Как да разгранича 0 от празна клетка?

Microsoft Excel

Здравейте, Правя си една табличка, която ми показва баланса при участието в игри със залози. Много накратко ще обясня за какво става въпрос и какво не мога да постигна. Колона D е залог, Колона E е печалба, Колона F е баланс, а в колона G с помощта на IF и Conditional Formatting съм направил да ми изписва и оцветява съответно трите възможности, които се виждат на изображението. Дотук добре, но се появява четвърта възможност, която искам да добавя в Колона G. А именно дните, в които не съм играл въобще и съответно D и E са празни клетки. При 0 в Колона F е ясно, че надписът и цвета в G ще е "на парите" и съответно зелен цвят. Това обаче няма да бъде коректно, просто защото във въпростия ден аз не съм залагал въобще. Но нулата в случая не ми е проблем и я елеменирам с: =IF(D4<>0;SUM(E4-D4);"") Така клетката в F остава празна и съответно се отваря възможност за промяна на формулата в G. А тя е: =IF(F3>0;"печалба";IF(F3<0;"загуба";IF(F3=0;"на парите";))). Съответно пробвам с: =IF(F3>0;"печалба";IF(F3<0;"загуба";IF(F3=0;"на парите";IF(F3="";"Не е играно";)))), но отново ми дава надпис "на парите", въпреки че в нито една от клетките на трети ред няма стойност. Ексел си го смята не, като празна клетка, а като нула, въпреки че не се вижда. Та въпросът ми е как да разгранича празната клетка, така че да не я приема, като нула и съответно формулата в Колона G да е коректна. Благодаря!

Здравей, доста интересен пример :).

Мисля че формулата която би ти свършила работа изглежда така:

=IF(ISBLANK(G2);"не съм играл, а мислех да го игра :/";IF(G2=0;"нула_печалба";IF(G2>0;"печалба";"загуба")))

Снимка_1

Резултата е на снимка 2.

Снимка_2

Надявам се да съм бил полезен с отговора.

Здравей и Благодаря за отговора. В моя случай не стана формулата, защото в Колона F има формула, която вади печалбата от залога. Елиминирал съм нулата , както споменах по-горе с =IF(D4<>0;SUM(E4-D4);"") . Но като въведа формулата, която ми предложи и ми дава отново "печалба" Както във въпросната клетка, която трябва да бъде празна натисна Delete и веднага ми се появява надписа...Не съм играл.... А идеята е да не въвеждам всеки ден формулата за съответната клетка, а да го направя един път и да го дръпна надолу. Значи според мен се получава така, че има ли някаква формула в Колона F, ексел не разпознава клетката като празна, а приема, че има някаква стойност. Или греша? Благодаря още веднъж :)

Здравей, наистина интересен въпрос. До колона G съм използвала твоя пример, а в колона H примера от Краси. Следващите колони си направих мои формули.

Не съм сигурна, защо формулата на Краси не работи, тя доста си прилича с твоята, ще трябва да се поразровя и да помисля, но се надявам моето решение да свърши работа.

Предлагам ти следния вариант: За колона G =IF(F1="";"не съм играл";IF(F1>0;"печалба";IF(F1<0;"загуба";"на парите"))) За колона F =IF(OR(ISBLANK(D1);ISBLANK(E1));"";E1-D1)

Може би за колона F може да се използва също ISNUMBER. Дори може да проверяваш дали си попълнил и двете колони примерно така: =IF(AND(ISNUMBER(D7);ISNUMBER(E7));E7-D7;IF(AND(ISBLANK(D7);ISBLANK(E7));"";"въведи число")) А в следващата колона да ползваш тази формула =IF(F1="въведи число";"ГРЕШКА";IF(F1="";"не съм играл";IF(F1>0;"печалба";IF(F1<0;"загуба";"на парите"))))

Не знам дали помогнах, но пък ми беше интересен този случай.

Забравих да уточня, че направих формулата в колона Н да ползва твоята формула от колона F, за да може да я ползваш директно . Затова ако си попълнил само D ще ти даде загуба - виж първото червено каре. Затова ти предлагах в първия пример да смениш и формулата във F.

Благодаря ти Юлия, получи се без да правя вариантът, който ми предложи за колона F, а именно: =IF(OR(ISBLANK(D1);ISBLANK(E1));"";E1-D1). След като в колона F си стоеше формулата от вчера: =IF(D532<>"";SUM(E532-D532);""), просто въведох наново цялата формула, която ти ми предложи: =IF(F532="";"не е играно";IF(F532>0;"печалба";IF(F532<0;"загуба";"на парите"))) и всичко се получи. Сега защо, като вчера и онзи ден, когато опитвах просто да добавя IF(F532="";"не е играно" не ми се получаваше не мога да разбера, но е важен крайния резултат, който прилагам на скрийншот. Благодаря на теб и на Краси за отговорите. За пореден път в този форум намирам решение за възникнал проблем с ексел. Благодаря искрено!


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация