N1 в колона N, след което с филтри може да видите срещу всяко "yes" съответния брой повторения.

Много Ви благодаря и на двамата. Рядко ползвам функциите и съм позабравила някои неща. Действително се получи, сега започвам да обмислям логиката на предложения вариант.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация