Как тогава да си отчитаме времето?

Професионални навици за развитие Самоусъвършенстване Личностно развитие Мотивация Организация Полезни навици Продуктивност

Добре, само че ако вкарвам в календара само събития няма да мога да си отчитам времето за различните ми дейности и проекти. При положение, че работата ми е разпокъсана във времето и не мога да му хвана края по кой проект колко работя, колко време ми отнемат страничните дейности като оферти, преговори, офисна организация и пр.писането в календара кой ден по колко и какво правя е единствения начин, при който мога с експорт на данните да си направя статистика и да преценя до колко съм ефективен и в крайна сметка до колко рентабилно съм работил

Здравей, Мирослав.

Опитай в рамките на един два часа, да правиш едно определно нещо което изисква постоянен фокус и концентрация и е *най-важното което трябва да свършиш за деня. В това време изключи телефон, всякаква друга комуникация.Звучи невъзможно, защото ще си кажеш че все някой ще звънне по някой обект че нещо не е както трябва и не знаят какво да направят.

Представи си че си на супер важна среща в рамките на тези два часа,

Не би вдигнал телефона по време на тази среща, нали ?, не би си отворил facebook?, не би прекъснал цялата тази среща за едно телефонно обаждане, което може дори да не е от това супер важно значение?

Тогава би ли отделил едва 20 % от работния си ден да седнеш и да свършиш най-важното и най-належащото за деня?

Ако можеш да отделиш това време повярвай ми това е бил един от най-ползотворните ти дни, в който в рамките на 20% от времето си свършил онова нещо което представялва от 80% от работата за деня.

Може сесията от 2 часа да не е блок, може 1 час да си фокусиран върху нещо, след което да провериш телефон email за 20 мин и след това да направиш следващия 1 час от тези два часа.Може задачата да изисква повече време, тогава ще трябва да направиш няколко сесии по 1 час.

Идеята е НЕ събитията да определят времето ти, а ти да определяш времето за събитията, така ще знаеш и в последствие сам ще определяш колко време за какво отделяш.

Това е само съвет и процес който може да пробваш, няма да загубиш нищо.

Не това имах в предвид. Преди около половин година си направих експеримент. Направих си една екселска таблица, направих списък на видовете дейности, които върша - проектиране, оферти, работни срещи, фактуриране и др.-около 15 вида дейности събрах. После си направих една форма, в която записвах в колко часа започвам нещо, в колко го свършвам и коя от видовете дейности правя - с падащ списък. С някои дребни екселски трикове ми отнемаше буквално 5-6 секунди всеки път когато приключа с даден вид дейност да запиша какво съм вършил, колко време и на коя дата. Съответно ексел автоматично ми смяташе кое какъв процент от времето ми отнема. След един месец стриктно водене на дневник установих, че с проектиране се занимавам около 45% от времето си. Коригирах някои неща и две седмици по-късно вдигнах процента на 55%. Все пак, нагледно видях с какво реално се занимавам когато съм на работа. Бих искал да продължа да отчитам времето си. Лесно е да водя дневник за колегите - те обикновено работят през деня по един проект. Аз трябва да върша и доста други неща, примерно проектирам 2 часа, после преглеждам мейлите и трябва да реагирам, да подредя новите задачи и да свърша част от тях, с което отива половин-един час. После всеки ден изниква нещо непредвидено, което ми отнема около час или два, след това пак проектирам 2-3 часа, после пак преглеждам мейлите и коригирам задачите, после 1-2 пъти седмично имам срещи и така нататък . Искам да следя проектите и задачите в нашата фирма - кое колко време отнема, да се види къде има нужда от оптимизация, ако се увеличи работата за кои дейности си струва да се назначи човек. Искам да знам какво се случва като дейности и колко ни струват, съответно да мога максимално точно да определям кое колко е рентабилно, колко сме заработили като проектантски екип, кои видове дейности по проектите ни отнемат най-много време, въобще подробен финансов и работен анализ на всичко това. Прегледал съм няколко десетки софтуера - календари, to-do-програми, управления на проекти, от тях 15-20 по един или друг начин съм пробвал, сега съм оставил 4-5 от тях, и все още ми се струва, че не са точно това, което търся. Всеки един от т

му липсва нещо, което да го направи моят софтуер. Намирам го в друг софтуер, но там пък нещо друго липсва. Въобще, нелека задача се оказа това и от около половин година съм в процес на издирване, но все пак го правя предимно в промеждутъците свободно време. И тъй като от доста време си водя подробно хартиен тефтер кой ден какво правя, искам цялата тази информация (поне една година назад) да я прехвърля в този подходящ софтуер, т.е.да ми направи анализ на всички дейности. Така сигурно изглежда, че цял ден само това правя :) , всъщност сумарно ми отнемаше не повече от 10 минути на ден. От скоро пробвам 3 електронни календара и ми отнема малко повече 15-20 минути, но то е защото докато въвеждам и постоянно ги тествам. Все пак, като намеря това, което търся и свикна с него това трябва да стане доста лесно и бързо. Та ако имате идеи - пишете ;)

Аз лично за "отмерване" на време ползвам приложението Rescue Time, като работните процеси ги извършвам на предварително дефинирани браузъри и си оставям един, които ми е за лични неща. Ползвам 3 работни и един личен браузър. Така виждам по колко време съм работила дневно/ седмично/ месечно. Настройването на приложението е интуитивно. Успех!

Благодаря, това ми е доста стар въпрос, дори бях забравил, че съм питал :) . Известно време ползвах TimeCamp, но се отказах и после доста време я карах на Ексел, но определено не мога да извлека търсената полза от него. Сега съм харесал Clockify и скоро ще превключа на pro версията. Готиното, е че мога да импортна всички записи от ексел и да ползвам анализа на app-а и за тях - поне така пише :). А про версията има доста добри възможности за мониторинг на времето и разходите по проектите, каквато ми е целта. А ползвате ли финансов софтуер за подробни приходи и разходи по проектите? За сега съм набелязал alzex finance но тепърва ще проучвам въпроса


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация