Как да свалим размера на големи AutoCad файлове?

AutoCAD

Здравейте, Наскоро ми попадна огромен AutoCad файл. Беше повече от 75МВ. За сравнение моите рядко надвишават 5МВ, а съдържат подобна информация. Трябва да довърша работата на този човек, но големия файл е невъзможен за работа. Причините за този размер са - почти не са използвани блокове, има заредени хиляди типове линии, има стотици Layout. При това положение Autocad е изключително бавен –селектирането отнема минути, а много често и забива. Пробвах да сваля размера и да изчистя всичко ненужно правейки блокове и вкарвайки ги в нов файл през design centre за да не копира типовете линии, но това е ужасяващо бавен процес. Така или иначе вече реших да започна от нулата и просто да изтрия този файл. Интересно ми е обаче дали някой се е сблъсквал с това и дали е намерил решение? Знаете ли дали Autocad има максимален размер файл или пък максимален брой обекти, за да работи нормално? Дали, ако рамта ми е не 8 а 16GB нещо би се променило?

Здравей,

Порицип 16 GB още за AutoCAD ще бъдат отлични. Но 8 не са никак малко. Виждам че си направил доста за да се измъгнеш от ситуацията.

Ето няколко предложения за това от къде идва проблема и как може да го оправиш, поне от практиката която имам.

Всичко което препоръчвам, те съветвам да го правиш върху копие от файла за да не стане фал накрая :)

1. Layout- и с много viewport вътре в тях означа определно доста голям файл и доста лагав чертеж. Тук може да направиш ново копие и в новото копие да изтриеш всички до един Layout.

2. Имаш ли представа дали това което си получил като чертеж не е направено с някоя друга програма например Civil или някоя която от BIM модел прави dwg чертеж, т.е. дали самият файл не е Експортнат от друга програма. Ако е екпортнат да се провери много внимателно дали не са се запазили elevation на линии и обекти, както и AEC обекти.

Ако имат elevation линиите и обектите е хубаво да се "приземят" с командата Flatten.

AEC обекти създават доста проблеми, ако напишеш във форум на Аула - AEC обекти следва да се появят доста теми дискутирани именнно подобни проблеми предизвикани от тях.

На мен ми се беше случило именно геодезист да подаде подложка за на един терен ииии точно такива обекти, правеха чертежа почти невъзможен за работа. Намрих ги изтрих ги и нещтата се получиха.

3. Другата ми препоръка да погледнеш в кой файлов формат се запазва чертежа, напави един Save As на възможно най-високата версия която ти позволява AutoCAD версията ти.

4. Прегледай за прикачени подложки. АКо имаш прикачени подложки, който определно не ти трябват, премахни ги. Влез в XREF и провери хубаво защото понякога хората ги изключват от там.

5. Пусни командата Audit тази команда в AutoCAD почиства чертежа и ако някъде имаш грешки в някой елемент следва да го поправи или директно да изтрие елемента.

6. Командата Purge ( Purge All ) почиства чертежи от всяка един неизползван елемент в CAD.

7. Другото за което си се досетил е да изкараш целия чертеж извън вече създадения чертеж. Тук бих те посъветвал да използваш Wblock командата за създаване на черте ( или блок) на база на вече съществуващия чертеж.

Пробвай всички тези ако не се получи и ако информацията е НЕ е твърде конфиденциална може да ми изпратиш чертежа на kr_krastev@abv.bg , за да го погледна при първа възможност.

Здравей Краси, Благодаря, Аз работя с Autocad 2013. Чертежът е правен вероятно на Autocad LT и беше записан в 2007 версия. Възможно е да има останали AEC обекти понеже са използвани архитектурни чертежи. Записването на по-висока версия вече го направих. Wblock и изобщо правенето на блокове помага да се елеминират излишните типове линии, за които Purge обикновено не върши работа. Пробвах Audit, но не беше изтрило нищо накрая и размерът си остана същия. Също така няма закачени чертежи. Рових се и в блога на Autodesk където съветваха да се пробва с DXFIN и DXFOUT, което само влоши нещата, защото в dxf формат файла стана над 300МВ. От там разбрах, че от 2015 имат подобрена команда Purge с допълнителна отметка за Automatically purge orphaned data, а за по-стари версии може да се ползва DGN Hotfix. За съжаление тези неща ги нямам. Успях да разделя файла на малки части от по около 30МВ обаче е 1 блок и в мига, в който го експлодирам се връщам обратно на огромен файл. На един от по-малките файлове, които си направих, изтрих Layout и размерът падна с около 10МВ. Опитах и Flatten, но на Remove hidden lines Yes и програмата заби, а това беше и на по-малкото файлче, което е само с част от информацията на оригинала. Познавам човека, които е правил този чертеж. Всичко слага на едно място в един файл. Почти не използва блокове. Информацията в този файл е за целия проект - от конструктивни детайли до производствени чертежи на отделни елементи. Благодаря за предложението да погледнеш файла, но смятам че няма смисъл. Дори и да успеем да го свалим до нормални размери, ще загубя време да го проверявам и коригирам, за да съм сигурна, че входната информация е правилна. От опит знам, че в подобни случаи е по-бързо да започна отначало и е далеч по-прецизно. Правила съм го и преди, но по други причини.

Здравей,

Ами поприцпинцип зависи какво трябва да направиш, случвало ми се е да оправя подобен чертжеж за около 3-4 часа .. за чертеж който ако беше започнат отначалот ще ше да миотнеме два дена за да го напправя наново, Всичко е относително, НО предполагам така както описваш си направила доста за да провериш от къде може да се реши проблема. И аз описах доста неща.

Така описан чертежа с толкова много елементи в него .... напълно ми е ясно какво "мазало" е станало в него.

Здравей, Когато направих един голям блок от този чертеж в него имаше над 700 000 обекта. С нещата, които опитах, си правя извода, че ще отнеме около седмица да се приведе в нормален вид (без даже да съм сигурна, че е възможно) , около седмица да го проверя след това и още около седмица да го коригирам, а моят срок е максимум 2 седмици, които ще са ми достатъчни да започна от нула. Благодаря за идеите.

А няма ли вариант отделни части/изображения от този файл да се копират в нови отделни файлове? След като е такъв миш-маш от всичко, логично е информацията да се раздели по видове изображения - планове, разрези, детайли и т.н. Също така би могла да се пробва и функцията "partial open". Последното е по-скоро мое предположение, защото отдавна не съм прибягвала до тази команда. Ако има много щриховки, може да се замразят техните слоеве и тогава да се правят копия на части от чертежите. Щриховките товарят сериозно чертежа. И накрая една любима команда - OVERKILL / delete duplicates - чисти всичко наслоено едно върху друго, само добре огледайте отметките - да не слее обекти от различни слоеве, да разкъса полилинии и т.н. Успех!


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация