Как да пиша в клетка, разделена с диагонална черта?

Тайните на Excel

Мога ли в клетка разделена с диагонална черта да напиша нещо поотделно във всяка част на клетката? Ако е възможно как става това? Раbотя с Excel 2010. Модул 3, урок 5.

Здравейте,

за да направим разделението с диагонална черта е лесно. Малко по-трудно е за текста, но не невъзможно. Първо за чертата, избираме клетката влизаме в Format Cells/Borders и избираме желаната наклонена черта (изображение 1). Сега за текста има два варианта. Първия е да си напишеш в клетката примерно "Приходи Разходи" , да разположиш Разходи на долния ред с Alt + Enter и да центрираме текста в клетката. След което с няколко интервала да нагласиш "Разходи" да се вижда добре. По-хитрия начин обаче е този от изображение 2. Пишем "Приходи Разходи" , маркираме първо "Приходи" , ctrl+1 ,Fonts, избираме Superscript и ОК. Аналогично за "Разходи", но избираме Subscript. След това най-вероятно ще са много дребни, така че увеличаваме шрифта и центрираме текста в средата на клетката (middle align и center - средните иконки за подравняване).

Страхотна сте! А ако вместо текст имаше числа? Бих ли имал възможност да оперирам с тях и как?

Както се убеждавам всеки ден - Excel може всичко :) Ако в клетката числата например са "11 / 2" , то ако ни трябва 11 изписваме функцията =left(A1;2), 2-ката е за да кажем на ексел, че ни трябват 2 символа като брой от ляво на дясно. Аналогично е и с функцията =right(A1;1), и така ще използваме двойката от клетката.

Нямам думи!!!

"Както се убеждавам всеки ден - Excel може всичко". На версия Excel 2010 обаче се затруднявам да създам обобщена таблица

 (Pivot table). Моля да ми напишете последователните стъпки за примерна обобщена таблица.

 

Здравей,

Pivot таблиците се разглеждат подробно в 10-ти модул. Сега ще ти покажа основните стъпки, но ти препоръчвам да изгледаш модула за повече информация. Избираш си данните за таблицата (1), след което следваш стъпки 2,3,4. За стъпка 5 е нужно да посочиш къде ще ти стой пивот таблицата, например "=P2". След това на изображение 2 е показано как се избира вида, по който ще се групират. Отмяташ си желаните полета (2), като долу на (3) слагаш критерия по който ще сумира и съответно в (4), това което ще се сумира. Но пак казвам, че това е доста обобщено. Пивот таблиците имат много възможности :)

11/2 НЕ  МОГА  ДА  ГО РАЗПРЕДЕЛЯ В  КЛЕТКАТА СЪС СЪЗДАДЕН  ДИАГОНАЛ, СЪГЛАСНО   ПОЯСНЕНИЯТА  НА  ХРИСТИНА  МИШЕВА;  НЕЩО  В  ПЪТЕЧКАТА  МИ  СЕ  ГУБИ; КОГА  И  КАК  СЕ  ПИШЕ  ЧИСЛОТО, В ЕДИН  РЕД  ЛИ  СЕ ИЗБРОЯВАТ  ФУНКЦИИТЕ ИЛИ  ПОСЛЕДОВАТЕЛНО.......

При първия вариант на инж. Машева пишеш 11 и веднага Alt+Enter след няколко интервала пишеш 2. При втория вариант пишеш 11 интервал 2, за да можеш по лесно да маркираш  поотделно числата. Опитай няколко пъти. Ще успееш.

ДА ,  УСПЯХ!

Опитах да направя 11/2 съгласно обясненията, но не успях. Когато маркирам 11 и започна да пиша формулата, 11 се изтрива  и се замества с написаната формула. Може ли по-подробни обяснения за варианта "11 интервал 2"? Другият вариант се получава, но цифрите стават много малки и на много голямо разстояние от диагоналната черта, не стоят добре.


Здравей, Вики. Може мъките ни да са смешни
за някого, но аз постъпих точно като теб, докато се съобразя, че формулата е
за смятане, не за писане:) Изписваш както е обяснено по-горе, а ако искаш да
оперираш с числата вляво и вдясно - използваш формулата. Изпращам ти моя
прост пример

Не съобразих, че принтскрийнът ще излезе така, но като кликнеш върху картинката да я увеличиш, мисля, че примерът ще е ясен

Благодаря ви ! Без вас нямаше да се справя ! Прекрасно е да се уча по този начин и с вас ! :-)

Понякога когато създавам таблица и избера всички граници да са видими отделни граници остават невидими. Къде може да е проблема?

Благодаря много!

Мислех, че знам доста неща за форматирането на таблици...но научих много полезни нови неща - благодаря!

Аз също си мислех, че знам доста за форматирането, но в този урок научих много полезни неща. На Христина специално благодаря!

Много полезно. Благодаря!

Наистина много полезно,благодаря!

Здравей Dita, браво на теб! След много неуспешни опити видях принтскрийна ти и при мен се получи. Даже става и комбинация в случай, че се налага да се съберат числата в едната клетка! 


Благодаря много на инж. Машева за обяснението!

Здравей Дончо, това е много интересен въпрос и направих видео отговор за него:

Диагонална клетка

https://www.youtube.com/watch?v=S6O3UdvzYfY

Много ми хареса видеото ! Сега го разбрах вече.Благодаря на инж.Цукев!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   
  love


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.