Защо линията която пресича графиката я наричаме "средна линия"?

MS Office
MS Project
Управление на проекти с MS Project

Не ми се е налагало да правя работни графици до сега, затова извинете, ако въпросът е елементарен, но защо наричаме тази линия, която пресича графиката "средна"? Както казвате в началото, това е линия на капацитета, която ни показва с колко хора разполагаме и съответно в кой месец са ни достатъчно и в кой месец ще трябва да доназначим или пренасочим хора. Примерно, когато започна урока, имахме максимална стойност в Ресурси - 1 и линията беше ниско долу - тоест имаме един човек, а ни трябват 28 за Септември. Като сменихме на 30 - за септември стана добре, а остана проблем в Октомври до Януари, където ни трябват по 32-ма. 

Обяснението за празните полета под и над линията, когато сме задали за максимален капацитет от хора средно аритметичното от броя на работниците по месеци, би ни дало идея дали с преорганизация на максималния брой хора, с който разполагаме,  бихме могли да се справим - тоест да не назначаваме нови или да не пренасочваме от други обекти, а да преорганизираме тук задачите и хората. Но действията в един реален случай може да не ни позволяват това и да не можем да избегнем ново назначаване. В този ред на мисли "средната линия" като вариант на "линия на капацитета" ни служи само и единствено за ориентир. Моля за отговор дали логиката ми е вярна, защото за мен обяснението остана малко неясно. Благодаря 

Средната линия (Рср) на работната ръка е термин по нашите стандарти. Начините по, които се използва могат да са различни. За пример може да се сметне коефициент за равномерно разпределение и т.н.

Капацитета от друга страна е тремин, който намира поне според мен най - добро приложение при портфолио от графици. Тогава се изследва дали диаграмите от обектите събрани не надвишават капацитета на предприятието, но това е по - сложна тема и се правят по - сложни изчисления.

Другу приложение на капацитета е, ако човек си планира работата на екипа от 4 служители да гледа да не ги претовари в полза на дни в, които да са ненатоварени.

При организацията на един строителен обект от началото до края, тази средна линия ни дава информация за натовареността (наситеността) с работен ресурс. Но това за практически цели мисля, че не върши работа, а само за  най-общо планиране и счетоводни цели. Защото ако във фаза довършителни работи или по конкретно мазачески например  сме под Рср в диаграмата, то не означава че можем да вземем работници от грубия строеж да мажат, защото от диаграмата имаме пренасищане там, т.е. сме над Рср.

Стана малко дълго, но моля да коментирате това.

Здравейте, извинявам се, но аз не разбрах това. Не съм запозната с нашите стандарти в строителството. Може би все пак е добре като има специфични неща в примерите от определена сфера да се обяснява малко по-подробно кое какво е и за какво се използва.

Въпросът ми е следният: ако не става въпрос за строителство, какво е средна линия и за какво се използва?

Благодаря!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.