С какво да заменя тютюнопушенето?

MS Project Професионални навици за развитие Самоусъвършенстване Личностно развитие Мотивация Организация Полезни навици

Съгласно правило № 7 не трябва просто да спра да пуша, а когато имам неистово желание да запаля цигара, да направя нещо друго, което на свой ред да ми стане навик. Първо - при замяна на лош навик, с какъв го заменяме с: лош; по-малко лош; добър? Нали има твърдение, че броят на пороците е константа :) Може ли някой да помогне с предложение за навик, който да замени пушенето? А ако е добър - още по-добре.

Изучаването на урок в който се обяснява как кислородът действа на физическото човешко тяло, до момент на проблясък "защо е полезно да заменим тютюнопушенето с дишане на чст въздух" ;) ... все пак не пречи да се опита :D

чИст разбира се е думата

От училищните години освен навика за точно спазване на графика ми остана и друг навик - как да "разбия" урок от материал, разположен на три - четири листа така, че важното да е не повече от страница. Разбира се , от тогава минаха години и този навик претърпя много промени според случая.

За мен решението е в началото де се замени желанието, а не навика. Успешно решение е да спрете да ядете за 3 дни. Гарантирам, че от втория ден ще ви се яде много повече отколкото ви се пуши. След това може да си търсите нови навици.

с гледане на телевизия

С Дълбоко Дишане!

На пръв поглед може да изглежда странно, но от личен опит мога да кажа, че този метод - дълбокото поемане на въздух, успешно измести пушенето...вече втора година. Интересното е, че дори приятното усещане след "дръпването" е идентично. Явно съм имал нужда да дишам дълбоко ...и съм си го осигурявал чрез пушене на цигари. Малко тъпо, но така излиза. Между другото като пушех, една цигара заминаваше за около пет дръпвания ...съвсем се навързват нещата :)

Знам, че това НЯМА да работи за всеки, но се чувствам щастлив, че при мен се получи.

благодаря за репликата

"борите отначало" - "грешката" е много на място :)

В Аюр веда се препоръчва замяната на пушенето с пиене на чай. Идеята е, че пушенето както и пиенето има отношение към познатия в психологията "орален стадии" в развитието на личността според Фройд. В Аюр веда се казва, когато ти се пуши, отдели си време и пий с наслада един чай. Може да е и в малка чаша. Ако все още ти се пуши - изпий втора чаша чай. Ако все още ти се пуши - изпий трета. Все още ти се пуши - изпуши една цигара, но с наслаждение като за последно. Ако това се прави 30 последователни дни, вероятността да се спрат цигарите нараства.

Здравейте! Прочетете разказа на Стивън кинг " Дружество Отказване с гаранция". В читанка .бг го има.

Пуших повече от 10 години и бях стигнала до две кутии на ден. В петък реших, че от понеделник повече няма да пуша и така вече близо 7-8 години не съм запалвала цигара, дори ме дразни дима, когато някой пуши около мен. В момента, в които ми се допушеше дъвчех дъвка или смучех бонбон.Това също така правех всеки път, когато пушех по навик (след хранене, вечер преди лягане, и т.н.). Задължително е да се спре всяка напитка с кофеин, така като той предизвиква желанието за цигара в пушача. Друго нещо в пушача, което много го дразни спирайки цигарите е - Какво да си правя с ръцете?- Аз реших проблема със стрес топче. Прочетох един съвет, който ми беше много полезен. За да усетя най-силно удовлетворение от спирането на цигарите да материализирам парите които давам за цигари в друго нещо, което харесвам. Тогава ми се стори доста абсурдно, но го опитах. От онзи въпросен понеделник слагах всеки ден по 10 лв. в кутия (толкова приблизително давах за цигари). В краят на месеца отидох в 1 магазин и похарчих всичко от кутията за дрехи. Така три месеца пилеех парите, които преди това давах да се тровя, за това да променя гардероба си. След третият месец осъзнах, че вече дори не се сещам за цигари и желанието да запаля беше напълно изчезнало. Друг голям плюс, който усетих, беше прилива на енергия. Но най-важното е - решението в пушача, че наистина иска да промени този свой навик. След което да посочи денят, в който това нещо ще се промени. Този ден НИКОГА не трябва да е "от утре", защото всеки ден ще има следващо утро и така до безкрай. Изборът на ден трябва да е конкретен ден (най-добре понеделник) и конкретна дата. Всичко е въпрос на воля и желание. При мен помогна!

Извинете за намесата - с цялото ми уважение към господин инж. Стилян Билдирев, това е един от най-лошите съвети. Темата за това как действа гладът на тялото е много обширна и няма да навлизам в подробности. Чрез неправилно гладуване рискувате само да си докарате хранителни разстройства. Много често и сериозни здравословни проблеми. Гладолечението е стар изпитан метод за много неща, но си има точни начини, по които се прилага, за да има полза, а не вреда.

Относно пушенето - полезно е да разберете защо Ви се пуши и от там да се “пренастрои” мозъкът да не се нуждае от този навик. (Например, ако сте палили цигара, докато си разглеждате новините на телефона, мозъкът свързва двете неща и когато разглеждате новини той “иска” и останалата част от преживяването). Иначе неща като чаша вода, няколко вдишвания или дори няколко клека могат да са от полза, но тъй като трудностите при отказване от цигари, кафе, лекарства и т.н. идват не от физическата, а емоционалната зависимост, е най-добре да се започне от там.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация