7 технологии, които могат да ни помогнат да си вършим работата дистанционно [видео]

В това видео споделяме полезни и практични съвети как да ограничите контактите си на живо, но все пак да работите в екип и да може да си вършите работата.

Целта ни не е да дискутираме за/против дистанционна работа и причините за това, а да покажем пратични и полезни технологии, които може да ползвате, за да си вършите работата ефективно, дори извън офиса.

Изрази като хоум офис (home office) или работа от вкъщи (work from home) стават все по-популярни. Нека да видим как се прави ефективно в това видео:

А тук има и пълен списък с препоръчани инструменти, които са споменати във видеото и могат да ви помогнат да организирате работата си дистанционно.

1. Видео срещи онлайн, вместо срещи на живо

Препоръката тук е да се ползва софтуер за видео конферентна връзка, които имат възможност да виждате събеседниците си и да споделяте екрана си, за да демонстрирате таблици, презентации или дори само дневния ред на срещата.

Image result for google hangouts video chat

2. Текстов чат онлайн, вместо прекъсване на колегата

Текстовият чат се използва за бързи оперативни разговори, изпращане на документи и линкове. Обикновно разговорите се организират по канали и всеки канал е за отдел, дейност или проект, по който група хора работят.

3. Обяснения чрез видео запис, вместо седене до колегата

Независимо как ги наричате – инструкции, процедури (standard operating procedures), wiki – винаги е било добра практика вместо да обяснявате на всеки колега всичко от нулата, тези процедури да се записват като видео файлове веднъж, а да се използват многократно.

4. Организация на файловете в облака, вместо сървър в офиса

Все повече инструменти имаме екипите да достъпват файловете си онлайн и все по-излишен става офисният сървър (а често и по-скъп). Единствено трябва да се обмисли добре решението, ако дейността ви изисква особено големи файлове като например професионални снимки, видео файлове и големи файлове създадени от специализиран софтуер.

Image result for google drive

5. Обучение онлайн, вместо събирания в зала

Онлайн курсовете са все по предпочитани, но в днешни времена стават дори незаменими. Особено ако поради дистанционната работа намалее самата натовареност, това време може да се използва за повишаване на квалификацията. Най-често срещаното оправдание е „нямам време“, а сега може да се окаже, че е най-подходящия момент за дистанционно обучение.

(от Xplora видяха, че сме ги включили в списъка и се свързаха с нас, за да предоставят код за 20% отстъпка от техните курсове. Може да ползвате този код: aulafb20)

6. Управление на офисния компютър от вкъщи

Ако не можете да „минете в облака“ и задължително ви трябва сървър, най-разпространеното решение е VPN.

Ако просто ви трябва достъп до вашият компютър в офиса, оставете го включен и използвайте програма за отдалечен достъп като Team Viewer или Remote Desktop.

Mobile device, tablet, computer

7. Работа по документи в облака, вместо локални версии в офиса

Тази препоръка я даваме дори да не работите дистанционно, защото ако работите в екип, то е много по-лесно да има една версия на файла и всички в реално време да виждат актуалната версия, отколкото да си разменяме различни версии по имейл и после да сравняваме съдържанието им.

Image result for google docs cloud

8. (Допълнително) Използване на онлайн услуги, вместо посещение на институции, магазини или специалисти

И като нещо допълнително, по-скоро в личен план, отколкото професионално, може да се използват различни услуги онлайн.

  • Достъп до онлайн банкиране;
  • Плащане на сметките оналайн – ePay.bg
  • Eлектронен подпис за достъп до електронни услуги и банкиране B-Trust,  Stamp It,  Infonotary
  • ПИК код за НАП (електронни услуги НАП)
  • Услуги, например адвокат онлайн
  • Модерна система за разплащания, например Revolut;
  • Безконтактни плащания, например Apple Pay;
  • Поръчка на стоки онлайн, например eBag
  • Поръчка на готова храна онлайн, например Food Panda

26 thoughts to “7 технологии, които могат да ни помогнат да си вършим работата дистанционно [видео]”

  1. Най-искрени благодарности на екипа на AULA , за актуалната , много полезна и на време предоставена информация , от която в момента могат да се възползват различни групи хора. Много ясни , точни , кон-
    кретни и добре подредени обяснения. Непременно ще препоръчам! А аз ще направя връзка чрез писмо по имел , с цел да уточним стартирането ми в курса на месец март -Micrasoft Word в АУЛА.

  2. Здравейте,
    Благодаря за полезната информация, особено в настоящия момент.
    Имам въпрос относно това в какъв мащаб могат да бъдат видео конферентните връзки. До колко човека? Какво бихте препоръчали за по-многобройни срещи?
    Бъдете здрави!

  3. за т.2. Текстов чат онлайн – можем да ползваме руския Телеграм чат много е удобен. Има версии както за телефон така и за компютър. Тук в този чат , освен чат можеш да споделяш екрана си, файлове и видео, както и да разговаряш по телефон или да пуснеш дори гласово съобщение вместо чат ако си в движение.

    1. Telegram е супер, но влиза по-скоро в категориите на Viber и Messenger. За това не е моите препоръки за работа в екип. Просто в discord и slack примерно е много по-лесно да организираш отделн хора в канали и да им даваш права да правят различни неща.

      1. Телеграм използва абсолютно крптирана връзка, от край до край, докато за Месинджър и Вайбър, и другите масовки, проследяемостта е твърде вероятна.

  4. Благодаря на екипа на АУЛА, за прекрасното видео, за точно и ясно дадените указцания и за усилията , които те полагат постоянно за да ни бъдат полезни! Благодаря Ви мили хора!

  5. Много полезна и навременна информация, съобразена с текущата ситуация у нас във връзка с корона вируса. Благодаря.

  6. Страхотно, структурирано и адекватно видео! За мен лично като човек, който от няколко години работи изцяло дистационно, новото нечувано беше pCloud!

  7. Супер!
    С COVID-19 или без него това е бъдещето на офис работата.
    Фирмите няма да поддържат офиси след като служителите могат да работят от вкъщи.
    Просто трябва да се усвоят новите приложения.

  8. Имам един въпрос:
    Как да използваме отдалечен достъп до компютъра в службата при някои от следните ситуации:
    1. Team Viewer – екипът те е отрязъл като някой който мами защото си имал връзка с организация, за която явно са установили, че не е читава. До преди този момент Team Viewer е ползван само на компютрите в офиса, дома и лаптопа.
    2. Компютъра в офиса има програма която е само за локална употреба и се наблюдава през интернет кой я използва.
    3. На офис компютъра се инсталират приложения без мое знание и се ресетва самопроизволно.
    4. Компютъра се самоизключва и остава в това състояние въпреки опцията в биоса да се рестартира след въстановяване на захранването.
    Благодаря предварително!

    1. Не разбирам много ситуацията. Как така инсталират приложения на вашия компютър без ваше знание? Кой наблюдава през Интернет кой ползва софтуера?
      Ако имате достъп до служебния компютър чрез Team Viewer – все едно сте си в офиса, но се връзвате от вкъщи. Само вие имате парола за компютъра и никой друг не може да влезне или да ви следи какво правите.

  9. Благодаря ви! Сърдечни пожелания за здраве и късмет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.