Каква е разликата между Wifi Приемник и мини рутер?

Microsoft Windows OS Трикове и тънкости с Windows 10

Вкъщи ползваме Интернет с рутер без кабели към компютрите. Използваме Wifi за свързване към основния рутер с мини рутер с USB (на снимката долу, ако въобще това е рутер...?- малко устройство с една антена....? ) На моя компютър обаче реших да взема Wifi приемник, тъй като се оказа, че нямам драйвери за рутера на снимката и тъй като е доста далеч от основния рутер хваща много слабо Wifi и връзката във вътрешната мрежа е кошмарно бавна. Принудих се да сложа приемника на предния панел на компютъра, но се чудя ако му купя рутер каква би била разликата в силата на сигнала?

Здравей, Венета.

Обеснението ми е не е високотехнологично, НО съм сигурен че ще ме разбереш :) :) :)

Рутера е устройство приемащо пакет от данни и след това го предава в мрежата от компютри било Wireless (безжична) или LAN (каблена) мрежа.

За да приемеш сигнала трябва с изходящ кабел от рутера да се свържеш към твоята машина с Lan кабел или посредсвом wifi приемник. Обикновено настолните компютри нямат вграден Wifi приемник и затова ако искаш да се свържеш без кабел към рутера, то тогава ти трябва wi fi приемник. Това което си показала на снимката е wi fi приемник. Обикновено за удобство е направен да се постава в USB порт, преми мисля има такива който бяха към Lan картата на компютъра.Другото което може да се направи ако компютъра е включен към LAN мрежа този применик да отдава Wifi сигнал въпрос е дали го позволява това което ползваш :) и съответно след това на настройка.

На снимка 1 съм показал един доста миниатюрен Wifi применик.

Снимка_1

Ако искате да усилите сигнала Wifi сигнала, то имате доста варианта. Единият е закупуване на много по-силен и мощен рутер. Другия вариант е закупуване на усилвател за wifi сигнала.

На снимка 2 позиция 1 съм показал примерен усилвател, който ползваме в офиса в който работя. Идеята е че той прихваща вълнитеизлъчвани от рутера и ги усилва. Има и такива който работят като отделни рутери,

т.е. свързани са към първия рутер посредством LAN кабел към приемник който приемник се свързва с друго устройтство инсталирано в контакт на ел. мрежата по същия начин по които е показано на снимка 2, и съответно устройтвото в ел мрежата приема сигнала и го разпръсква от точката в която е позционирано, т.е. получава се "удължаване" (extend) на wifi мрежата.

Снимка_2

Интересното е че колкото и добра да е WiFi мрежата имам уствоо че ако на едно място има много wifi мрежи, те взайно си пречат една на друга и мрежата сигнала става доста калпав, но това е мое виждане, някой админ - мрежар може да каже малко повече дали предположенията са ми правилни.

Това е в общи линии. Аз честно да си призная си харесвам кабелите :) , поне засега са по надеждния вариант.

И аз благодаря много за това обяснение

Трябва да се замерят сигналите и да пречат си :)


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация