Как да изчисля количества изкопни работи за тунел само с възможностите на C3D?

AutoCAD Civil 3D
 Привет.

Kак да се изчертае напълно автоматично изработката на тунелен изкоп с желано оформление, ако имаме: - коридор с проектните данни на тунела направен в среда на C3D - данни от екзекутивното заснемането в ASCII формат (COGO Points и Point Cloud).

Ако някой е измислил начин как автоматично да оформи чертежите с тунелни сечения без да използва допълнителни програми, моля да сподели.

Количествата най-често и лесно се изчисляват чрез създаването на обемна повърхнина (Volume Surface) - когато имате проекта и терена може лесно да направите разликата между двете. Сеченията могат да се направят чрез профили, а за тяхното оформяне можете да си направите стил, съгласно който всички да са еднакви. Прилагам линк към клип, който може би ще ви бъде полезен. Можете да потърсите в мрежата и за още допълнителни примери: https://www.youtube.com/watch?v=iWvid2y6Lyc

Благодаря за отговора, но нямах точно това в предвид. Тунелната повърхнина в сечение е затворен контур, който със TIN Surface не може да се построи. На мен ми трябва да определя разликите между два такива затворени контура. За сега разделям и двете повърхнини (проектна и измерена) на горен и долен участък (правя общо четири повърхнини), но е доста трудоемко.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация