Споделяне на документи

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може двама човек да работят заедно по един проект в OneDrive?
Когато единият изпрати връзка за споделяне на другия, а той добави документа в своя OneDrive чрез връзката за споделяне.
Когато единият изпрати проекта на другия по имейл и той го качи в своя OneDrive.
 
Как се споделя цяла папка в OneDrive?
Чрез маркиране на папката и десен бутон, а след това избор на опцията "Споделяне на връзка за OneDrive"
Чрез маркиране на папката и десен бутон, а след това избор на опцията "Отваряне в нов прозорец"
Чрез маркиране на папката и десен бутон, а след това избор на опцията "Изпрати до"
 
Какво представлява инкогнито режим в браузър?
Браузърът не съхранява данни за търсенията и сърфирането ни. OneDrive ни приема като анонимен потребител.
Браузърът съхранява данни за търсенията и сърфирането ни.
Браузърът не съхранява данни за търсенията и сърфирането ни. Само така може да споделяме файлове.

Въпроси и отговори

  • Може ли едновременно да работим двама в документа?

    Ана Йонкова:

    И двамата ще виждаме ли какво прави другия, или вторият отворил документа ще е "Read only"?

    Краси Кръстев:

    Здравейте,

    Краткия отговор е - няма да се получи, ще се получи конфликт между файловете.

    Какво имам предвид?

    За да стане ясно, нека съвсем накратко да опиша как работи споделянето на файлове в облака, в случая DropBox.

    На снимка 1 съм "надраскал" набързо една схема в която е описан принципа на работа на облачната структура.

    Имате един компютър - К1 в него имате папка (оградената с зелено ;) ) да я наречем папката от облака. В тази папка вие имате документи които стоят едновременно на компютъра, НО и в вашия DropBox, т.е. тези файлове са и на сървърите на Dropbox.Тази папка както е показано и в урока също е споделена и с друг компютър - К2, който също ползва DropBox.

    Снимка_1

    Какво се случва когато направим промени в даден файл в тази наша папка, например от компютъра K1. Да речем че е текстов документ. Отваряме го, редактираме и запазва.Веднага след това тези промени са актуални в папката на нашия компютър, НО за да са актуални и в сървъра на DropBox ние трябва да направим синхронизираме тези два файла.Едва тогава те са уеднаквени.

    Какво се случва когато искаме същия този файл да го коригираме от компютър 2. Първо да уточним че след като сме направили промените от К1 и сме актуализирали тези промени, то следва К2 също да направи синхорнизация, така че в неговата папка на компютъра да се отразят промените направени от К1 (синхронизацията е нещо като Update на споделения файл, т.е. образно казано сваляте/обновявате файла си посредством взимането му от сървъра на DropBox).

    T.e. на всеки компютър има дадена версия на даден файл, а в DropBox е файла от последния синхронизиран компютър. Ако направя промени на К1 и синхронизирам тo в облака ще бъде файла от К1, за да получа актуализацията и на К2, трябва да синхронизирам, Ако направя промени на К2 и синхронизирам, тези промени по същата логика не се отразяват на К1 до момента в който не стане синхронизация на файловете, промените са се отразили само в сървъра на DropBox.

    И сега както виждате това е един омагьосън кръг, не може винаги когато някой синхронизира ще има изменение на файловете което ще е съпроводено само от единия компютър, НО не и от двата едновременно, защото всяка следваща актуализация ще надгражда предишната .... няма как по едно и също време за един и същи файл от два или повече компютъра да стане тази актуализация.

    Надявам се хванахте логиката.

    Така че вие може да си направите промени едновременно, като тази промяна ще стане независимо една от друга, защото както стана на въпрос по-горе, самите файлове с промените са на вашият компютър (К1 или К2), т.е. няма как да ги отворите Read Only защото те не са на общ сървър те първо са на вашия компютър и едва след това вие ги синхронизирате.

    Накратко:

    На вашия компютър вие правите промени, ако синхронизирате тези промени те се отразяват в DropBox сървара, другия компютър трябва също да направи синхронизация за да види тези промени, АКО не неговия компютър стой файла от последната синхрозанизация.

    Ако сте синхронизирали в едно и също време и има разлики DropBox следва да направи автоматично копие на оригиналния файла, като на копието ще пише оригиналното име на файла + името на компютъра който е направил с надпис Conflicted file промени и е направил синхронизация в посока DropBox, но не и в обратната.

    Надявам се да съм бил полезен с отговора.

    Ана Йонкова:

    Благодаря, много добре е обяснено!

    Захари   Даскалов:

    И аз съм благодарен за обяснителния отговор. Подробно, нагледно, компетентно... Без особени познания и аз съм правил определени операции по архивиране на определен род информация. Влизайки в цикъла съм се ограничавал в еднопосочните действия. След това съм модифицирал файловете не само по название, съхранявам на носители извън компютъра и не мисля за никакъв обмен и споделяне особено в мрежата. Темата е много актуална особено след средата на май 2017г.

    Стефка Станчева:

    Много благодаря! Много полезно за мен.

  • Може ли файлът ни да бъде изтрит от човека, с когото сме го споделили чрез OneDrive?

    Марина Станилова:

    Да речем, че съм споделила връзка с някого, той е добавил съответния файл в своя OneDrive и идеята е да работим съвместно по файла (не едновременно). По някаква причина обаче или неволно, получателят изтрива файла. Какво ще се случи - в смисъл, откъде ще е изтрит и къде ще се запази? Предполагам, че аз като изпращач трябва да получа съобщение, че файлът е изтрит, но докато не направя синхронизация, файлът ще си стои непокътнат в моя компютър... (Аз бих си запазвала копие на оригиналния файл извън папката за споделяне, за да мога винаги да се върна към началната версия, при необходимост.)

    Краси Кръстев:

    Здравей, Марина.

    Препоръчвам ти да погледнеш тази тема тук:

    Може ли едновременно да работим двама в документа?

    там ще видиш каква е идеята на облачното пространство.

    АКО той направи промени, тези промени ще са на неговия компютър, следва Update с който в облака ще се отрязят промените, след това ако който да било изтрие файла от облака, следва файла да се обнови, зависи как е направено обновяването обновяването, ако се share-ва обща папка, както е при теб, следва последния по дата файл да се качи в облака, т.е. всичко в папката се share-ва, в момента в който се изтрие при следващото свързване с цел update следва файловeте, които липсват да се добавят в облака.

    Марина Станилова:

    Благодаря, Краси. Теоретично го разбрах, сега остава да го пробвам на практика, и така най-добре ще го разбера :-))

    Краси Кръстев:

    Да, всяко едно нещо когато бъде проверено как работи се превръща от теоритично в .... практично :).