Каква формула или по какъв начин да извличам текст или стойност от клетка със зададено Data Validation?

Microsoft Excel

Имам следния казус: в една клетка искам да дава индекса, който трябва да се взима от друга клетка, в която съм задала Data Validation и следователно името на продукта се избира. Според този индекс искам автоматично да ми излиза в тази друга клетка само индекса. С каква формула и по какъв начин да стане това?

Здравейте, Вера Райчева.

Надявам се да съм разбрал правилно казуса.

Опростявам малко примера най - вероятно с това, което ще покожа.

Нека в колона A имам някакви продукти ( снимка 1 позция 1,2 и 3 ) съответно до името на продукта съм сложил един долен индекс, който индекс е някакъв специален код на продукта ( снимка 1 позция 4 )

Снимка_1

Нека в колона D имам една клетка в която съм направил Data Validation, в която имам спсисък със всичките продукти от колона A - снимка 2 позиция 1.

Снимка_2

След което в клетка G2 създавам една клетка в която изпозлвам формулата Right ( Снимка 3 позиция 1 ), благодарение на която от клетката D2 ( снимка 3 позиция 2 ) в която ми е списъка, направен с data validation, взимам и записвам четирите ( снимка 3 позиция 3 ) знака, броени от дясно наляво в клетката G.

Снимка_3

Резултата е в клетка G2 се изписва индекса за избрания в data validation ( снимка 4 позиция 1 )

Снимка_4

Това обаче е доста идеализиран случай, защото винаги индекса е в дясно и винаги е от четири знака.

Надявам се това да е търсения ефект, ако идекса не е толкова константен, качете една снимка за да се види какъв точно е индекса и съответно да може да се даде по - конкретно решение.

Здравейте, инж. Кръстев! Благодаря за отговора, но тези уроци вече съм ге гледала и практикувала, но работата е там, че индексът ми не стои в края на думата, ами на различни отстояния отляво и отдясно в клетката..Няма ли друг начин да се постигне извличането на индекса?

А индексите в различните наименования на продуктите са различни. Няма ли някаква формула да разчита кое е числото всред текста и да го дава в друга клетка само него?

След като пояснихте че в индекса се съдържат само числа, а продукта е само текст, може да решите казуса със следната формула -

=SUMPRODUCT(MID(0&A2;LARGE(INDEX(ISNUMBER(--MID(A2;ROW($1:$25);1))* ROW($1:$25);0);ROW($1:$25))+1;1)*10^ROW($1:$25)/10)

Независимо къде е индекса, с формулата ще го извадите като информация в отделна клетка ( снимка 1 )

Снимка_1

Само приложете формуалта за своя обхват, съответно променте и клетка към която "гледа" формулата за да вземе индекса.

Здравейте инж.Кръстев, благодаря за формулата преписах я дословно, адресирах клетката, но не ми се получи точно както трябва,з-то индекса ми е десетично число. Не е достатъчно да ви изпратя просто снимка на екрана,з-то казуса ми касае целия файл, но да не обяснявам надълго и нашироко. Къде да ви изпратя файла, за да добиете пълна представа за това което искам да постигна?

Добре, изпрате го на kr_krastev@abv.bg, и ще го погледна при първа възможност. Опишете в email - a каква наистина е крайната цел. Или в самия файл запишете в една клетка ръчно какво искате да се получи.Сложете и линк към темата тук, за да видя какво сме говорили и преди това.

Здравей Вера,

Не би ли могла да използваш да ти преобразува клетките посредством Text to Columns. Намира се в Data меню, Data Tools, Text to columns, Convert Text to Columns Wizard, Delimited, Delimiters отметка на Others и слагаш там запетайка или каквото е. Ако това е проблема.

Инж. Кръстев, благодаря много за помощта ви в разрешаването на поставения от мен казус. Зарадвахте цял един отдел в нашата фирма. Формулата нищо, че не ми е съвсем ясна, целта е постигната. Надявам се за в бъдеще и формулата да ми се изясни и сама да си решавам казусите. Още веднъж моите адмирации за вашата работа, (явно сте цял екип от гении там.....) С най-голямо уважение къв вас и целият екип на АУЛА.

Инж. Кръстев, благодаря много за помощта ви в разрешаването на поставения от мен казус. Зарадвахте цял един отдел в нашата фирма. Формулата нищо, че не ми е съвсем ясна, целта е постигната. Надявам се за в бъдеще и формулата да ми се изясни и сама да си решавам казусите. Още веднъж моите адмирации за вашата работа, (явно сте цял екип от гении там.....) С най-голямо уважение къв вас и целият екип на АУЛА.

Радвам се че използваната формула, ще послужи на повече хора.Предполагам сте я проверили за повечето случаи. Аз лично я тествах в наистина интересните места където освен индекса след него или преди него има числа или текста и работи.Но все пак тествайте и вие за да сте по сигурни, ако има някакви по специфични случаи , кажете ще я погледна пак.

По отношение на формулата използвах Mid и IF функция, въпроса беше да видя как точно е изписана базата от данни и какво точно искате и къде го записвате.След като видях файл и прочетох обяснението си отговорих на горните въпроси.

Продължавайте със същата подредба на базата от данни и най - вероятно няма да има проблеми.

Благодаря за добрите думи.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация