Въпрос към урок: Сортиране на Pivot таблици от курс: Анализи с Excel

Може ли редакция на предефинираните списъци?

MS Excel
Електронни таблици
MS Office
Excel VBA
Анализи с Excel

Работя с версия 2007. При мен има предефинирани списъци с месеците на български в 2 варианта - имената, съкратени до 3 букви и пълното име. И при двата варианта, са изписани с малки букви. Исках да добавя списък на месеците, но с първа главна буква, но не ми позволява (очевидно вече го има). Исках да редактирам, но има съобщение, че предефинираните списъци не подлежат на изтриване или редакция. Някакви идеи?

От офис бутона (Options), ако не се лъжа излиза подобен прозорец. Това редактиране на списъци не позволява реално редактиране, но позволява да си създадем собствен списък с избор на зона с данните от листа.

Здравейте,

Дарина е показала съвсем точно стъпките за списъците!

Поздрави,

Витали

Здравейте Дарина, Витали, Точно там е проблемът. Предефинираните списъци с месеците на бълг. са с малка буква и нито ми позволява да ги редектирам, нито ми позволява да създам нови списъци със същите наименувания. (а поради някаква съвършенно неизвестна причина не мога да кача изображение, за да демонстрация) поздрави

Ако при теб не става така по описания по горе начин, може да използваш Data validation. Написваш си отделно вдясно и встрани от данните, които обработваш, месеците както ти харесва, подредени един под друг. След това в колонката, където ще ги нанасяш, прилагаш Data validation.

Благодаря за идеята, Даниела! Категорично е вариант ;-)

След като създадем в таблицата списъка, който ни е необходим, следваме стъпките от меню File/Options /Advanced и както е отбелязано на снимката.

Здравейте Дарина, при същите стъпки, зададеният списък не се импортира в "list entries"

Предполагам, защото има вече такъв списък, при това със същата последователност.... във вашия пример, дните започват от Понеделник, а старият, предефиниран списък ви е от Неделя;

И при мен, ако последователността е друга или списъкът е друг, става!

И затова беше изначалният въпрос - може ли да има редакция на вече дефениран списък или да бъде изтрит и създаден отново?

Всъщност когато знапиша първия месец например с главна буква, при размножаване другите месеци се появяват също с главна буква. По същия начн се случват нещата и в противоположния случай.

Когато в списъка има поне 1 различна буква се добавя.

Добавяне на произволен списък директно в празното списъчно поле:

Когато в Custom LIst изберем NEW LIST в празното поле отдясно можем да въведем списък по наш избор. След това избираме бутон Add. При мен се появява ноеия списък. Ако пишейки списъка, следващата дума не се появява на нов ред може да опитаме с комбинация Shift + Enter. При мен се получи и само с Enter.

Благодаря, Дарина! Абсолютно си се получава, ако запиша първия месец с главна буква, респективно, ако всички букви са главни.:) Само това не бях пробвала, а то е толкова логично и елементарно :(

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.