Линия за капацитет (Средна линия на работната ръка)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Линията за капацитет не може да бъде използвана за?
Средна линия на работната ръка
Визуализиране на наличните ресурси
Визуализиране на наличните финанси

Въпроси и отговори

 • Penka Ivanova:

  Изчисляваш за колко дни  / човекодни/, колко работника  ще  свършат работата и превръщаш  заплащането в ресурс - ТРУД / WORK/...

  Daniela:

  Не е ли по-добре да се използва ресурси тип Material? Там може да се въвеждат м2, да се задава единична цена на м2 и да се задава за колко дни да се завърши задачата.

 • Защо "средна линия" ?

  Ваня Драганова:

  Не ми се е налагало да правя работни графици до сега, затова извинете, ако въпросът е елементарен, но защо наричаме тази линия, която пресича графиката "средна"? Както казвате в началото, това е линия на капацитета, която ни показва с колко хора разполагаме и съответно в кой месец са ни достатъчно и в кой месец ще трябва да доназначим или пренасочим хора. Примерно, когато започна урока, имахме максимална стойност в Ресурси - 1 и линията беше ниско долу - тоест имаме един човек, а ни трябват 28 за Септември. Като сменихме на 30 - за септември стана добре, а остана проблем в Октомври до Януари, където ни трябват по 32-ма. 

  Обяснението за празните полета под и над линията, когато сме задали за максимален капацитет от хора средно аритметичното от броя на работниците по месеци, би ни дало идея дали с преорганизация на максималния брой хора, с който разполагаме,  бихме могли да се справим - тоест да не назначаваме нови или да не пренасочваме от други обекти, а да преорганизираме тук задачите и хората. Но действията в един реален случай може да не ни позволяват това и да не можем да избегнем ново назначаване. В този ред на мисли "средната линия" като вариант на "линия на капацитета" ни служи само и единствено за ориентир. Моля за отговор дали логиката ми е вярна, защото за мен обяснението остана малко неясно. Благодаря 
  Мартин Симеонов:

  Средната линия (Рср) на работната ръка е термин по нашите стандарти. Начините по, които се използва могат да са различни. За пример може да се сметне коефициент за равномерно разпределение и т.н.

  Капацитета от друга страна е тремин, който намира поне според мен най - добро приложение при портфолио от графици. Тогава се изследва дали диаграмите от обектите събрани не надвишават капацитета на предприятието, но това е по - сложна тема и се правят по - сложни изчисления.

  Другу приложение на капацитета е, ако човек си планира работата на екипа от 4 служители да гледа да не ги претовари в полза на дни в, които да са ненатоварени.

  Роско:

  При организацията на един строителен обект от началото до края, тази средна линия ни дава информация за натовареността (наситеността) с работен ресурс. Но това за практически цели мисля, че не върши работа, а само за  най-общо планиране и счетоводни цели. Защото ако във фаза довършителни работи или по конкретно мазачески например  сме под Рср в диаграмата, то не означава че можем да вземем работници от грубия строеж да мажат, защото от диаграмата имаме пренасищане там, т.е. сме над Рср.

  Стана малко дълго, но моля да коментирате това.
 • Какво показават цифрите под диграмата "Peak Units"

  Cvetelina Raykova:

  Аз не разбрах тези цифри под диаграмата, на база на които се формира средната линия на работна ръка, какво показват и как project ги изчили? Това човекочасове по месеци ли са?

  Мартин Симеонов:

  Peak units го разбирай, като брой работници.

  Cvetelina Raykova:

  Благодаря.

 • Мартин Симеонов:

  Как стигаш до тук, с десен бутон и insert new column ли?

  Мартин Симеонов:

  Под десен бутон визирам с десен бутон намишката върху антетката на таблицата.

  Свилен Томов:

  да и избирам Insert Column

  Мартин Симеонов:

  Опитай в началото на първата колона да избереш More Tables. От там можеш да намериш текущата и да и дадеп edit.

  Това е заобиколно решение. Принципно не би трябвало Insert Column да не ти работи.

  Свилен Томов:

  Направих следното: В този прозорец Delete Custum Fields маркирах и изтрих Text11 do Text 20 и сега без проблеми отварям нови колони.