Защо не е показано как е направена тази заявка?

Тайните на Access Бази данни с Access MS Access

Би било добре, ако беше споменато, как точно е създадена заявката TotalSalesByProducts - а именно, че е направено групиране и е приложено сумиране по колоната Продажби по продукти. Аз лично не искам да ползвам готовите примери и се опитвам да прилагам това, което се преподава в урока - е, малко се позачудих, но все пак открих, как е направена заявката. Имам и друг въпрос: къде точно се попълват данните в създадената структура на базата с данни? Потребителите не работят с таблици, както е известно. Откъде тогава се взимат записите? Тоест, след като сме създали структурата на базата с данни и все още няма записи в таблиците, откъде ще се появяват тези записи - къде се вкарват те? Да предположим, че нямаме записи и базата е съвсем нова...

Здравейте, Започва се от попълване на основните таблици, т.н. номенклатури или кодови таблици. това са категории, продукти, клиенти и пр.; за да попълниш заявка, трябва да имаш вече клиента, а за да попълниш клиента, трябва да имаш града; за да попълниш продукта, трябва вече да го има в таблицата му, а за да го има вече в таблицата, трябва да има въведена категорията му. Горе-долу се върви по посока на релациите за въвеждане на данни. Да,и при тези релации в примерите, ако има продукт, който не участва в никаква заявка за продажба, в аксеската заявка за продажба ще има "празен ред".

Според мен, "триковете" в Access е най-удачно да се прилагат на вече готови таблици, създадени и попълнени в Excel, които да се импортират в Access и да се работи с готова информация, като своевременно се попълват новопостъпващите данни. Естествено, преди това, трябва да бъде създадена някаква структура на бъдещата база данни.

Може ли да обясниш как точно се създава заявката TotalSalesByProducts? Благодаря!

Създаване на заявка Обороти по продукти или клиенти. В раздел Създаване натискаме Проектиране на заявка. В прозореца Показване на таблица избираме раздела Заявки и добавяме Продажби по продукти или Продажби по клиенти. Затваряме прозореца Показване на таблица. В първото поле добавяме Име на продукт или съответно Име на клиент. Във второто поле добавяме Сума на реда. След това натискане на бутона Σ Суми в дясната част на меню Проектиране, в резултат на това в решетката на заявката се появява нов ред Общо под втория ред Таблица. Щракаме в реда Общо на полето Сума и от падащото меню избираме Sum. Натискаме бутона изпълни или Нормален изглед и виждаме резултата с ляво поле с името на продукта или клиента и дясно поле със сумите за продажбите на всеки продукт или клиент. Нагласяме си широчината на полетата и затваряме заявката като и даваме име Общо суми по продукти или клиенти.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация