Как да...

AutoCAD Формула

Искам да задам определен радиос на линия 1000мм. Но нейната дължина да не се променя! С "Convert to Arc" с чромяна радиуса на арката се променя и дължината на арката, а аз искам тя да остава точно 1000мм.

"Радиус на линия" е интересно понятие :) Може ли малко по-подробно описание на въпроса и ако дадете скрийншот какво искате да постигнете може да се намери решение.

Да малко объкващо е зададен въпросът! Имам линия с дължина 1000мм., искам да и задам овална форма (арка). Но дължината на линията да не се променя! Тоест ако имам линия с дължина 1000мм и и задам коверт то арк тя ще се изжие във формата на арка но дължината и вече не е 1000мм. А аз искам независимо от радиуса който задавам дължината да истажа константа!

Господин Цукев, може ли да затжорим темата с задаването на радиус на линия при който дължината на линита остава не променен! Благодаря

AutoCAD за съжаление няма такава опция - да сменяме радуса на арката или да я променяме, но дължината да остава винаги постоянна.

Решение все пак може да се намери, но въпросът вече не е Аутокад, а математически.

  1. При създаване на арката/дъгата може да се изчислят точките, за да се получи точно дължина на дъгата 1000мм.
  2. Може да се създаде дъгата, тя ще бъде по-голяма от линията и след това с командата LENGTHEN да се коригира и намали на 1000.
  3. Най-сложно на пръв поглед, но много практично решение е, ако това е ежедневно срещат проблем, да се намери или напише AutoLISP скрипт, който да решава проблема.

Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация