С кой софтуер да се започне?

Revit Конструкции

С изучаването на кой от трите софтуера, а именно Revit Structure, Robot Stuctural Analyses Profetional и AutoCAD Structural Detailing е препоръчително да се започне, с кой да се продължи и с кой да се завърши? (За съжаление по никой от тях не съм срещал курсове в Аула и трябва да ги изучавам по друг начин, което далеч не е така ефективно както при вас.) Благодаря.

Аз съм архитект и ще изразя странично наблюдение от колегите инженери с които работя. Всеки от посочените софтуери е специфичен и има своята цел. Първо трябва да си отговорите каква е вашата цел и това ще ви помогне при избора. Revit Structure - такъв софтуер не съществува от години. Всичко вече е под една шапка - просто Revit. Има си Structure инструменти, но всичко е събрано заедно. Това е инструмент който служи основно за моделиране и има изключително ограничени възможности за изчисления. Robot пък си е софтуер за ичисление, но ми прави впечетление, че повечето колеги избират друг софтуер за изчисление. Тук е интерен ода се каже, че между ревит и робот има добра връзка и може да се позлва модел от ревит за изчесления с робот, но това важи и за други софтуери за изчисление, вероятно една идея по-трудна връзка, но въпреки това достатъчно ефективна. Що се отнася до Structural Detailing , мисля, че също остарял и излзиащ от употреба софтуер, при нас се ползва Advance Steel за детайлиране и КМД. Надявам се, че информацията е била поне малко полезна =)

Последната версия на AutoCAD Structural Detailing е 2015, т.е. от 2014г. и вече от 5 години няма развитие на тази програма, тя беше спряна в полза на Advance Steel. Като цяло Structural Detailing беше доста бъгава програма и липсата ѝ не е голяма загуба (макар че имаше някои удобни функции, които сега ми липсват в Advance Steel). В момента изобщо няма смисъл да се разучава. А Advance Steel може да се ползва напълно независимо от Revit и Robot. Колкото до употребата на Robot (аз лоша дума не мога да кажа за тази програма) ... имам чувството, че у нас масово се ползва Tower (на Radimpex), който е доста евтин и е с перманентен лиценз, за разлика от Autodesk, които вече предлагат само платени лицензи за програмите си. Вероятно ако имаше евтини алтернативи на Revit и Advance Steel - и те нямаше да са толкова популярни.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация