Как да включа,изключа,рестартирам компютъра си? Настройки на захранването

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Каква е клавиатурната комбинация за изключване/рестартиране?
Alt+F4
Ctrl + Alt + Del
няма такава
Shift+ Ctrl
 
Колко начина за рестартиране на компютъра познавате?
три – чрез старт менюто, клавиатурна комбинация или външен бутон за директен рестарт
само чрез прекъсване на токовото захранване
само чрез старт менюто
само чрез външен бутон за директен рестарт

Въпроси и отговори

 • Каква е разлика между Hibernate and Sleep?

  Венета:

  Здравейте,

  Малко допълнение да направя, че има разлика между Hibernate and Sleep. Sleep беше доста добре обяснено, но Hibernate не е синоним на Sleep. Има допълнителна опция Hibernate, която означава, че компютърът запазва цялата работа, но гаси изцяло компютъра без да използва и грам ток, като при включване се отваря windows така както сте го "изключили"

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  Добро и точно допълнение!

  Определено курса е за начинаещи и определено допълнителната и детайлната информация ще се пише тук във форума :)

  Да добавя още нещо това с хабенето на ток е доста важно особено, когато говорим за устройтства на батерии, тогава ако използваме Hibernete следва да си спестим батерия, АКО сме и с SSD времето във влизане на режим на работа от Sleep или Hibernate би следвало да е с много малка разлика.

  Интересни са ми и други мнение по темата, затова ще задам и още една тема под този урок.

  Тук е мястото да Благодаря на Добрина за създадения от нея курс. Изгледах няколко урока и вече знам КОИ двамца ще преминат през този курс :)

  Dobrina Pecheva:

  Привет! Благодаря! Радвам се, че курсът Ви харесва! :)

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер е!

  Nelli Tomassian:

  Лесно и ясно

 • Кой е по удачният вариант Sleep или Hibernate?

  Краси Кръстев:

  КОЙ е по-удачният вариант, при често пренасяне на лаптоп, Sleep или Hibernate или може би Shut Down? Имали начин да се увреди хардуера при използване на Sleep или Hibernate?

  Анна Тодорова:

  Sleep и Hibernate е едно и също, а при често пренасяне на лаптопа е за предпочитане точно Sleep / Hibernate/ пред Shut Down.

  Анна Тодорова:

  Току-що научих каква е разликата между двете и съжалявам,че съм избързала да отговоря, след като съм начинаеща. Доколкото разбирам, точно за лаптопа се предпочита Hibernate.

  Краси Кръстев:

  Защо да е за предпочитане Sleep, тогава не работят ли по-голяма част от хардуера ... визирам харддиска, ако си с механичен харддиска и пренасяш лаптопа, НО той работи това не би ли довело до евентулани проблеми, все пак механичния хард диск е доста финна механника... ?

  Dobrina Pecheva:

  Привет! Зависи колко често, и колко далеч ще пренасяме лаптопа...и дали е с SSD твърд диск. Докато по-старичките лаптопи все още не разполагат с SSD твърди дискове, които нямат движещи се части, при по-новите машини този проблем до голяма степен е облекчен. Това не означава че машините с SSD са нечупливи :) Все пак, не е разумно да пренасяме лаптопа си работещ. Независимо коя от двете опции ще използваме - Sleep или Hibernate. Опцията Sleep "приспива" операционната система, но не изключва компютъра напълно. Опцията "Hibernate" изключва напълно компютъра, като запазва работата ви точно до настоящия момент. Опцията Shut Down изключва напълно компютъра, и затваря всички отворени приложения. В този ред на мисли - ако просто искаме да мръднем с лаптопа до другата стая, и веднага да продължим да го ползваме, Sleep (или просто затваряне на капака, което в повечето случаи е свързано с команда Sleep) е достатъчно. Ако искаме да разнасяме лаптопа продължително наляво-надясно, и от време на време да го пускаме за нещо, то тогава по-добре е да съхраняваме работата си с опцията Hibernate, и при самото пренасяне преносимата машина да не е включена. Ако пък ще го транспортираме до някъде, Shut Down е абсолютна необходимост.

  Общо взето, балансът лежи в това: прекалено разнасяне на машината, докато работи, може да доведе до проблеми. Прекалено често напълно изключване и включване на операционната система също след време може да доведе до проблеми - нито едното, нито другото не е абсолютно решение.

  Изключвайте лаптопите си, когато ги транспортирате, а при простото пренасяне от стая в стая - просто затворете капака .

  Stan:

  Здравейте, Добрина! Благодаря за новия курс. Сигурно ще имам въпроси, но засега една малка забележка: изберем е с ударение на последната сричка, нали? А лекциите са много добре предадени и полезни. Станой Ботев