Как можем да копираме или преместим списък от папки или дърво от папки, без на копията да се променят дата/час на създаване? 

Microsoft Windows OS Трикове и тънкости с Windows 10

можем да копираме или преместим списък от папки или дърво от папки, без на копията да се променят дата/час на създаване? Понякога файловият мениджър ги променя на дата и час на копирането или преместването, друг път оставя оригиналните, но не съм намирал нищо писано по въпроса и не мога да разбера защо става така. А е особенно полезно когато спасяваме данни да се запазят и датата и часът на създаване на папките. Иначе изглеждат "подстригани като чимшир" и може да се загуби фантомна информация. С файловете няма проблем - техните дата и час на създаване не се променят.

Като прочитам, разбирам за себе си, че това е проблем на архивирането / предимно на папки и не толкова на файловете. Основния проблем намирам в стериотипа на мислене и зрителната памет на индивида, нека разираме като мен и колегата Ангелов и тъпите машини, които изпълняват зададеното им действие. Нека не забравяме, че компютрите имат памет, но не мислят като нас. Аз за себе си съм решил по най-примитивен начин. Отваряйки "папки или дърво от папки" с цел копиране за информация хронологична, правя снимка с камера цифров апарат и си архивирам в архив във формат .jpg. Това ме удовлетворява за ориентация. Разбира се Win е предвидил PrtScn и т.н., което също е удобна екстра. Самото копиране на архиви ги препраща венаги към модифицирането им, което е проблема във въпроса. Така съм разбрал аз.

Здравейте! :) Компютрите мислят точно така и толкова, както и колкото мислят програмистите, които за направили съотв. програми или подпрограми. А там прозира дори и националният манталитет и дори филмовите клишета, с които е възпитано поколението програмисти, които активно работят. Освен това над тях стоят дизайнери, които налагат рамките за това, как да изглежда продукта им. И така, както американците са възприели клишето короните на дърветата за декоративно озеленяване да се оформят като сфери, така по американски образец полека-лека това стана стандарт на озеленителите и у нас.

НО! да се върнем към темата. Ако влезете в една папка в която има мултимедия - нека да има два клипа или музика, WIN показва само имената на файловете с иконки на приложенията с които се отварят. И цялото внимание на разработчиците на Windows Explorer е насочено към показването на файловете в малки иконки. Те така обичат да визуализират досадно подробно и по филмите им училищният зъболекар ходи с шапка като зъбна корона. Смешно ми е като си помисля за другите им лекари. Даже и да влезете в Details - там на никой от немултимедийните файлове не се вижда големината или датата на създаване. Затова ако правя нещо по- деликатно в тия папки ползвам за файл мениджър програмата за запис Nero - тя показва всичко за файла (без резолюцията на графичните файлове) - както във Windows 98 и XP и така е удобно и практично и в тях личи манталитета на предишното поколение разработчици. Има настройки на папките, които дават възможност да аранжираме изгледа на папката, но са така замислени, че трябва да ги правим папка по папка ( за папките за които това има значение за нас), като те не се отнасят за дъщерните им папки. И след преинсталация на Windows тези настройки се губят, освен ако не се направи друг един трик, който обаче изисква време и внимание, но пък дава ред други преимущества, но за това ако представлява интерес ще пиша отделно. А за папките с немултимедийни файлове - Ако копирате големи обеми информация - примерно ако преинсталирате чужди машини и спасявате данни, и като не знаете кое е важно за потребителят, на когото е машината, едно такова уеднаквяване на датата и часа на създаване унищожава много фантомна информация за самият потребител - примерно дали дадена папка е копирана там преди Коледа или преди 2-3 седмици и той го помни според момента, който е важен за него. А ако това ви е ежедневие? Опитвах да архивирам папките. В самият архивен файл ( ако надникнем в него през архиватора) датите са запазени. Но явно при разархивирането от взаимодействието с Windows Explorer ди записва към момента на разархивиране. Също ако добавите в папката файл чрез копиране или преместване - невинаги променя датата и часа на папката, макар че в нея е настъпила промяна.

Уважаеми Юлиян Ангелов, Видимо не мога да Ви бъда полезен и съм избързал, кото се обърнах с "колега". Това е друг виц и при добра среща мога са разкажа. Благодаря, че ми обърнахте вниманието и към Nero-то. Правил съм го, когато съм архивирал на дискове и съм отпечатвал като протокол върху формат А4, който съм свивал в обложка, нека го разбираме опаковка. Рядко ми се случва да дочета отговори и коментари.

Под ДОС опитахте ли с по-стари команди и програми?

copy tree...

По- рано на копираните файлове през DOS сесия имената им бяха сведени до ограниченията на DOS-a - 8+3 и така ако копираме или преместваме примерно папка със счетоводна програма, потребителските файлове се преименуваха. Всъщност преименуваха се всички файлове, но даже и след преинсалиране на счетоводната програма ( което е свързано с оторизация, или брой инсталации при едно купуване или нещо такова), то в крайна сметка потребителските данни оставаха недостъпни. Отделно, че се получаваха преименувани файлове с еднакви (??) имена в една и съща папка което създава неудобства при по- нататъшна обработка и опасност от кръстосани клъстери и загуба на информация. Това ме накара да стоя далеч от DOS като правя тия неща, иначе с DOS-а боравя от версия 2.0 насам и го познавам.

robocopy [[ ...]] []

Прочети тази статия! https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/robocopy

Също така и тази може да съм ти бил полезен! https://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/ac9248ed-4a84-4589-b00c-6791064d287b/keeping-the-date-modified-the-same-when-doing-a-copy?forum=w7itproui

Не съм тествал, но се оказа, че има и програма!

https://sourceforge.net/projects/robocoprobocopy/

Ползвал съм robocopy с опция /dcopy:t - за запазване на т.нар. time-stamp на папката. И от мен един линк с полезни програми при копиране на файлове - https://itstep.bg/blog-bg/nyakolko-programi-za-podrezhdane-na-vashite-fajlove-windows/ .

Ако случайно затворите браузъра и изгубите сайта, който сте посетили, отворете празен браузър и натиснете Ctrl + Shift + T = възстановява старата ви сесия.

Ctrl + Shift + T = възстановява старата ви сесия Благодаря. Ако не запомня поне съм записал.

Здравейте, аз използвам прост но сигурен начин, като в името на папката добавям дата;час


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация