Възможно ли е да се увеличи/ намали размера на шрифта и иконите в рибон интерфейса?

Microsoft Excel Тайните на Excel

Този ми въпрос засяга всъщност всички програми на МС от офис пакета, но го задавам тук, тъй като предполагам че повече хора са се записали точно на този курс и съответно шансът за отговор ще е по-голям. До момента съм намерил само две решения, като и двете са еднакво неприемливи и определено не ми вършат работа. 1.Промяна на системно ниво на размера на шрифта - не е удовлетворително, тъй като при останалите програми такъв проблем няма 2.Намаляване на резолюцията - в офиса ползвам 24" монитор и там е почти добре като си е на Full HD, в къщи обаче съм основно на 30" монитор с нейтив резолюция 3К и става мъка за различаване на текста в рибона. Не искам да я свалям на Full HD или друга интерполирана резолюция, тъй като обикновено ползвам и други програми едновременно и там резолюцията не пречи. Ще се радвам ако някой има отговор на този въпрос и го сподели. Благодаря ви.

Здравей,

интересен въпрос, аз бих подходил по първия начин ( макар че големината на текста не ми е проблем ), който си дал, като завиша големината на шрифта с малко така че да не оказва огромно влияние върху другите програми. И чесно да си призная не се сещам в момента за друг по - краен подход освен това което си описал в момента.

Другото бих направил е да променя темата на MS така че макар и малък текста да изпъква (снимка 1) така че да е по ясен мисля че това също би помогнало в известна степен.

Снимка_1

Краси, благодаря за отговора. Бях поровил доста по американски и руски форуми, преди да задам въпроса и тук. И навсякъде мнението е че няма как да се пипа размера в самият рибон. Бях много изненадан, особено от факта че руснаците не са намерили отговор на подобна дилема, но също така и от това че въобще не е предвидена подобна възможност от създателите на пакета. И ще премина на 3-ти вариант - ще си взема очила само за работа с MS Office.

Трети инженер в дискусията – инж. Васил Хабов Този линк дали ще свърши работа? - https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/dd371192(v=vs.85).aspx. Мисля, че е американски. А от руските се сещам само за един - по него върви някаква руска игричка, май се казваше "Что? Где? Когда?". В нея - цитирам дословно: "в которой команда из шести игроков, называемых «знатоками», ищет правильный ответ на любой заданный телезрителями вопрос при помощи мозгового штурма" Е, минават 30 часа и никаква дискусия! - 1 въпрос - 1 отговор!! Абе нещо гнило има в Дания!!?? (Общността на 150 000 ученици на АУЛА) Братя и сестри – нещо тия двама строители с баданарката ни „гъбаркат“. Ама не знаете ли, че и Краси е строителен инженер? Не, че имам нещо против титлата „Инж.“(и моята е такава). А за строителните инженери думи нямам – по време на СОЦИАЛИЗЪМА само те се котираха на запад. Sorry, докато се ровичках в сайтовете, дискусията имала развитие - наистина очилата май са най- доброто решение и ние ИНЖИНЕРИТЕ голяма работа!!! Ама не искате ли 130 000 Братя и сестри, и ние като руските телезрители да зададем един въпрос на нашите двама "ЗНАТОКИ" Каква информация се съдържа в тази табличкa? 20880 Също много 51 17 28 51990 989 59 3853 32 Тъй като въпросът е с повишена трудност - да им дадем джокер: Ориентирайте се информацията от втората табличка: Ранг в „Аула“ на база спечелени точки - Бр ср зл пл ди зв

Нещо ми се обърка табличката. Тя е 2 реда по 5 колони. Текстът "Също много" е във втората колона - над ВПЕЧАТЛЯВАЩОТО число 989 (потвърдени ...). а 3853 ??? Отговорени...

Дорогие знатоки, минута давно прошла - хотите второй джокер? Что ето такое? Топ 100 в АУЛА 1 Краси Кръстев - 51990 2 Венелин Апостолов 34020 3 Кирилка Станкова 25700 4 Иван Цукев 23235 5 Христо Спасов 20880

Здравейте инж. Хабов, Честно казано, не разбрах смисъла на Вашите коментари! Защо асоциирате Аула с клишето "нещо гнило има в Дания"? Aula.bg е динамично развиваща се и утвърдена образователна Институция! Над 160 хил. участници се обучават по повече от 30 професионални курсове, по различни софтуери. Инж. Иван Цукев е невероятен човек! Трудно е да се опише с думи. Инж. Красимир Кръстев е гениален! А колкото до строителните инженери, имате явно неточна информация. През така наречения "развит социализъм" на запад се котираха най-равните от равните "другари". С връзки или по друг начин, някои строителни инженери работеха по 2-3 години в държави на "братята" араби. Хората си плащаха добре, но НРБ ги ограбваше и с останалото можеха да си купят по един лек автомобил Лада с предимство, за която средно статистическият български гражданин чакаше с 15-годишна вноска. С приятелски поздрав: Цанко Дилов

Имам известно развитие по темата и реших да го споделя, може би ще е полезно и на други. Решението е малко палиативно, чрез използване на допълнителна програма, която прави лупа и с нейна помощ можем да си увеличим съответен участък от рибона. Хубавото е че може да се настрои с колко процента увеличение да работи и също така и големината и вида на лупата - кръгла или правоъгълна. Програмата е Zoom It и е за мак платформа, но предполагам че има достатъчно алтернативи и за win, просто не съм търсил.

OK, мерси ще я погледна, ако мога да я подкарам на Win 10.

Здравейте всички и да е честита новата 2017 година. Открих 3, при това безплатни програми, за win, които вършат тази работа. Може би най-близката до тази за мак е програмата OneLoupe. За съжаление тя не се настройва като проценти и размери на лупата, но дифолтните и стойности са подходящи и върши работа. Другата програма която върши работа е с аналогично име на мак версията - ZoomIt, но изписано слято. Тя има доста настройки, но по дифолт увеличава целия екран. Има и още една програма, но намирам сериозни бъгове там и за сега поне не мога да я препоръчам. Успех на всички.

Последното и изглежда окончателно откритие по темата е програмата Dragnifier. Не са я обновявали от доста години, но си работи без грешка под Win 7. Настройките на лупата са отлични и могат и да се къстъмайзват. Препоръчвам я на всички които имат моя проблем.

здравейте, още съм в началото и не мога да разбера как се пише в работната тетрадка

Здравей, Вишина.

Ето една тема:

Как да ползвам работната тетрадка?

в която се коментира именно това как да се ползва работната тетрадка.

Една препоръка и молба за ползването и на форума.Когато ползваш форума и имаш въпрос, който не е по дадена тема, то тогава възможно най-добре би било да зададеш нова тема с нов въпрос.Като въпросът е под дадения урок с който е смислово свързан с него.

Има две причини за да е най-добрия подход за въпрос тук:

  1. Форума става много по-подреден и повече хора се оринтират в него и намират повече и повече полезни теми, които да им помогнат с ежедневната им работа със дадения software.Освен това когато даден въпрос е поставен и е свързан с тематиката за даден урок, то тогава става още "по на място" и още по полезен, за хората които прочитайки темите от форума в дадения урок, получат допълните знания и умения по дадената тематика.

  2. Шанса да ви се отговори по-бързо на въпрос при създадена нова тема под даден урок е в пъти по-голям от колкото ако пишете в някоя вече съществуваща тема.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация