Въпрос към урок: Създаване II от курс: Фотошоп FastWeb

Как се правят вдлъбнатите форми?

Фотошоп Fastweb
Photoshop
Уеб дизайн

Здравейте ! Опитвам се да направя това вдлъбване (подобно на правоъгълниче), което правите (с което се разделя цялата страница на отделни пасажи...) и след това ползвате Inner Shadow и тъй като не се вижда много добре, се опитах самичка да го направя. То е елементарно,но не ми се получава.Когато го изтривам с гумата,за да остане само вдлъбването......потъва цялото в сянка.Ако може да ми обясните стъпките,за да видя къде бъркам. Опитвам се да направя подобна на тази страница в урока - на друга тема, но ми се получава доста бавно :D

Здравей,
ще се опитам да напиша стъпките. След като се направят настройките на формата/слагат се сенки от Layer Style опцията Inner Shadow/ се копират двата слоя. Това са новата форма /правоъгълника за вдлъбването/ и правоъгълника за заглавието,както е показано в урока. С десен бутон се избира от падащато меню Select similar layers. След това се отива на менюто Layers и се избира merge layers и след като са обединени вече слоевете се избира гумата и се изтрива. Важно е да сте избрали правилния слой. Може да изтеглите от следващя урок /Модул 4 урок 1-Довършителни елементи/ вече готовия файл и да видите слоевете как са направени.

Не ми се получава този ефект и това е, пробвах как ли не...звучи елементарно в две стъпки както се го описали тук в отговора,но при мен не се получава-фигурата се пречерня,а не се изтрива с гумата както при вас.В мен е причината,явно не мога да си го обясня и пробвам заучени стъпки.....Свалих и урока и там не ми става ясно. Вероятно дори не използвате Rounded Rectangle Tool за направата на вдлъбващата форма,която изтривате после.Аз правя две заоблени правоъгълничета с различни размери,които се пресичат едно в друго,после ги сливам (да не говорим ,че през цялото време Select Similar Layers не е активна...не знам защо)с Merge Shapes (това ми позволява като опция, няма Merge Layers)давам му Inner Shadow и след това се обърквам...Пробвам да трия с гумата и всичко става сиво.Пробвах да слея фигурата с фона (бял фон със сянка),но тогава се трие всичко + сянката..........Вече се притеснявам,че курса ще изтече :D

Разбирам те. Всъщност, проблема се получава от това че когато сложиш на някой слой InnerShadow или други ефекти и почнеш да триеш, няма да триеш от ефекта а от цялата форма и ефекта ще се променя с нея (както при теб става по-черен). За това всъщност това което правя във видеото е, да растеризирам ефектите. Така те се пренасят върху пикселите и вече не са динамични. Тоест, ще можеш да триеш с гума и няма да става черно. Това става с десен бутон върху слоя и Rasterize Layer Style. Като има и друг начин да се направи. Аз принципно си го ползвам него, понеже той растеризира всичко, Shapes, Маски, Ефекти, Adjustment Layers, Clipping masks, каквото се сетиш :) и не ти трябва да търсиш точния бутон за растеризиране.
Това което правя, за да растеризирам всякакъв тип динамика е:
1. Създавам нов празен слой от бутончето долу в най-долната част на панела със слоеве.
2. Избирам слоя които искам да растеризирам плюс празния слой, като задържам CTRL.
3. Върху тях с десен бутон от менюто избирам Merge Layers.
След като го направиш това, ще можеш да триеш от самия ефект с гумата и да получиш ефекта който искаш :)

Всъщност искам да уточня, че когато стигаш прекалено много до момент в който трябва да растеризираш динамични ефекти, маски и настройки. Значи че нещо не е както трябва. Това което правя аз във видеото, си е жива кръпка :) Реално можеше да стане много по-добре, ако използвах shape, за правоъгълника съдържащ страницата и след това изрязвах от него с други малки shape-ове. С тази кръпка в момента например, ако се опиташ да смениш фона на страницата, всичко ще се счупи.

УСПЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯХХХХХХХХХХХ!!!!!!!!!!!!!!Много се радвам !!! Най-накрая!!!!!!!!Проблема беше наистина в това, че не бях дала Rasterize Layer Style !!!!!!!!!! :) Благодаряяяя !!!!!!!!!!! :)

Много се извинявам, но и аз не мога да направя тези вдлъбнатите фигурки. Може ли клипчето да бъде на по-забавен кадър. Изобщо не мога да разбера как става това разделяне.

Аз също не мога да направя ефекта на разделителната линия, т.е. вдлъбнатата фигурка. Изчетох внимателно всички указания към зададения въпрос. Опитах се да следвам стъпките от тях и срещнах гореспоменатите проблеми: Select Similar Layers не е активна, с гумата или всичко става сиво или се изтрива. Пробвах и с растеризирането. Изгледах няколко пъти урока, но темпото е много бързо и някои неща ми изглеждаха хаотични. Например: поставянето на правоъгълника пред заглавието, следва стил на инфотекста, подреждане на графики и отново връщане на заглавния въпрос. Може ли да систематизирате и да обясните стъпка по стъпка / като на непрофесионалист / как се прави ефекта на разделителната линия? Надявам се с ваша помощ да успея.

Здравей, направих малка инструкционна страница, след като на много от вас им е много интересен точно този момент :) http://aula.bg/uroci-photoshop-krapka-s-cel-organizaciia-ili-barzina

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.