Ранг 3
PRO

Витали Бурла

Присъединил се: март 2016
					
Постоянство
бета

0

най-дълъг период: 0 дни
Аула точки

4810

 
Постижения

22

за седмица 0
Изгледани уроци

66

за седмица 0
Харесани отговора

211

за седмица 0
Общо отговора

60

за седмица 0
Въпроса

0

за седмица 0
Последвани

1

 

Интереси

Microsoft Excel Електронни таблици Анализи с Excel Power BI

Потвърдени умения

от харесани отговори разделени по софтуер
104
Microsoft Excel
27
Power BI

Записани курсове


Постижения

В АУЛА винаги се стремим да подобрим начина на обучение и поради това въведохме точкова система с постижения.
Принципът на работа е съвсем прост - за определено действие в АУЛА (като преминати уроци, преминат тест, отговор на въпрос от друг колега) се получават точки и постижения. Така ще възнаграждаваме хората, които регулярно гледат уроците и помагат на другите в сайта.
Добро начало
Най-интересното знание
Записани три курса!
Споделящ знанията си
Дай, за да получиш
Здрав напредък
Пет влизания за една седмица!
Който помага на другите, помага на себе си
Страхотна екипна работа
Добра екипна работа
Благодарност
Профил със снимка
Записан втори курс!
Стабилен напредък
Три влизания за една седмица
Доказани знания
Напредък
Който се учи, той ще сполучи
Напред, напред, напред
Първи стъпки

Последни форум дискусии

Най-лесно - с Power Query. Пример: ![](https://upload.aula.bg/screenshot3479103-21fc8be94.jpg) ![](https://upload.aula.bg/screenshot17da6c4-d5a687d9.jpg)
Може ли да ми помогнете да го оправя- (Ползвам 2016 версия) Excel файловете ми отнемат до около минута да превключат от една страница към друга и ми зарежда всичко много бавно- до около минута само да мина от 1 страница към друга (според зависи, понякога става и за половин минута). Разполагам с около 5-6 на брой excel файлове, всеки от които е по 0,5-0,6 mb на размер. Всеки файл си има по да кажем близо 6 отделни страници. Всяка една страница съдържа много формули и много изчисления, въпреки, че няма много row-ове и column-и (до около 300-400 МАКС на страница). Това са едва само формулите, а предстои да започна да вкарвам данни на клиенти във файловете (всеки клиент ще си има отделно папка с дадените 5-6 файла с по 5-6 страници), което ще увеличи съдържанието на информация на почти всяка страница, на всеки документ. След няколко месеца това ще ми е прехраната и ми е много важно да зареждат за по-малко от секунда. Гледах съвети online, но само срещнах съвета- "направи формулите ръчни", което никак не ми върши работа- искам системата да обработва вкараните в нея данни и да прави много изчисления автоматично. Copy-Paste-нах файловете в SSD-то, но и това не помогна. Есенциално важно за работата ми е да зареждат за по-малко от секунда! Какво да направя, ако трябва ще се оръся да upgrade-на конфугурацията, моля помогнете ако можете. :)
Съгласен съм с всичко, което казва Кочо - има определени формули, които съсипват производителността - те сканират целите колони (ако не е зададен част от колоната за отправна точка). Съветвам ви да разгледате формулите и да видите дали имате нужда от всичко; дали сканират целите колони; (примерно ако е Vlookup C:C ли гледа или C1:C100. Countif също е доволно тежка формула. Смятайте, че ако сега е бавно, с увеличаването на редовете ще се забави още. Да ви кажа, на база на това: "около минута само да мина от 1 страница към друга (според зависи, понякога става и за половин минута)." ми звучи наистина като проблем с машината също. Поне 8 ГБ рам си трябват; ако може да си позволите 16, нещата стават далеч по-добри.
Това е нормалното поведение - втората клетка е зависима от първата, но трябва да я изберете, за да видите актуализираните опции. Не е идеално, но просто така работи.
Имате Covariance.P и Covariance.S, първото гледа цялата популация, другото - семпъл, но не съм имал случай да ги ползвам в практиката. Иначе имате StDev, имате Correl и други статистически функции.
Привет, Тука имаш две неща, които трябва да съобразиш: 1) имаш ли връзка между текущата таблица и 'Нови Кредити 12 2018' и 2) ако имаш, какви са им 'отношенията' :) Т.е. 1-Many, Many-1, Many-Many, 1-1; Сега, за да опростим примера, ако имаш - Таблица А със списък на класове и учители (10а, Учител Даскалов 10б, Кирил Методиев ), и таблица Б, със списък на ученици, класове и оценки по математика (Иван, 10а, 5 Мими,10а, 6 Гошо, 10б, 4 Тошо, 10б, 5) Ще имаш връзка 1-to-Many - към един клас имаш много ученици, на база на класа. Това има особено важно значение за това, каква формула ще използваш - Related oчаква, че от другата страна на връзката има само един ред - примерно, ако искаш да извикаш имената на учителите в таблицата с ученците. От друга страна, ако искаш да изведеш средната оценка на учениците под даден ръководител, трябва да използваш Averagex и Relatedtable, за да вземе DAX, само редовете, свързани със съответния учител. Опитай да адресираш двете точки и виж дали ще проработи. Моят съвет е и да си направиш един 'учебен' файл в който да имитираш модела, който имаш, но с много малко редове, като примера по-горе с учениците, така че, ако трябва с лист и молив да си сметнеш какво би трябвало да излезне като резулат и да имаш реална представа вярна ли е сумата или не. Поздрави, Витали p.s. Averagex e формула итератор, ако имаш въпрос по тази тема - питай :)