КАК ДА НАПРАВЯ 

Microsoft Excel Тайните на Excel

Как да направя например информацията за Мария (урока от таблицата) да е форматирана условно, смисъл в цялата таблица където има данни за Мария да са с определен формат.

от conditional formatting се задава Cell that contains и се въвежда критерий да е "Мария" като от падащото меню вдясно се избира custom format

Подробно описание: 1.Избираме с мишката цялата таблица. 2.Кликваме на conditional formatting. 3.New Rules. 4.Use a formula to determine..... 5.Кликваме в клетката Format values where ... 6.Кликваме в клетката съдържаща условието за търсене (в случая А4-Мария) и в последната клетка( Format values) автоматично се записва условието(=$А$4). 7.Също там от клавиатурата въвеждаме условието (в случая за равенство=).В клетката Format values вече имаме (=$А$4=). 8.С мишката избираме колоната,в която ще се търси условието(колоната с имената),при което автоматично се допълва формулата в клетката Format values where ...и става =$А$4=$А$2:$А$22. 9.Поправяме формулата на =$А$4=$А2:$А22. 10.Кликваме на клетката Format...,избираме Fill(запълване);посочваме цвета на запълване. 11.Кликваме на ОК във Format Cells. 12..Кликваме на ОК в New Formatting Rule. 13.Редовете на Мария стават цветни. За съжаление снимките от екрана не можах да кача между текста както исках.Щеше да е много по-ясно...ако след всяка картинка се добавя и обяснението.

Не се получава по начина който сте описал. Как да се маркират редовете в цялата таблица свързани с Мария? Ако може някой да обясни. Благодаря!

Правим падащ списък в жълтата клетка: Data - Data Validation - List - Sorce - имената от колона F

Маркираме таблицата - Conditional formating - New rule

В таблицата ще се маркират редовете, свързани с името, което изберем в жълтата клетка.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация