Как да маркирам блока така, че да работи stretch?

AutoCAD Формула II AutoCAD

Създадох блок за разрез с действие Polar Stretch. Атрибута от страната на маркера "бяга" при въртене, а атрибута при базовата точка не се върти. Атрибутите са дефинирани с отметка на "Verify" и "Lock". Опитах няколко начина на маркиране на обектите за разтягане и въртене, но резултата е един и същ. Какво пропускам? В момента работя с версия 2016 .

Здравей, Георги.

Няма как да разбере какво точно си пропуснал, т.к. не съм ти следил действията по създаване на блока. Ако не ти е проблем изпрати блока на kr_krastev@abv.bg за да погледна блока и предполагам че ще ти посоча къде е проблема.

Ето няколко предположения за това какво може би се е случило.:

1. При редакция на блока - правиш ли синхронизиране (ATTSYNC), макар че на снимката мисля че си показал блока в състояние на Test block. Ако ползваш Test block, то съвета ми е да не го ползваш, веднъж с една колежка мислихме над един блок мислихме и го пробвахме през Test block менюто, накрая се оказа че Test Block прозореца има бъг и блока си е бил измислен :), но отне време докато го осъзнаем. Така че съвет от практиката, не тествай в Test block прозореца, запази си промените и тествай в моделното.

2. Другото което може да е създало този проблеме следното:

Много трябва да се внимава когато правиш селекция, кой елемент от блока селектираш за действие Stretch и КОИ елементи за Rotate. Т.е. действияата биха били следните:

Имам маркер в ляво, стартирам Polar Stretch, AutoCAD ме за избор на параметър, съответно избирам параметъра, след това ме пита за точка която да се асоциира с параметъра (parameter point to associate with action), избирам я след което ме пита за избор на рамка в който ще страва Stretch-a, избирам тази рамка, като тази рамка (Frame) е от страната на точката която избрах, след което правя селекция тип Stretch, което натискам SPACE и сега вече имам друга селекция, сега трябва да селектирам елементите, които искам само да се вървят... това са елементите от лявата страна на моя блок (стрелката и атрибута) селектирам ги много внимателно само тях.

Абсолютно същото трябва да се направи за лявата страна с левия маркер.

Тук тънкия момент е селекцията, един път селектираш за Stretch, след това натискаш SPACE и селектираш само обектите които се въртят.

Препоръката ми е да изгледаш отново видеото и много внимателно да следиш къде точно е селекцията и коя селекция за какви елементи се прави и как се прави? Сигурен съм че преминавайки през видеото отново и изпълнявайки последователността няма какво да се обърка.

Тук: Razrez.dwg

ти споделям блока, който направих на база на обясненията по-горе.

Здравей Краси, Благодаря за отговора! Твоя блок си работи, даже с две токчки. Сигурен съм, че следвам урока стъпка по стъпка, затова мисля, че или пропускам нещо или има нещо "гнило в Кад-а" :-). Пускам ти файла на " Лични". Ще се радвам да разбера къде е прооблема! П.П. Опитах да задам дължина и ъгъл на завъртане при твоя блок и стрелките се събраха. Така ли реагира при теб или само при мен?

И на мен първоначално не ми се получи, накрая се оказа, че проблема е, че за атрибутите съм използвала стил текст, който е анютативен. Като им промених стила - блока заработи.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация