Как мога да направя формула с календарни дни, която автоматично да ми прескача уикендите?

Microsoft Excel

Здравейте, интересуваме каква формула да използвам, за да може ексел да пресмята, но без уикендите. Прилагам примерна таблица, като тук уловката е, че датата на доставка е с формула (дата на товарене + 1). Но....... има фирми, които не могат да приемат стока в събота и неделя. Желая датата на доставка, ако се пада в събота, ексел да ми я коригира за следващия понеделник. Пример: дата на товарене 18.10.2019 + 1= 19.10, но е събота и искам да ми даде 21.10. 1 ми е константа, понеже почти винаги единият ден товарим, а на следващия доставяме:

Функция WEEKDAY връща числото на деня от седмицата за избраната дата. Например, в клетка В2 е датата 18.10.2019, тогава =WEEKDAY(В2;2) ще върне 5, т.е. петък. Обърнете внимание на втория аргумент на функцията - 2, който означава дните на седмицата започват от понеделник -1. Проверявате дали В2+1 = 6, т.е. събота във формулата: =IF(WEEKDAY(В2+1;2)=6;В2+3;В2+1) Ако доставката се пада в събота, към датата на товарене ще се добавят 3 дена, за да се изпълни в понеделник.

Благодаря за отговора, беше ми много полезен!

Ако още е актуално, може да се използва и функцията WORKDAY , която дава само работните дни, но се добавят и празничните дни за годината, ако трябва! Лек ден и успехи!

При копирането на формулата нагоре не съм променил втория аргумент, извинения! Лек ден и супехи!

Здравейте а има ли възможност формулата " Димитринка Вълкова =IF(WEEKDAY(В2+1;2)=6;В2+3;В2+1) " да бъде направена с 2 условия примерно ако е събота да е понеделник и ако е неделя да е пак понеделник.

=IF(WEEKDAY(B2+1;2)=6;B2+3;IF(WEEKDAY(B2+1;2)=7;B2+2;B2+1))


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация