Как да автоматизираме свързване на точки?

Civil 3D
CAD чертане
BIM
Инфраструктурни проекти с Civil 3D

Как да автоматизираме свързване на точки с 3d полилиния по кодове? Основната работа при изчертаване на снимка е свързването точки можели да се автоматизира, както изчертаването на знаци шахти и стълбове?

На курса който съм карал 2007г.  и на демонстрации го показват но не казват как става в този курс ще се покажели как става този трик за ускоряване на нашата работа на геодезистите? Предполагам има метод на кодиране , снимане последователноста трябва да се спазва за коректно свързване в последствие. Аз работя по един метод последователно свързване на точки по ред на входящ номер, но в civil 3d сигурно има нещо по добро.

Здравей, има начин да се свързват линии по кодове, както и може да се създават линии, свързвайки точки с последователни номера (посредством прозрачната команда 'PN). Обмислям да направим подобно видео, защото се очертава интерес от страна на геодезистите. Иначе моето мнение и опит е, че времето инвестирано на полето в обмисляне на кодовете за начало и край на различни видове линии е неоправдано. За последователно заснемане на точки от линии да не говорим до какво ходене може да доведе . Ако всички точкови обекти са коректно вкарани с Descr. Keys, то просто на екрана остават едни други точки, чието свързване обикновено става очевидно и чрез  AutoCAD е доста по-бързо от времето, което бихме отделили за кодиране на полето.

инж. Груев, мисля че следното видео, на което попаднах наскоро, ще бъде полезно за вас и колегите ни, що се касае до прозрачни команди за автоматизирано свързване на cogo points - https://www.youtube.com/watch?v=R6K7P-ubX_o

Благодаря, по горе инж. Маринов спомена за прозрачните команди 'PN, но от видеото разбрах че и с 'PO също е доста добре. Тъй като все още използвам Ледн доста усилено докато още не съм се усъвършенствал на CIVIL там този трик е в меню Lines/Curves - се избира By points#Range и по пореден номер се изчертава линия която с pedit може лесно да се направят полилинии където са необходими за треренния модел.

Тплан разполага с възможност за свързаване на линии по кодове давам пример

- кодове от 1 до 59 вкл. са резервирани за линии;
- стотиците са водещи кодове (команди)
100 начало линия 4 (напр. 104 - изчертава вече линия водена с код 4 и започва нова след това във кода е само 4)
404 затваря контура в първата заснета (104)
Ако искаме наново линия 4 да започне пак 104 и тека нататък, но имам следния проблем линията не е свързана за точката доц. Костадинов не можа да ми отговори защо и не пожела да го направи. 
Имам такова предложение към експертите в Аула. Tази автоматизация предполагам е в Survey Toolspace да се разработи модул за нас геодезистите съответно то ще е добавка към курса със съответната цена, който всеки би платил за да си улесни работата. 

Здравейте! Аз поне автоматичното крокиране съм го решил с лисп, като съм си разработил собствена система от кодове. Позволява ми да водя 9 линии от един и същ вид едновременно. Примерно 9 линии за сгради, 9 линии за нематериализирана ограда и т.н. Не е нужно да обхождаш една линия за да започнеш друга. Направил съм си и специални кодове за затваряне в първа точка от линията, затваряне на правоъгълник по три точки, перпендикуляри от линия към точка и от точка към линия, вмъкване на точка в линия, пресичане на линии и др. Вмъкването пък на блокове за условни знаци е елементарно. Не съм програмист и не мисля, че съм постигнал най-елегантното решение, но ми върши чудесна работа и дори ми е забавно. Разбира се, случва се да допускам и грешки, но после те лесно се забелязват на компютъра. Не споделям мнението, че коства повече време на полето за мислене отколкото работа на компютъра. Иначе, колега Груев, мога да кажа със съжаление, че по отношение на този лисп и аз имах проблеми с ТПЛАН и не получих съдействие. Както и да е, справих се и сам.

Здравейте, колега Петков може да ви поздравя за това което се сътворили на мен не ми се оттдават тези неща с лисп предполагам че не съм се пробвал тъй като няма невъзможни неща. Аз съм пробвал доста неща и съм споделил как за момента си свързвам снимките като ги сортирам по кодове и ги свързвах в ленда полу-автоматично, но както споделих съм ходил на презентации и на курса по Civil през 2007 мие демострирано че програмата го може и с няколко комади го прави но още не съм разбрал как. Английския ми куца :( и може би затова още не съм разбрал как става но и това ще стане един ден. Всеки ден човек разбира по нещо ново и се усъвършенства и така напред и нагоре. :) Успех!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.