Въпрос към урок: Сваляне на файлове от курс: HTML5 и CSS3

Как можем да укажем на браузъра си с кой продукт да отваря даден вид ресурси?

Уеб дизайн HTML CSS Програмиране Atom Notepad++ HTML5 и CSS3

можем да укажем на браузъра си с кой продукт да отваря даден вид ресурси? Редовно се налага прикачените файлове на съобщения в mail.bg (MP4, JPG, DOC) и на още много места да ги сваляме, за да ги отворим, при положение че Windows разпознава типът им и ги отваря автоматично с продукта, с който му е указано след като ги сваля. Понякога все пак се отварят (явно може) и не мога да разбера как да конфигурирам браузъра за това. Предполагам, че там може да е намесен протоколът. Знам това не е във връзка точно с урока (понеже тук разглеждаме HTML, а при посетителят на сайта ни няма как да променяме настройките на браузъра), Порових се, но download е на HTML5 (който е от скоро), а това за което пиша е така от много отдавна и надали е от HTML-a (поне от 2009г имам наблюдения и с Mozila и с IE, за другите браузъри не се сещам)

Не трябва да го указваме в браузера, защото с коя програма да отворим файл с определено разширение е елемент от операционната система. Може с десен клик върху файла и "Open with" от менюто, като се потвърди да се отваря само с избраната от нас програма.

Говорим за две различни неща: Ако с Windows Explorer-a посочим файл и му дадем „Отвори със”/ Open With – там можем да назначим кое приложение да отваря файла с този вид разширение, но не е това въпроса. Проблемът е все пак в браузъра. Когато се инсталира той приема по подраазбиране някакви параметри и с тях разпознава типа на файловете и с какво приложение да бъдат отворени примерно ако са прикачени файлове в пощенската ни кутия. Да кажем в mail.bg. И като кликнем прикаченият файл, излиза едно малко меню, което ни пита да свалим ли файла или да го отворим на екран. И го отваря ако посочим това. Минава обаче някой умник, бърника по някакъв начин в браузъра ( лошото е, че не знам какво е правил – на ръка или с някакво приложение) и браузъра повече не разпознава типовете файлове за отваряне а само позволява да се свалят. Понякога така е препипан само единият браузър от инсталираните, но потребителят си е свикнал с него и не иска да ползва другите, за да му е всичко еднакво. А същата пощенска кутия си работи нормално с другите браузъри – значи кутията си е ОК и е логично, защото няма как да се променят от потребителя настройките на базата данни, която я управлява. Лошото е, че променените настройки остават някъде във Windows Registry Files и дори да деинсталираме браузърът и да го инсталираме наново (примерно с по- нова версия) – проблемът си остава. (всъщност другите браузъри – да, но Internet Explorer не може да се деинсталира) Не знам и какъв параметър да търся в регистрите на WIN – някой параметри на браузърите се пазяр там - да го пипна на ръка, а може и да е нещо простичко.

Използвате ли Linux Ubuntu/Fedora за уеб разработка? Имам едно предложение: Да направите курс един курс: Linux Ubuntu за начинаещи и после още един: Тайните на Linux.

За Ubuntu - според мен той е добра алтернатива за Windows. Сама по себе си цената на Windows закупен с нова машина и включен в цената (ОЕМ версия) не е притесняваща, така, че фактора цена срещу преобучаване и променяне на навиците за работа не е решаващ. Уви, преобучаването на потребителите да започнат да работят качествено ( а не отгоре - отгоев) дори с нова версия на позната ОС е сериозен проблем.

Голям плюс е липсата на минуси и неудобства, които носи WIN 10 с неговите непрекъснати ъпдейти - сменя по своя преценка работещи драйвери, в резултат на което някой устройства спират, аномалии с мрежова поддръжка и др. Деинсталира по своя преценка чужди ( не на Microsoft) приложения, които WIndows смята за нелегални. Съгласете се че не е приятно да ви деинсталира складовата програма и да спре работата на фирмата само защото има някакви несъответствия на Microsoft сертификата на продукта. Честно казано в това отношение WIN 10 е доста недообмислен и недоработен.

Ubunti може да стартира приложения за WIN чрез приложението WINE ( виното) За една работна машина това е пчоти достатъчно. Моите многогосишни наблюдения са, че на машините на които се работи обикновено се изпълняват 2-3, рядко повече дейности и няма нужда от поддържане и съгласуване на огромно разнообразие на софтуер, каквото има по домашните машини. Напълно възможно е Ubuntu + WINE да ни даде възможност за нормална работа. Вероятен проблем би имало с кракването на приложения, но по принцип това не би трябвало да се прави.

От година насам всякакви сайтове започнаха да пипат бисквитки. Най-често без нужда, защото замисълът беше за персонализиране и таргетиране на реклама. Реклама не се изпраща, но бисквитките се пипат и това затлачва браузърите. Наистина често използваните допълнителни браузъри могат да бъдат преинсталирани, но това е временно решение. Удобно такова решение за вграденият Internet Explorer / Edge практически няма. Напоследък проблеми с браузърите започнаха да създават и скриптове. Най-често от страниците на фейсбук, но вече все по- често и от различни други сайтове. По мое наблюдение браузърите под Ubunti не се задръстват.

Ubuntu може да създаде боотваща инсталарка на диск или флаш памет, в която да са включени инсталираните от нас допълнителни приложения и всички потребителски настройки, и ако бъде заредена в демо-режим (без инсталиране) всъщност пак да работим с тях. Тя зарежда на произволна машина, стига версията на Ubuntu да е съвместима с нея и това да ни спести разнасянето на лаптопа ако си носим "домашно" От инсталарката естествено можем да инсталираме, но това може да донесе до сериозни проблеми с разделянето на твърдият диск на сектори без да загубите съществуващата си инсталация на ОС + приложения и не е препоръчително ако не сте подготвени за това.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация