Как да дам на заглавните части не само имена, но и номера?

MS Word
MS Office
Тайните на Word
Текстови документи

Имам написан от мене текст със структура с три нива. Заглавията ги задавах чрез вградените стилове, а номерът добавях ръчно. По този начин ми се получи точно това автоматично съдържание, което трябва. Но се опитвам в момента да вкарвам Caption на разни фигури и таблици и настъпи хаос в номерацията. Например, главата е първа, а съответният номер на фигурата се появява като 0.1 (нула вместо единица). Правя някаква много основна грешка, моля помогнете.

Ако виждате това при задаване на надписите (Caption) от Numbering би трябвало да можете да настроите номера по Ваш избор.

Идеята е както е описала Дарина Иваново, каквото и динамично поле да създавате на база Heading или Caption използвайте автоматичната номерация, НЕ правете ръчна такава.

Именно там е допуснатата ви грешка Илияна, правейки ръчна номерация, тя не е динамична, ами си е част от текста и след това слагайте го в съдържание със стил в който е посочен да се вижда номера на точката реално, при него всички heading са без Numbering (автоматична номерация), съответно затова се слагат нули.

Използвайте автоматична номерация.

Специално за Heading процедурата е следната:

Кликнете с десен бутона (снимка 1 позиция 1) на дадения Heading, следва да ви се отвори прозорец подобен на този на снимка 1 позиция 2, след това кликнете на Format (снимка 1 позиция 3), след това отиде на Number (снимка 1 позиция 4).

Снимка_1

След това в прозореца изберете формата на номериране (снимка 2 позиция 1). С OK потвърдете.

Снимка_2

Направете така за всички използвани Headings.

Надявам се да съм бил полезен с отговора.

След клик с десният бутон на даден Heading позиция 1(2007 или 2010) трябва да се избере Modify (позиция 2 или позиция 3) и се отваря прозорецът Modify Style. Нататък е описал г- н Кръстев как се действа, като има една добавка във 2010 в прозореца Format, а именно, Text Effects,(позиция 6) след избор на който се отваря прозорецът Format Text Effects. Лек ден и успехи!

Прозорецът Format Text Effects Лек ден и успехи!

Бих искала да изясня дали терминът "автоматично номериране" е идентичен на "списък (list)"? При мене структурата е с три нива и аз смятам, че трябва да я въведа чрез "multilevel list". Дали съм на прав път? Смущава ме в отговора на Краси (снимка 2), че изборът е само за списък с едно ниво. Това, което успях да направя самостоятелно е, първо, да задам с Headings съответен стил за заглавията с три нива. След това, избирам едно заглавия и го вкарвам в предварително създаден собствен стил на miltilevel list, за който съм задала съответната големина и шрифт за номерата. Накрая, намествам нивото с Tab/Shift+Tab. Това, което се получава изглежда ОК.

Имам още един въпрос във връзка с Caption-a. Дали след като се появи под фигурата, например, автоматично създадения номер, е редно да допиша описанието на фигурата в самата страница на документа (в прозореца на Caption би било неудобно). Също, мога ли да форматирам номера и описанието на фигурата/таблицата по обичайния в Word начин?

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.