Как да посочим настоящата точка (Heading 1) във Header/Footer-a за дадена страница?

MS Word Тайните на Word Текстови документи

Как мога намирайки се на дадена страница във header - a, автоматично да ми се изписва номера на точката/раздела (Heading -a) в който се намирам?

Може да подходим по следния начин.

  1. Влизаме в режим на редакция на Header/Footer - a (снимка 1 позиция 1);

  2. Отиваме на раздела Insert (снимка 1 позиция 2), след това отиваме на в Shape (снимка 1 позиция 3) и избираме Text Box (снимка 1 позиция 4).

Тук може да не се ползва Text Box, ами да се направи разделител на полето, така че номера който се гласим да сложим да бъде с малко извън основната част на текста в header - a.Tова отдалечаване буквално до максималните физически граници на печат на принтера би ни спестило място в Header-а.

Снимка_1

  1. Поставяме Text Box - a (снимка 2 позиция 1).Както се вижда на снимка 2 позиция 2 текста, който ще съдържа номера на Heading - a e максимално в дясно. В Диапазона от снимка 2 позиция 3 до позиция 4, следва да сложим основния текст на Header - a.

Снимка_2

  1. Както сме в режим на редакция на Text Box - a (снимка 3 позиция 1), отиваме на раздела Insert (снимка 3 позиция 2), след това отиваме на панела Text (снимка 3 позиция 3), след което отиваме на Quick Parts (снимка 3 позиция 4), след това избирам Fields (поле) (снимка 3 позиция 5).

Снимка_3

  1. Отваря ни се прозорец Field / полета (снимка 4 позиция 1). В този прозорец избираме всички/ ALL (снимка 4 позиция 2) за категории на полета който искаме да вмъкнем.След това избираме, че искаме да вмъкнем полето с име StyleRef (снимка 4 позиция 3) от Field Names.След това от Style Name избирам точни стил на динамичното поле което искаме да вмъкнем, избираме Heading 1 (снимка 4 позиция 4).След което т.к. искаме да виждаме само номера на Heading -a, то в Field options (опция на динамичното поле) слагаме отметка на Insert Paragraph number (снимка 4 позиция 5).С ОК потвърждаваме настройката (снимка 4 позиция 6).Така следва да поставим динамично поле с номера на Heading 1.

Снимка_4

  1. На снимка 5 е показано как на страниците, за който имаме Heading 1, в дясно е записан номера на точката на Heading-a 1.

Снимка_5

Надявам се да съм бил полезен с отговора.

Много ясен отговор. Благодаря за това, въпреки че не аз съм задала въпроса, но представлява интерес за мен.

Здравейте, искам да Ви попитам дали и съответно как е възможно да се сложат/махат данни за Styleref в header-a само за отделна страница без да се това да променя положението в другите страници? Благодаря предварително за отговора! :)


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация