Може ли да споделя малко опит?

Професионални навици за развитие Самоусъвършенстване Личностно развитие Мотивация Организация Полезни навици Продуктивност

Малко опит...

В по-предният видеоурк споменах за умишлено оставени дребни но неспешни задачки които върша ако нямам време да влизам в активната зона. Особенно ако има вероятност и да прекъсна на никое място. Доста често повечето неща които правя изискват да подредя след това – инструменти, дискове, папки в компютъра. За всяко от перманентните дейности, които върша аз поддържам едно място, където може и да не са подредени, но хаосът е само и единствено там. Обикновенно след като съм свършил работа не винаги ми е удобно да прибера всичко на мястото му (закъсан накрайник на кабел на уред който е по- добре да поправя преди да е станало спешно, дискове по които има да се правят обложки или да си опиша какво има в тях, папки в компютъра и съдържанието им). Но бъркотията и недоправиците са само там. И ако междувременно спешно затърся нещо и не е на нормалното за мен мястото – то е логично е да е именно там, особенно ако се сещам да е ползвано наскоро. Просто още не е разнесено на мястото му, но се знае къде може да е. Така от една стана оползотворявам времето през прекъсванията да ги поправя/доправя ако имат нужда и разнеса по местата им и винаги мога да прекъсна ако се наложи, от друга страна преглеждайки последното което съм правил още веднъж премислям дали не съм забравил за нещо в тая връзка. И всяко неприбрано нещо се оставя на това място с идеята дори и да забравя за него и задачата свързана с него, като започна да подреждам да попадне в ръцете ми и да ме напомни.

За поддържането (особенно на информация) – за повечето неща си имам логика къде първо би ми хрумнало да ги търся и дори да не е точно обяснима за други хора, умишлено ги оставям там. И дори съвсем да забравя какво съм правил – обикновенно следвайки моята логика наистина попадам от пръв-втори опит на тях. Иначе индексирането им кое къде беше отнема усилия и ако все пак не го подредя обратно на местата им, усилията да знаем кое къде е пропадат.

Здравей, Юлиян.

Имаш интересен начин за "контролиране" и "подреждане" на хауса :).

Здравей! :) Благодаря! Между другото върши наистина добра работа...

Навремето във ВМЕИ учехме и философия. И в главата ми се е набила една "дректорска поговорка" която веднъж ни каза преподавателят на лекция - че "Хаусът в моят завод е хаусът в моята глава"

Записах си я :). Много добро съждение. :)

Снимка_1

И определено е така всичко е в главите ни и по-точно в мислите ни.

И обратното - така както Бог е сътворил Човека по свой образ и подобие - такива са и нашите творения - като образи и подобия на това, което е в манталитета и мислите ни. Особенно силно важи за всички конструктори, програмисти, архитекти, композитори... творци.

Като стана дума за процеса на създаване бих предложил на вниманието Ви следната статия: https://www.venetadimitrova.com/10-te-naj-golemi-prechki-pred-sazdavaneto-i-kak-da-gi-preodoleem/

В момента , в който подредя всичко, не мога да намеря нищо. Иначе помня къде би могло да бъде. Когато няма нищо на бюрото се дразня, все едно че няма какво да върша. Според мен всеки има своя логика за нещата и трябва да си организира работата така, че да бъде най-продуктивен. Въпроса в днешно време е, дали искаме да сме продуктивни. Липсва мотивацията. Но, аз започвам да се отклонявам от темата.

С възрастта започнах често да забравям и ако сложа нещо някъде може дори да не се сетя, че съм го имал. Затова следвам своя логика за нормалното му място и по тази логика го оставям на мястото му което според мен е логично и го търся на логичното за мен място. Повярвайте ми - дава добър ефект!

Извинете, но защо пишете хаос с "у" ?

Отварям скоба и за запетайките, както и за пълен и непълен член... :( Дребни неща, но правят голямо впечатление.

"Хаусът в моят завод е хаусът в моята глава" - ХаОсът в моЯ завод е.....


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация