Защо не се получава?

3ds Max

Защо не ми се получава огънят? Прилагам цветна карта, после същата, но черно-бяла, но не ми се получава Cutout-а?

Здравей,

трябва да се получи - това е системата - черно-бяла карта в Cutout като черното ще бъде изрязано от Diffuse-a. Пробвай както е примера в началото на този урок със съвсем прост обект и някаква черно бяла карта в нов материал, за да можеш да проследиш промените които настъпват с промяната само на един параметър.

Какъв трябва е форматът на картите и всяка снимка ли може да бъде карта?Има ли библиотеки с карти или сами си ги създаваме първо цветни,а след това черно-бели jpeg-ци?

Здравей Лилия,

по принцип всяко изображение  (в подходящ формат) може да е текстура/карта. Най-често използваните файлови формати са .jpg и .png . Това включва и снимани от нас изображения, и правени във PS и от всякакви други източници. В много от случаите черно-белите ги правим на базата на цветните. Това обаче не прави всички изображения подходящи. Има някой основни правила (изисквания), който трябва да покрива изображението, за да можем успешно да го използваме като текстура :
- достатъчно голяма разделителна способност. Препоръчително е да бъде около и над 2000х2000 pxl .Това гарантира достатъчно детайли при по-близки рендери без пикселизиране
- изометричен изглед (без перспективни съкращения). Това е невъзможно да се избегне при снимането, но може значително да се намали, Поради тази причина сниманите текстури трябва да се коригират. 
- без отблясъци / отражения по повърхността. 
- без промяна в цвета
   И като заключение, всяка снимка трябва да се обработи, за да стане текстура и всяка текстура трябва да се обработи, за да стане чернобяла карта/ маска.
   Относно това дали има библиотеки с текстури, отговора е да - както за всеки сегмент от сферата на 3D-то, така и тук има компании, който се занимават само с това - да "произвеждат" текстури. Обикновено изображенията са тематично обединени (във volums / collections / packs ), например "Wood textures collection", "Concrete pack2", " Името-на-компанията textures pack1"

Благодаря ти,Ивайло за изчерпателният отговор!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   
  love


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.