Защо не ми излиза годината и как да оправя този проблем?

AutoCAD Формула

Когато записвам датата в таблица всичко е ок (1) но когато излезна от таблицата годината излиза наполовина (2)

Здравей,

предполагамче е так защото AutoCAD възприема 4.2017 като число и АКО закръглянето е до втория знак, следва да ти записва резултат 4.20.

Eто например - снимка 1 позция 1 - имам една дълга стойност, записана в клетката.

Снимка_1

Резултатът обаче е(снимка 2 позиция 1):

Снимка_2


За да нямаш този проблем, трябв настойката за Data (Основната част на таблицата) да бъде форматирана като текст.

Как може да стане това?

Ето няколко варианта за справяне с проблема.

Вариант 1 е доста генерално решението за справяне с проблема, НО пък е полесно да се знае, Вариант 2 не е за иключване, аз лично препоръчвам Вариант 3.


Вариант 1:

Отиваш на раздела Annotate (снимка 3 позиция 1), селд това в кликваш на стрелката в долния десен ъгъл на панела Tables (снимка 3 позиция 2).Следва да ти се отвори менюто Table Style (снимка 3 позиция 3), от тамси избери стила в който ти е таблицата (снимка 3 позиция 4 - в случая аз избирам Standard т.к. не съм създал друга за този тестов чертеж),след това кликни на Modify бутона (снимка 3 позиция 5). Следва да ти се отвори прозореца Modify Table Style (снимка 3 позиция 6), там от падащото меню на Cell Styles избери Data (снимка 3 позиция 7 - тук контролираш параметрите на основната част от таблицатата ти), там отиди на раздела General (снимка 3 позиция 8), на полето Format кликни на многоточието (снимка 3 позиция 9). Следва да ти се отвори прозорец Table Cell Format (снимка 3 позиция 10), там за Data Type избери Text (снимка 3 позиция 11), след това кликни ОК (снимка 3 позиция 12) за прозореца Table Cell Format за да запазиш промените, след това още един ОК (снимка 3 позиция 13) на прозореца Modify Table Style и един Close на прозореца Table Style и си готов.

Снимка_3

Резултатът е налице - снимка 4.Създавайки нова таблица вече основта ѝ част ще бъде от текст, и проблема със закръглянето няма да го има.

Снимка_4

От тук определено мисля че идва проблема.


Вариант 2:

за решаване на проблема е да промениш закръглянето във таблицата, да не е до втория знак и така датата ще се изпише :)


Вариант 3:

за мен най-бързия е след 2017 да напишеш г. (снимка 5 позиця 1).

Снимка_5

Тогава следва и без да си правил настройки по отношение на вида на формата на основната част на таблицата ти, клетката да се възприеме със формат за текст.AutoCAD сам ще те попита какво точно искаш да направиш (снимка 6 позиция 1), защото знае че там е имало число и формата е бил за число и изведнъж го превръщаш в израз съдържащ текст.Трябва или да смениш форматирането (снимка 6 позиция 2 - Change Data Type) или да избереш да смениш съдържанието (снимка 6 позиция 3 - Change the value).

Снимка_6

Избери първото Change Data Type и съответно вече ще имаш показаното на снимка 7.

Снимка_7

Ако избереш втория вариант AutoCAD ще те върне в полето на клетката за да с промниш стойността така, че да имаш само число.

Като цяло веднъж сменил статута на клетката, може да махнеш г. ако не харесваш така иписана датата :)


Надявам се да съм бил полезен с отговора.

Благодаря Краси и аз предположих че това е проблема, и най вероятно щях да го реша по 2-ия вариант но пък се радвам че попитах защото както винаги си дал няколко варианта и научих нещо ново:)

Моля, радвам се че се е получило.

Да питам има ли начин датата и часа да се актуализират сами от системния часовник на компютъра да не се налага да я пишем.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация