Как да изкарам бройката?

Тайните на Excel

Здравейте.

В дадената таблица имам три различни образователни институции. Всяка е оцветена в различен цвят. Мога ли, в съседен лист, да изкарам бройката за тях поотделно?

Здравейте, това може да бъде направено с функцията COUNTIF

А ето и резултата от изчисленията:

Като Sheet1!A:A е шиита и колоната, във който са данните, а съответно A1, A2 и А3 са имената, като тях момете и да ги напишете ръчно, но задължително се слагат в кавички.

Здравейте!

Всъщност не уточних, че са самите имена, а не просто училища, дг, оц. И всъщност май няма как да стане. Освен, ако с цветовете не може да се направи.

Във клетки A1, A2, A3 и т.н. могат да са имената. Вие решавате по какъв критерий ще търсите. Формулата означава следното: Преброй повтарящите се записи (COUNTIF); в диапазона (колоната където се търсят); какво се търси (името).

Без реален файл, не бих могла да помогна повече.

При въвеждане на формулата трябва да се кликне най-напред в лист1 и тогава да се избере зоната в която преброяваме клетките отговарящи на условието.

Идея - в съседна колона въведете някакъв код за всеки цвят. Примерно 1 за жълто, 2 за синьо, 3 за зелено и т.н.. За да стане по-бързо може да използвате филтриране по цвят.

След това ще броите по колоната с кодовете.

Има начин да стане и по-автоматично, но ако се налага вече ще трябва да говорим с подробности за информацията

Благодаря ви!

Пробвах вариантите на Дарина и Десислава, но не ми се получават.

Kocho - как по точно се филтрира с цветове?

Ако имате предвид такова филтриране, не ми върши работа. Иска ми се, да ми показва, броя на училищата според цвета в който съм оцветила клетката.

тъй де - така както си ги филтрирала, сложи в колона С "детска градина" срещу всички тези клетки. След това филтрирай синия цвят и срещу съответните клетки напиши "училище" в колона С. и т.н.

Накрая формулата ти ще бъде нещо от сорта: COUNTIF($C$1:$C$500;"детска градина")


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация